Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Bóvliország lettünk: a Moody´s leminősítette hazánkat

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi „Baa3"-ról egy fokozattal „Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
Magyarország államadós-besorolása a másik két nagy hitelminősítőnél - Standard&Poor's, Fitch Ratings - továbbra is a befektetési ajánlású sávban, annak alsó szélén van, egyaránt „BBB mínusz" osztályzattal. A Moody's indoklása szerint növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira. A hitelminősítő szerint emellett Magyarország „egyre fogékonyabb az eseménykockázatokra" a magas államadósság-teher, a külföldi befektetőktől való erőteljes függés és a jelentős finanszírozási igények miatt, miközben erősödik a külső piaci volatilitás is.

A Moody's közölte: véleménye szerint e tényezők együttes hatása kedvezőtlenül fogja érinteni a kormány pénzügyi erejét, és gyengíti sokktűrő kapacitását. A negatív kilátás érvényben hagyása az azzal kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi, hogy az ország képes-e ellenállni az európai szuverén adósságválságból eredő potenciális eseménykockázatoknak - áll az elemzésben. A hitelminősítő szerint a 2010 végén mért 81 százalékos GDP-arányos államadósság-ráta „érdemben meghaladta" a „Baa3" besorolású országokra jellemző középértéket. Jóllehet a magyar kormány elkötelezte magát amellett, hogy 2018-ig 50 százalékra csökkenti az államadósság-rátát, továbbra sem egyértelmű az ennek elérését célzó középtávú kormányzati stratégia.

Emellett az, hogy a kormány eddig egyszeri intézkedésekre támaszkodott - mint például a nyugdíjalapok vagyonának likvidálása -, hosszú távon nem fogja javítani az adósság fenntarthatóságát - fogalmazott a leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's. Bár a 2012-es költségvetés - szerkezeti reformok és ad hoc jövedelemtermelő intézkedések révén - 2,5 százalékos államháztartási hiányt tűzött ki célként, a Moody's szerint azonban a kormányt e cél elérésében korlátozni fogja a magasabb finanszírozási költség és az alacsony növekedéssel jellemzett környezet. A cég szerint az is csak „korlátozottan látható", hogy a kormány az alacsony növekedési környezetben miképp tervezi elérni a konvergencia-programban 2013-ra szereplő 2,2 százalékos hiánycélt. A Moody's közölte, hogy az eddigi 2,7, illetve 2,6 százalékról 1,5, illetve 0,5 százalékra módosította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzését. Az elemzés szerint a magánszektorbeli adósságleépítésből eredő gyenge hazai kereslet, valamint az olyan strukturális korlátok, mint a magas munkanélküliség és az alacsony foglalkoztatottság, még tovább gyengítik az ország középtávú növekedési potenciálját.

A külső tényezők közül Magyarországot a fő kereskedelmi partnerek, különösen Németország meggyengült növekedési kilátásai érintik. A Moody's szerint mindemellett a nem teljesítő kinnlevőségek emelkedő aránya, a bankok jövedelmezőségét érintő legutóbbi kormányzati intézkedések, valamint a külföldi tulajdonos bankok csökkenő likviditásnyújtási képessége korlátozza a magyar bankrendszer képességét is arra, hogy hitelkihelyezésekkel támogassa a növekedést. A hitelminősítő elemzése szerint az osztályzatrontás másik fő tényezője az ország sebezhetősége a külső sokkoktól. Ez az államadósság szerkezetéből ered, amely finanszírozási költségnyomásnak teheti ki a kormányt. A Moody's ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az államadósság hozzávetőleg 64 százalékát nem rezidens befektetők tartják; ennek kétharmada devizaadósság. Ráadásul a kormány bruttó hitelfelvételi igénye jelentős lesz a következő három évben.

Az ország általános adósságdinamikáját máris erőteljesen érinti a forint gyengesége, és a gazdaságpolitika hatékonysága körüli bizonytalanság még inkább kikezdheti a piaci bizalmat. Ezt már tükrözi, hogy a hozamok jelentősen emelkedtek 2011 során, aminek következtében nőttek az új kibocsátású adósságok költségei - áll a hitelminősítő elemzésében. A Moody's szerint az is a finanszírozási kihívásokat tükrözi, hogy Magyarország nemrégiben a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az EU-hoz fordult. Ha a tárgyalások a kormány által elérni kívánt finanszírozási védőhálóról sikerrel járnak, az csökkentheti az azonnali finanszírozási kihívásokat, ám a Moody's szerint a kormányadósság-szerkezet még egy ilyen megállapodás esetén is sebezhető maradna középtávon a sokkhatásoktól, és ez nem összeegyeztethető az eddigi „Baa3"-as besorolással.

A Moody's ugyancsak leminősítette a kereskedelmi adósokra megállapított devizaadósi országplafont, valamint devizabankbetétekre meghatározott felső besorolási határt, „A1"-ről „A3"-ra, illetve „Baa3"-ről „Ba2"-re. A cég közölte: megfontolás tárgyává tenné Magyarország további államadósi leminősítését, ha elmarad az előrelépés a szerkezeti reformokban és a középtávú terv végrehajtásában, és emiatt jelentősen gyengülne a kormány pénzügyi ereje. Ez tartós árfolyamnyomást és növekvő finanszírozási költségeket okozhat. A Moody's ugyanakkor megfontolná a kilátás stabilizálását a „Ba1"-es kötvényosztályzaton - ami hosszabb távon felminősítéshez vezethet -, ha az ország fenntartható konszolidációs pályára lépne, aminek részét képezné a középtávú terv és a konvergencia-program következetesebb végrehajtása, lehetőleg újrainduló, robusztus gazdasági növekedéssel alátámasztva.

Olvasóink írták

192 hozzászólás
 • 192. macs 2011. november 27. 11:21
  „192. Agáta,
  érdekes, amit irsz, de mondhatunk amit akarunk. Mantrázhatjuk milliószor, hogy mi minden jól csinálunk, nálunk minden tökéletes, minket a világ indokolatlanul bánt, ha ezt rajtunk kívül senki sem hiszi el. Találhatunk ezer kifogást és szidhatunk mindenkit, aki az ellenkezőjét állítja, a tényeken nem változtathatunk. Az a tragédia, hogy nem a gazdasági növekedés miatt csökkent a hiány, hanem egyszeri intézkedések hatására, és jövőre már nincs családi ezüst. :-) A válság még nem múlt el, a GDP olyan mértékű növekedésre, mint amit a kormány szeretne, esély sincs. Nem folytatom. Ha számodra megnyugvást hoz, hogy a minősítőket szidod, hát szíved joga, de a tények könyörtelenek és következmények nagyon durvák lesznek.”
 • 191. ferdzso 2011. november 27. 09:57
  „"186, Montechristo"!: Ha lehetne, "Like"-olnám...!”
 • 190. Monthechristo 2011. november 27. 07:03
  „Karampuli::))Tehettem volna mondandóm végére mosolygó ibolyacsokrot is,de sajnos nem ad rá okot a napi politika..Igen feszült vagyok mert azt látom hogy a sok "narancsos agy.".megint nagyot alkotott hogy neked is tisztán jöjjön le,elszartak egy sor dolgot amit most nekünk kell megfizetni,de lehet hogy te ezt boldogan és önként teszed hisz a haza ettől virágzik majd fel::))))) majd úgy ötven év múltán::))Ez ha tetszik neked és a veled egy márkájúaknak még akkor is így van ha a felkiáltó jelek neked érdekes analizist juttatnak az eszedbe::))”
 • 189. Agáta 2011. november 26. 18:10
  „Mindenkinek a figyelmébe: Wikipédiából beemelve: "A Moody´s céget John Moody alapította 1909-ben. A legfelső intézményi tulajdonosa a Berkshire Hathaway holdingvállalat (Omaha, Nebraska, USA) befektetési társaság és a Davis Selected Advisers (Tucson, Arizona, USA) " A Berkshire egy multinacionális holding, sokféle tevékenységi körrel és érdekeltséggel." Az angol nyelvű Wikipédiából a teljesség igénye nélkül: Biztosítás, Energia, gyártás, szolgáltatás, ingatlan, pénzügy, pénzügyi termékek. A Davies családi cég, főként nagy amerikai társaságokba fektet be.
  Mennyire lehet releváns a Moody´s minősítése (és akkor beszéljünk a Franciaországgal kapcsolatos betliről is), ha ők maguk is foglalkoznak befektetésekkel? Hiszen most befolyásolni tudják a pénzügyi piacot. El nem tudom képzelni, hogy fordulhat elő, hogy ilyen cégeknek egyáltalán számít a véleménye, szerintem a piacon nem érdekelt közgazdász tudósok véleményének kellene számítani, csak ők foglalkozhatnának minősítésekkel.”
 • 188. macs 2011. november 26. 16:07
  „188. achilleus,
  OK!, de ha hozzá vesszük, hogy ezek az intézkedések hosszú távon csökkentették a a költségvetésre háruló terheket, annak ellenére, hogy ez sokaknak fájt. Mostanában azt szokás mondani, hogy nincsenek megszorítások, de gondold végig, szinte minden intézkedés előbb-utóbb eléri a lakosságot. SzJA, ÁFA, munkavállalói adóváltozások stb., illetve számos olyan - pl.visszamenőleg törvénytelenné nyilvánított szerzett jogok eltörlése- intézkedés történt, ami ellen még az érintettek se nagyon mertek tiltakozni, hiszen "bünözőkké" kiáltották ki őket.
  Ismerem a Parétó elvet - miszerint csak úgy adhatsz többet az egyiknek, ha elveszel a másiktól - de nem ész nélkül. Az SzJA változással nagyon sokat adtak az egyiknek és vettek el a másiktól. A munkáltatok teheit növelték és ezzel megnehezítették a munkahelyek létrehozását. Nem vették figyelembe, hogy a világ még nem kecmergett ki a válságból. Nem gondolták végig, miért "úsztuk" meg viszonylag kis véráldozattal a 2008-2009 közötti szakaszt. Nem hitték el, hogy amit itthon mondanak azt külföldön is meghallják. Csak addig terjedt a figyelmük, hogy sok magyar cégnek jó, ha 300 Ft körül mozog az euró, hiszen a kevés importot felhasználó és exportra termelők javítani tudják az eredményeiket. A hatékonytalanul termelők magas költségei immár nem rontják versenyképességet az olcsóbb import árukkal szemben. Arra már nem figyeltek, hogy a drága euró megdrágítja az üzemanyagokat, bajba hozza a hiteleseket, "megdrágítja" az államadósságot, hiába fizetsz, nem fogy.
  Szóval a világ nagyon bonyolult. :-)”
 • 187. Power 2011. november 26. 15:42
  „188. achilleus 2011.11.26. 15:26
  Azért az Orbán-kormányt se fényezzük, mert a nyugdíjak visszamenőleges elvétele is ugyanez a kategória.”
 • 186. Krampampuli 2011. november 26. 15:31
  „moderálva offtopic”
 • 185. achilleus 2011. november 26. 15:26
  „185. macs 2011.11.26. 15:02
  Elolvastam. A Bajnai kormány főbb intézkedései:
  A közszférát érintő intézkedések:
  Két évre befagyasztják a közszféra bruttó bértömegét
  Felülvizsgálják a 2009 második félévi keresetkiegészítést
  Megszűnik a 13. havi illetmény, helyette egy általános ösztönzőrendszert vezetnek be
  Csökkentik az önkormányzati támogatásokat
  A nyugdíjrendszer változásai:
  Előre hozzák a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelését, várhatóan 2012-re
  Átütemezik év végére a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót
  2010-ben elmarad a nyugdíjkorrekció
  2009-ben nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét
  Megszűnik a 13. havi nyugdíj, helyette a GDP-hez kötött nyugdíjprémiumot vezetnek be
  Kevésbé éri majd meg a korhatár előtt nyugdíjba vonulni
  Változások a szociális rendszerben:
  10%-kal csökken a táppénz
  Két évre rögzítik a családi pótlék összegét, a korhatár 23-ról 20 évre csökken
  A gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig jár
  Megszűnik az eddig a lakástámogatási rendszer ("szocpol")
  Fokozatosan megszüntetik a gázár- és távhő-kompenzációt.
  Egyéb kiadáscsökkentő intézkedések:
  A tömegközlekedés támogatásának csökkentése, a kedvezmények felülvizsgálata"

  De ezt is érdemes elolvasni, főleg a hogyan tovább részét:
  http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/merre_tovabb_20111126.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201111”
 • 184. macs 2011. november 26. 15:16
  „"A kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter tényleg azt hiszi, hogy rosszindulatú spekulánsok rontottak neki Magyarországnak, de mi elmondtuk nekik, teljesen rossz ez a nézőpont, nem így működik a pénzügyi világ - az [origo] információi szerint a kulisszák mögött ez történt azon a megbeszélésen, amelyen tizenegy közgazdászt kérdezett meg Orbán és Matolcsy. A miniszterelnök alapvető gazdasági kérdések megértésében is kérte a szakemberek segítségét. "
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111125-kozgazdaszokkal-mirol-beszelgetett-orban-es-matolcsy.html
  Akkor az elmúlt közel 2 évben milyen gazdasági ismeretek alapján hozták a döntéseket? Nem vették észre, hogy a dolgok egyre rosszabb irányba haladnak? Mint az autós a pályán, mi az hogy egy, mindenki szembe megy a forgalommal! :-(”
 • 183. Monthechristo 2011. november 26. 15:03
  „A szar barátaim akkor is szar akárki akármit mond,és ne az én te ,ő,bőrén kisérletezgessenek se a politikusok,és ezáltal,se a bankárok...Lehet itt mindenféle ideológiát gyártani,lehet az MSZP-t a FIDESZT,az LMP-t és a Jobbikot
  dicsőiteni szidni,egy a lényeg:-A megélhetést nemhogy nem teszi könnyebbé a napi politika,hanem egyenesen el lehetetlenít családokat,embereket..Felelős ember nem csinál,csinálhat ilyet csak az akinek mindegy hogy mi egy ország,ill.a benne lakók sorsa,mert az ő státusza meg van,és nem változik az anyagi biztonsága sem::))Ezt jobb helyeken árulásnak hívják,hisz ha jól megnézi bárki aki a Fideszre-szavazott egy jobb világ reményében,hogy eleddig semmi,de semmi nem valósult meg a választási igéretekből,ehhez mérten nagyon sok az elvakult csőlátású,azt kell mondjam agymosott Fidesz katona-akinek még ez is tetszik::(((((((((........Ez az igazi tragédia!!!!!!!!!!!”
 • 182. macs 2011. november 26. 15:02
  „182. achilleus,
  kérlek, olvasd el az általad belinkelt cikk utolsó bekezdését onnan. hogy "A Bajnai Gordon vezette szakértői kormány időszaka némi megnyugvást hozott hitelminősítői fronton, de 2010 decemberében - immár az Orbán-kormány idején - újabb pofonokat kaptunk."
  Ekkor indultak el azokat a folyamatok, amik végül a mostani döntéshez vezetett. Tehát, ha egyszer már sikerült megkapaszkodni, akkor miért nem felfelé másztunk? :-)”
 • 181. Krampampuli 2011. november 26. 14:51
  „nehogy egymásnak essen már itt bárki is egy ilyen mondvacsinált műbalhétól, melynek azért rossz indulatból sajnos van hatása is. De tény, hogy a három nagy hitelminősítő mindig azt a hitelminősítést teszi le az asztalra mely az őket is fizető uzsorás nemzetközi bankárkasztnak az igénye. Ennyi. Semmi köze az adott ország nemzetközi megítélésének. Öncélú manipulációs módszer az egész. A kormányunk pedig nagyon is jól reagálja le a helyzetet.”
 • 180. macs 2011. november 26. 14:50
  „Könyörgöm, olvassátok már el az indoklást!
  "A Moody´s indoklása szerint növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira."
  Mit mondanak? Mindössze annyit, hogy a magyar gazdaságnak, - mely jelentös mértékben függ pl. a német gazdaságtól (by én) - egyre rosszabbak a kilátása. Vagyis szó sincs 1,5%-os GDP növekedésről, jó ha pluszban leszünk. A jelenlegi államháztartási hiány a nyugdíjpénztári pénzek nélkül 7% körül jár. És mi lesz 2012-ben? Lehet tapsolni az ágazati és bankadónak, de attól nem lesznek munkahelyek, nem lesz bevétel a fogyasztásból és az SzJA-ból. Ki lehet rúgdosni a korhatár alatti és rokkantnyugdíjasokat a rendszerből, csökkenteni lehet a munkanélküliek segélyezési idejét, lehet növelni az adókat, lassan nem poháralátét, de hordóalátét is kicsi lesz. Elő lehet készíteni az iskola és kórházbezárásokat, fizetőssé lehet tenni a felsőoktatást. A munkatörvénykönyve révén lassan már az indiai páriák szintjére lökhetők az alkalmazottakat. De ettől még nem leszenek munkahelyek, nem fektetnek be azok, akik tehetnék. A magyar vállalkozók nem jutnak hitelhez.
  Igy nem lesz GDP növekedés.
  A piacokon az állam már csak horibilis kamatokért jut pénzhez, ami tovább növeli az eladósodottságot.
  És amikor nyakig ülünk a slamasztikában, akkor ahelyett, hogy elemeznénk a helyzetet, megoldási variációkat dolgoznánk ki, egymásra mutogatunk, ezer éves sérelmeket sorolunk elő, beülünk a sarokba és hangosan ordítozunk, hogy minket mindenki bánt. Hát így nem jutunk előre!
  És hihetetlenül tetszik, hogy OV és Matolcsy most kérdezik meg a szakértőket! Hát erre már szavak sincsenek!:-(”
 • 179. achilleus 2011. november 26. 14:45
  „"Hat év alatt csúszott bóvliba Magyarország" - írja az origó:
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111125-a-gyurcsanykormany-forditotta-meg-a-felminositesek-sorat.html
  Tehát a leminősítési folyamat nem most kezdődött, valójában az utolsó felminősítést 2002-ben kaptuk, 2005-ig nem is történt változás, 2005 decemberében jött az első hullám, ami azóta is tart, így jutottunk vissza a Bokros csomag előtti állapotba. A cikkben szereplő ábra alapján mindenki eldöntheti, hogy kinek az idejében mi történt ezen a vonalon, de ez egy FOLYAMAT, melyet célszerű egészben látni. Tehát nem megy az, amit Gyurcsány Ferenc írt ma a blogjában, hogy "Bóvli lett a magyar gazdaság teljesítménye Orbán alatt.", mert éppen az ő időszakára esett a leminősítés kezdete. Kommentelők fogalmazhatnak kevéssé cizelláltan, de neki e tekintetben önmérsékletet kellene tanúsítania.”
 • 178. Besenyő_Pistabácsi 2011. november 26. 14:26
  „175. baratom! Ezt nem én találtam ki ha megnézted ott a diagram amin visszakövetheted a történést kedves barátom!”
 • 177. Power 2011. november 26. 12:52
  „"2008. október 13.
  Hazánk megszerezte az EU és az IMF támogatását
  Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy "ne kelljen soha igénybe venni". A tárgyalásokat Magyarország kérte a Nemzetközi Valutaalaptól...."”
 • 176. ferdzso 2011. november 26. 12:50
  „Eszembe jutott egy nagy külföldi "vezér" aki a kifütyülésekor is csak a "nagy nemzetgyűlés" előtt akart elszámolni tetteivel.Egyszerűen, nem is értette, hogy mi zajlik körülötte, azt hitte, csak az ellenségei gáncsoskodnak.”
 • 175. bubuk 2011. november 26. 12:42
  „Gyorsan kérjük meg a Dekásokat, hogy vegyenek már föl újabb 20 milliárd eurót és adják oda a földet, vizet, levegőt a hitelezőinknek!”
 • 174. ferdzso 2011. november 26. 12:37
  „"170, 171-re": Igen, de másokat nem "bóvli szintre", és "csodálatos módon", ott még "előző nyolc év", meg megelőző negyven sem volt, ők nem tudják kire hárítani, (főleg "sikerként" elkönyvelni) a kudarcaikat.(Komcsizni.) Náluk nem úgy csökken a munkanélküliség, hogy kivándorolnak a munkát keresők, és még így is jobban élnek majd, (a megszorítások után is), mint mi, eddig, (mert állítólag itt nincs), csak, hát járunk boltba...(Nem nekem kéne szemüveget venni, hanem a meglévőt letenni!)”
 • 173. Yossarian 2011. november 26. 12:36
  „köszönjük viktor, ezt megcsináltad!
  újabb hatamas győzelme a hülyeségnek.
  és köszönjük továbbá mindannak a sok <moderálva>, akik kétharmadhoz juttaták ezt a balfék bandát.”
192 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az S&P tovább vizsgálja a magyar osztályzatot

Folytatja a magyar szuverén adósbesorolás csaknem két hete elkezdett negatív kihatású felülvizsgálatát a Standard & Poor's. Tovább olvasom