Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Bozó Zoltán, az üzletember

Csongrád megye - Az év üzletembere kategóriában kapta meg a kiadónk és lapjaink által alapított Presztízs díjat Bozó Zoltán. A szentesi MetalCom Zrt. vezérigazgatója szerint amelyik vállalkozó fél, hogy alkalmazottai okosabbak, annak nem sok babér terem.
– A menedzser nem születik, képezni sem lehet, egyszerűen azzá válik az ember – véli Bozó Zoltán. A 43 éves szentesi üzletember szerint éppen ezért a sikerhez nem elég jókor jó helyen lenni. Bárki betörhetett volna a gazdaság azon területére, a távközléstechnikába, ahol cége, a MetalCom Zrt. 1999-es megalapítása óta évről évre eredményesen működik. Hogy végül az ő vállalkozása lett az éllovas az ágazatban, abban meghatározó szerepe volt a családi háttérnek. Szülei – talán, mert késői gyermek volt – elég bátrak voltak ahhoz, hogy hagyják, tapasztalati úton tanulhassa az életet. Ezért sem véletlen, hogy első sikeres vállalkozásának a házépítést tartja: mire megépült saját otthona, sok mindent elsajátított, ami elengedhetetlen az üzleti életben.

Elektroműszerészként végzett, később marketinget tanult, dolgozott az Antenna Hungáriánál, majd egy hazai borászatnál, de közben saját ötletein törte a fejét. 1991-ben két társával vállalkozást alapított, ahol másodállásban dolgozott, s az évek során egyértelművé vált, hogy a távközlésben – ahol addig kicsiben utaztak – nagy fellendülés várható. Társai nem voltak bizakodóak, így különváltak, Bozó Zoltán pedig a maga útján indult el.

– Ami lett, azt én sem gondoltam volna – ismeri el a MetalComról. Amikor létrehozta a céget, azt remélte, hosszú távon évi 40–50 milliós árbevételt elérhetnek. Ehhez képest egy év múlva, 2000-ben már 89 milliós, a következő esztendőben pedig 240 milliós forgalmat produkált a társaság. A fejlődés töretlen volt: 2008-ban már 3,3 milliárd forint volt az árbevételük. De közben, ahogy nőtt a társaság, úgy kellett felfedeznie saját korlátait. Először ugyanis, mint minden kezdő vállalkozásnál, az összes feladatot maga irányította. Aztán felismerte, be kell vonni másokat is, be kell őket tanítani, és meg kell bízni bennük. A harmadik lépés az volt, hogy bizonyos szakterületek felügyeletére saját magánál is hozzáértőbb embereket vett fel.

Bozó Zoltán: Nem kell félni az okos alkalmazottaktól. Fotó: Frank Yvette
Bozó Zoltán: Nem kell félni az okos alkalmazottaktól.
Fotó: Frank Yvette

A válság beköszönte előtt komoly átszervezésbe fogtak: a kevésbé nyereséges tevékenységekkel felhagytak, illetve kft.-ből részvénytársasággá alakultak. Ennek az előrelátásnak is betudható, hogy noha az árbevételük némileg lecsökkent a 2008-as csúcshoz képest, piaci részesedésük és a vállalat nyeresége nőtt azóta. Összességében a Metalcom-csoport 300- 350 főnek ad most munkát, de akár 50–100 fővel tudná bővíteni a foglalkoztatottak körét a következő hónapokban.

A Presztízs díj kapcsán a vezérigazgató megjegyezte, örült az elismerésnek, amit szerinte nem csupán üzleti sikereiért kapott. Része lehetett benne életútjának, és annak is, hogy küldetésének érzi a társadalmi felelősségvállalást, támogatja a sportot és a rászorultakat.

Mecénások

A Presztízs díj kiemelt mecénása a KÉSZ Holding Zrt.
Mecénások: Bonafarm-csoport (Pick Szeged Zrt. és Sole-Mizo Zrt.), Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hungerit Zrt., Lapcom Kft., Szegedi Tudományegyetem, Legrand Zrt. A Presztízs díj támogatója a Szilánk Zrt., a gálaest hivatalos rádiója a Rádió Plusz volt.

Díjazottak

Az év kisvállalkozása a Barizber Kft., Az év középvállalkozása a Déli Farm Kft., Az év vállalkozása a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft., Az év új vállalkozása a Panomédia Kft., Az év üzletembere Bozó Zoltán, a MetalCom Zrt. vezérigazgatója lett 2010-ben. A KÉSZ Holding különdíját a Panomédia Kft. nyerte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetési kedvezmény: mérlegel a NAV

Az adózás rendjéről szóló törvény méltányosságot biztosít azoknak az adózóknak, akik előírt fizetési… Tovább olvasom