Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Bővült az európai turizmus az első félévben

Európában összességben mintegy 3 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma.
Az európai turizmus az eurózóna nehézségei ellenére enyhén bővült az év első felében, ebben fontos szerepet játszott a kontinensen belüli forgalom megerősödése - közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt.

A nemzeti marketingszervezet közleményében ismerteti: Európában összességben mintegy 3 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma, és az iparági adatok szerint a belföldi turizmus is hasonló mértékben bővült, sőt egyes országokban gyorsabb ütemben is.

A vendégéjszakák számának növekedési üteme általában kissé kevésbé kedvező, mint a vendégszámé, amely az utazók árérzékenységével magyarázható. Vannak azonban olyan országok is, amelyek az átlagos tartózkodási idő hosszabbodását jelezték.

Az utóbbi, kedvező irányú folyamatok az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission - ETC) szerint - a hosszabb tartózkodási idővel jellemezhető piacok és szegmensek térnyerésének, a távolabbi küldőpiacokkal való összeköttetések javulásának, illetve a turisztikai szolgáltatókat kevésbé terhelő költségvetési intézkedéseknek köszönhetők.

Az ETC nemrégiben tette közzé European Tourism 2013 - Trends & Prospects című 2013/2. negyedéves jelentését. Az első statisztikák szerint 2013-ban a legtöbb európai célállomás a külföldi vendégforgalom növekedését tapasztalta.

Az élen a kisebb célállomások állnak: kimagasló eredményekről (a vendégek számának 30, illetve 20 százalékos növekedési üteméről) Izland és Szlovákia számolt be, de jelentős a Montenegróban, Lettországban, Horvátországban, Magyarországon és Lengyelországban regisztrált 7-9 százalékos növekedési ütem is.

Bár a pozitívumban fontos szerepet játszik az Európán belüli forgalom, a tanulmány szerint a régión belüli növekedés lassulására utalnak a jelek.

Az iparág továbbra is csak óvatos optimizmusát jelzi, hogy a kapacitások bővítése kisebb mértékű, mint a kereslet növekedése. A további növekedés forrását a távoli (még viszonylag kis részesedéssel bíró) küldőpiacok is jelenthetik.

Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól: http://neta.itthon.hu/szakmai-oldalak/statisztikai-adatok/statisztika i-adatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul Magyar Nemzeti Bank arculata

Az új emblémát a közvélemény augusztus 20-án ismerheti meg. Tovább olvasom