Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Cafeteria: feje tetejére állhat az ételutalványok piaca jövőre

Az étkezési utalványok kibocsátását és forgalmazását egyetlen, állami vállalat veheti át 2012-ben.
A kormányzat részéről még be nem jelentett rendelettervezet 2012 januárjától drasztikusan átalakítaná a béren kívüli juttatások, különösen az étkezési juttatások eddig megszokott és megbízhatóan működő rendszerét.

Jelenleg havonta 18 ezer forint értékig adható kedvezményesen meleg étkezési juttatás - a "játékpénzeket" most mintegy 40 ezer helyen válthatják be a dolgozók -, a tervek szerint ennek összege havi 12 500 forintra csökkenne, s csak a SZÉP Kártyán, sokkal szűkebb elfogadói körben lehetne igénybe venni.


Jövőre nem biztos, hogy játszhatunk a kis `játékpénzekkel´´.
Jövőre nem biztos, hogy játszhatunk a kis `játékpénzekkel´´.

"A verseny megszűnése a szolgáltatási színvonal csökkenését eredményezné"

Az étkezési keret elköltésének technikai akadályai is lennének 2012-ben: a kártya alapú rendszerhez egy országos, minden települést lefedő elfogadóhely hálózatot kellene kiépíteni, ami pár hónap alatt gyakorlatilag kivitelezhetetlennek tűnik.

"A sajtóban megjelent munkaanyag egyik lehetőségként egyértelműen fogalmaz: az étkezési utalványok forgalmazását egyetlen, állami vállalat monopóliumává tenné.

A monopolisztikus piac nem szolgálja az érintettek érdekeit: korlátozná a munkaadókat és munkavállalókat a szabad választásban, hiszen egyetlen cég lenne, akivel szerződhetnek, másrészt a verseny megszűnése a szolgáltatási színvonal csökkenését eredményezné" - nyilatkozta Nagy Márta, az Étkezési Utalványt Forgalmazó Egyesület (EUFE) alelnöke.

Állami monopólium mellett elveszne a választás lehetősége

"Így egyetlen utalványozó cégnek kell majd az összes lehetséges, körülbelül 40 ezer elfogadóhellyel megállapodást kötnie, illetve velük a beváltást lebonyolítani.

Emellett az egyetlen kibocsátó dönthet abban is, mely elfogadóhelyekkel szerződik egyáltalán.

Minden érintett szempontjából az lenne a legeredményesebb, ha az étkezési utalvány papír alapon is megmaradna a SZÉP Kártya mellett, illetve a piac nyitott maradna a szolgáltatók számára.

Így fenntartható lenne olyan rendszer, amelyben a munkaáltatók maguk dönthetik el, mely szolgáltatóval szerződnek, a felhasználók pedig eldönthetik, melyik számukra a legmegfelelőbb juttatási forma és eszköz" - folytatta Nagy Márta.

A kártya alapú rendszer kiépítéséhez legalább 2-3 év szükséges

Arra a kérdésünkre, hogy a kártya alapú rendszer kiépítése legoptimálisabb esetben mennyi idő alatt történhet meg országszerte, Nagy Márta úgy válaszolt: "a zökkenőmentes átálláshoz legalább 2-3 év lenne szükséges.

A jelenlegi mintegy 40 000 elfogadóhely közül 30 ezernél nincs kiépített kártyaleolvasó rendszer.

Emellett a 100 ezer ügyfél (munkáltató) és a mintegy 2,5 millió felhasználó cafeteria rendszereit és juttatásait is össze kellene fésülni".

Idén egyébként nagyon döcögősen, de elindult a cafeteria utalványok kártyalapú, elektronikus Multi-Pay rendszere, mostanáig azonban legfeljebb a piac 1 százalékát tudták "lefedni" az elektronikus utalványok.

Az Európai Unió tagállamaiban mind a kártya, mind az elektronikus utalványok elterjedtek.

"Arra azonban nincs európai példa, hogy ezt a rendszert állami monopóliumban egyetlen kibocsátó működtetni tudná" - tudtuk meg Nagy Mártától.

20 milliárd forintos kiesés is lehet az átalakítások vége

"A tervezett változtatások legnagyobb vesztese a nemzetgazdaság lenne. Az állam jelentős ÁFA, SZJA és a bért terhelő egyéb járulékok bevételeitől esne el.

Amennyiben az a nagyon optimista feltételezés valósulna meg, hogy a felhasználók 40 százaléka áttérne 2012 januárjától a kártya-alapú juttatásra, akkor is a jelenlegi helyzethez képest az állami költségvetésnek éves szinten mintegy 20 milliárd forintos kieséssel kell számolnia.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ebben az esetben a 2,5 millió munkavállaló nettó jövedelme csökkenne mintegy 100 milliárd forinttal, azaz ennyi vásárlóerő tűnne el a gazdaságból is" - zárta szavait az Étkezési Utalványt Forgalmazó Egyesület (EUFE) alelnöke.

Olvasóink írták

 • 12. deszkás 2011. október 17. 19:02
  „Pontosan ez a cél.Ezt se kell fizetni a munkáltatónak.”
 • 11. N.P. 2011. október 15. 13:02
  „DMagóg 2011.10.14. 18:50

  "Találó a "játékpénz" kifejezés! " - egyáltalán nem az! Hiszen szolgáltatást, árut kaphatsz érte - igaz, behatárolt keretek között.”
 • 10. littlebird 2011. október 15. 09:59
  „2,5 millió munkavállaló? 1 millió a cél, hiszen OVI megmondta a választásokkor, hogy 1 millió munkahelyet teremt, csak akkor azt még nem tette hozzá, hogy a 2,5 millióból...”
 • 9. DMagóg 2011. október 14. 21:08
  „8. X_Y 2011.10.14. 20:22 !

  Igazad van, az állam csak (adótörvényeiben, lemondva a bevételeinek egy részéről) engedélyezi, hogy adható. A haszonélvezők körét meg, ki-ki ízlése szerint ítélje meg. Ettől függetlenül, ez egy "játékpénz". Mi, szegényjegynek hívjuk, bár ez így korántsem igaz. Fából, vaskarika. Készpénzben kifizetve is kb. ugyanarra az eredményre jutnánk. Aki eltérő célokra akarja költeni, az áron alul eladja a felvásárlóknak. Igaz, hogy talán az végülis ugyanazoknál az elfogadóknál köt ki. Ez, így egy pénz becsatornázás, kényszerítés bizonyos irányokba. Kinek is jó ez?”
 • 8. X_Y 2011. október 14. 20:22
  „7. DMagóg

  Nomen est omen... Nem sok fogalmad van a cafeteriáról...A kedvezményeket nem az "állam" adja, hanem a munkaadó. A haszonélvező pedig ezután sem az állam lesz, hanem az aki a kártyát kiadja (jó esélyekkel a Csányi Bank) És kapaszkodj meg: a SZÉP kártya elfogadó is jutalékot fizet a "forgalom" után. Csak kicsit többet - mert "bérelnie" kell a kártyaelfogadó terminált, plusz egy adatvonalat a működéséhez. Vagyis az olcsó kisboltok - ahol eddig többségében beváltották az utalványokat a zemberek - na ezek ezt nem fogják bírni. Pár kis étterem le is húzhatja a rolót - mert eddig pl. a bevétel fele az ott ebédelőkből állt (mert pl. a szomszédban volt egy nagy cég vagy irodaház).

  Az "eredmény" pár ezer megszűnő munkahely lesz meg némi adóbevétel-csökkenés. Bár lehet tényleg ez a kormáyn célja: leszámolni az egész országgal - nem az adósság hanem a gazdaság elleni harc folyik :)”
 • 7. DMagóg 2011. október 14. 18:50
  „Találó a "játékpénz" kifejezés! Kik a búsás haszon élvezői?
  Akik a semmit eladják és kifizettetik előre, majd jutalékkal csökkentve, jóval később visszaváltják. A munkavállalók és a beváltóhelyek csupán kiszolgáltatott szereplői az egésznek. Szemfényvesztés! Na, most, ha ténylegesen az állam lesz a haszonélvező? Az állam ,,adja" a kedvezményeket, akkor miért is ne? Szimpatikusabb, mint az eddigi kaszálás.”
 • 6. jozko 2011. október 14. 15:55
  „Nem lehetne kárta helyett pár fénykép?
  Mondjuk Szent István képével...
  Az MNB kiadásában.

  Nem vagyok egy "szent ember" de szerintem sokan elfogadnák azt a variációt is.”
 • 5. vélemény 2011. október 14. 14:05
  „"2,5 millió munkavállaló nettó jövedelme csökkenne mintegy 100 milliárd forinttal"
  Lehet, hogy ez a cél. :(”
 • 4. X_Y 2011. október 14. 13:57
  „2 Naca
  "És vajon ki fogja a kártya előállítási, valamint éves díjait fizetni?"

  Szerined? Majd a zemberek...”
 • 3. X_Y 2011. október 14. 13:56
  „Egyszerű, majd a sarki fűszeres helyett az 5 csillagos étteremben lehet beváltani. Igaz hogy a havi 12500 ft lehet hogy egy ebédre sem fogja futni - de a pénz legalább a haveri céghez kerül... Nem lepne meg ha pl. két helyen lehetne bevéltani: egy záhonyi meg egy szentgotthárdi elfogadóhely lenne. Ha be akaod váltani a "szép" kártyádonlevő összeget, utazz 5 órát...”
 • 2. Naca 2011. október 14. 13:15
  „Miért kell egy jól működő rendszert szétverni? És vajon ki fogja a kártya előállítási, valamint éves díjait fizetni? Miért akarják a sarki fűszereseket kizárni az elfogadóhelyekből, hiszen neki nyilván túl drága egy terminál telepítése. Viszont sokan vásárolnak ezekben a kis üzletekben, leszaladnak reggel friss kenyérért, kifliért stb. Megint a nagy cégek fognak jól járni.”
 • 1. Larsson 2011. október 14. 13:02
  „A hülyeség határtalan, egy a lényeg, hogy a haver cége, vsz otp még vastagabb legyen, miközben rákötelezem, hogy a rossz magyar fociba visszacsorgasson ebből pár milliárdot, meg egy keveset a pártkasszába és a pártközeli cégekbe, mint hírtv, nemzet, stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝200 forint egy liter benzin! Mi lesz itt?˝ - Az elmúlt 10 év ártörténete

Idén szinte a dupláját fizetjük a benzin literjéért, mint egy évtizede. Ön hogy spórol az üzemanyaggal? Szavazzon! Tovább olvasom