Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Brüsszel szerint a Google visszaél piaci fölényével

A Google amerikai internetes vállalat visszaél a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével, hogy saját kereskedelmi szolgáltatását juttassa előnyhöz.

Hivatalos döntést hozott szerdán az Európai Bizottság, amelyben arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Google amerikai internetes vállalat visszaél a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével, hogy saját kereskedelmi szolgáltatását juttassa előnyhöz.

Ezzel párhuzamosan a brüsszeli testület egy másik, ettől független részletes vizsgálatot is elindított a Google ellen, amellyel azt szeretné feltárni, hogy az Android operációs rendszerrel kapcsolatos megállapodások révén korlátozta-e a versenyt, vagy visszaélt-e piaci helyzetével a mobileszközök operációs rendszereinek piacán.

Az Android sikere nem csak a Google érdeke

Az okostelefonok tíz éve még nem is nagyon léteztek.  Az emberek olyan mobiltelefonokat használtak, amelyek a fejlesztők számára rémálom voltak.

Az Android ennek feloldására született. Egy jól használató, nyílt forráskódú rendszer jött létre, amely segítette a mobilalkalmazások elterjedését. Akkor sokan még feleslegesnek tartották az egészet, mára ez alaposan megváltozott.

Az okostelefonok egyre gyorsuló ütemben terjednek, miközben azok ára 2012 és 2014 között 23 százalékkal csökkent. Az alkalmazások száma szintén folyamatosan nő. És nem csak az okostelefonok mögött áll Android, hanem tabletek, órák, tévék, autók működését is biztosítják.

Az Európai Bizottság felvetésére reagálva a Google fontosnak tartja elmondani, hogy az Android által nyújtott előnyöket elsősorban a fejlesztők és a felhasználók élvezik. Ezt az Apple, a Microsoft és más gyártók által fejlesztett rendszerek közötti verseny is segíti.

A Google hálás az Android sikeréért, és megérti az ellenőrzést is, azonban arra is figyelmeztet, hogy az Android sikere nemcsak a Google érdeme.

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem változtatott az alapkamaton az EKB

Az EKB 2014. szeptember 4-én csökkentette 0,15 százalékról 0,05 százalékra az irányadó kamatot,… Tovább olvasom