Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bűvészmutatvány, vagy tudatosan felépített vezetés?

Minden sikeres vezetőnek van egy világos, a csapat által ismert és elfogadott programja – stratégiája.

A jelenlegi gazdasági helyzet egyértelműen változtatott mind a vezetők, mind a munkatársak hozzáállásán. Amíg vezetők felelőssége még nagyobb abban, hogy működőképesen és fizetőképes állapotban tartsák a cégeiket, addig a munkavállalók még inkább megbecsülik a tényt, hogy van állásuk, ezáltal együttműködőbbek és talán „könnyebb" is őket vezetni.

Ezzel az utolsó tagmondatommal, sok vezető nem ért egyet – jogosan. Bár mindegyik tudja, hogy egy nagyon kényelmetlen székben ül, ami csak messziről tűnik laza, könnyű helyzetnek. A közös céljuk az, hogy sikeresen irányítsák a csapatukat a kitűzött célig. Vannak vezetők, akiknek sikerül, de vannak, akik erejüket megfeszítve dolgoznak a maguk posztján és néhány munkatársuk helyett, 3-5 év alatt 10-15-öt öregedve. Nem gondolom, hogy ezt bárki is szívesen felvállalja önként.

Jogos a kérdés, a vezetés valami ügyes bűvészmutatvány, amit csak néhány szakavatott, bennfentes tudhat, vagy egy tudatosan felépített, konkrét eszközöket alkalmazó, tudatos tevékenység. Én az utóbbira szavazok, és azt gondolom a vezetők 99 százaléka is erre voksolna. A kérdés megválaszolása így sokkal inkább attól lesz érdekes, hogy milyen egyszerűen és milyen gyakorlatiasan tudjuk meghatározni, hogy mit és hogyan csinál a sikeres menedzsment!

Lássuk:

1. először is minden sikeres vezető csapatára jellemző, hogy nagyon precízen össze vannak hangolva a funkciók a csapatban, kinek mi a szerepe és hogyan kapcsolódik a tevékenysége a csapat egészéhez.

2. másodszor is, a tevékenységek maguk is le vannak szabályozva, a munkavállalók be vannak tanítva arra, hogy az adott munkakörben mit és hogyan kell csinálniuk.

3. harmadszor is, minden sikeres vezetőnek van egy világos, a csapat által ismert és elfogadott programja – stratégiája –, hogy hogyan lehet elérni a kitűzött célt.

4. negyedszer pedig, minden sikeres vezetőre jellemző a határozottság, hogy megfelelő utasításokkal, határozottan irányítja a csapatát.

5. végül, jellemző rájuk, hogy következetesen végre is hajtatják a kiadott utasításokat.

Az, hogy melyik szervezeti formát alkalmazzuk, az, hogy milyen folyamat menedzsment mentén osztjuk szét a szerepeket, függ a vezető tanulmányaitól, a szervezet működési területétől – termelő gyár, szolgáltató, kereskedő, stb. Bár stratégiai tervet jól megcsinálni sokféleképpen nem lehet, de maga a tervezési keret, séma különbözhet.

A hangsúly azon van, hogy minden sikeres menedzsment jellemzője a szervezett csapat, szabályozott folyamatok, meghatározott munkakörök. Jellemzője, hogy ismert és elfogadott programok mentén működik, határozott utasításokkal és azok végrehajtatásával elérik, hogy a csapataik „virágozzanak" és stabilak legyenek! Az ilyen vezetőket követik az emberek és ragaszkodnak hozzájuk, mert ez biztonságot jelenet minden csapattag számára.

Egy vezető két módon sajátíthatja el a hiányzó eszközöket, pótlandó készségeit: először is veszi a fáradságot és tanul, együttműködik egy konzultánssal. A második, hogy elmegy olyan konferenciákra, ahova sikeres létező vezetőket is meghívnak, hogy beszéljenek a személyes sikerük „titkáról". 20 esetből 19-szer az derül ki, hogy nincs benne titok, csak csinálja a fenti 5 pontot minden nap.

Nagy Béla

Comline Budapest Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénztárgépcsere híre is fehéríti a gazdaságot

Máris érezhető a pénztárgépek cseréjét előíró intézkedés hatása egyes gazdasági ágazatokban. Tovább olvasom