Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Cantona vicce csak kellemetlenséget okozhat

Párizs - Pénzügyi szakértők és közgazdászok véleménye szerint Eric Cantona exfocista nagyszabású terve csupán kellemetlenségeket okozhat, valódi célját nem fogja elérni. A jelenleg színészként dolgozó Cantona arra buzdítja Franciaország lakosságát, hogy kedden vegyék ki megtakarított pénzüket a bankokból, ezzel a teljes rendszer összeomlását okozva.
Egyre nagyobb visszhangot vált ki Franciaországban Eric Cantona bankrendszer bedöntésére indított mozgalma: a legendás egykori labdarúgó arra kér mindenkit, hogy kedden egyszerre vegyék ki a pénzüket a bankokból. A költségvetési miniszter szerint a felhívás "groteszk és felelőtlen", közgazdászok és pénzügyi szakértők pedig utópiának minősítették az elképzelést.

A Facebook közösségi oldalon eddig közel ötvenezren csatlakoztak a "Forradalom! December 7-én mindannyian kivesszük a pénzüket a bankokból" elnevezésű felhíváshoz, amelyet Cantona a Presse Océan című lapnak októberben adott interjúja ihletett.

Az interneten hetek óta keringő felvételen a Manchester United egykori sztárja attól beszél, hogy van egy ötlete "egy nagyon egyszerűen megcsinálható forradalomhoz": "A rendszer a bankok hatalmára épül. Ha 20 millió ember kiveszi egyszerre a pénzét a bankokból, a rendszer összeomlik. Ez vér és fegyver nélküli forradalom lesz" – hangsúlyozza Cantona. "A forradalmat a bankokon keresztül kell megcsinálni. Ahelyett, hogy az utcára mennél tüntetni, bemész a helyi bankba és kiveszed a pénzed" – foglalta össze az akció lényegét az egykori focista, aki jelenleg színészként dolgozik francia színházakban és filmekben.

Eric Cantona a pályán


A Franciaországban egyre népszerűbbé váló kezdeményezésre a kormánytagok is reagáltak. François Baroin költségvetési miniszter "groteszknek és felelőtlen" nevezte a felhívást. "Cantona pénzügyi tanácsadóként, hát ez nem túl komoly dolog... Mindenkinek megvan a maga foglalkozása, a cipész maradjon a kaptafánál!" – tette hozzá. A gazdasági miniszter szerint pedig Cantona "óriási labdarúgó, de nem biztos, hogy minden tanácsát meg kell fogadni". "Van aki csodásan focizik, én nem próbálkoznék. Úgy gondolom, hogy mindenki csak arról nyilatkozzon, amihez ért is" – tette hozzá Christine Lagarde. Még a szélsőbaloldali politikusok is elhatárolták magukat "Vörös Erictől". A Baloldali pártot vezető Jean-Luc Mélenchon szerint nem sok előnye lenne annak, ha a bankrendszer hirtelen összeomlana. Nathalie Arthaud, a Munkásharc elnöke pedig úgy vélte, hogy "nem a bankokkal van a probléma, azokra szükségünk van".

Eric Cantona a pályán, másképp


Pénzügyi szakértők véleménye szerint amennyiben hatvanezet ember egyszerre venné ki pénzét a bankokból, a rendszer még nem omlana össze, és abban is bíznak, hogy a Facebook-on csatlakozóknak csak töredéke látogat el bankfiókjába. François Pérol, a francia bankszövetség elnöke sem hisz abban, hogy a felhívást megérintette volna a franciákat, s úgy véli, hogy azzal a kezdeményezők "senkinek nem tettek szívességet".

A mozgalomnak saját internetes oldala is van már, ahol az alapítók kifejtik, elsődleges céljuk a pánikkeltés. Az 1929-es világgazdasági válság óta ilyenre ugyanis csak nagyon ritkán került sor, s olyankor emberek ezrei álltak sorban egy-egy bank előtt attól tartva, hogy a csőd miatt nem kapják vissza a pénzüket. Ezt történt 1998-ban Oroszországban, 2001-ben Argentínában vagy a pénzügyi válság kezdetekor 2008-ban a brit Northern Rock, illetve az amerikai IndyMac ügyfeleivel.

Eric Cantona a filmvásznon


Bernard Maris közgazdász szerint ahhoz, hogy egy ilyen akció ténylegesen gondot okozzon a bankrendszernek, több százmillió eurót kellene egyszerre kivonni a pénzintézetekből. Ez pedig azért nehezen elképzelhető, mert az automatákból csak néhány száz euró vehető fel egyszerre, az 1 500 ezer eurót meghaladó összegek felvételét pedig általában több nappal előre be kell jelenteni a bankokban ahhoz, hogy az adott fiók teljesíteni tudja a kérést. Az sem valószínű, hogy hatalmas sorok alakulnak majd ki egy-egy bank előtt, hiszen Franciaországban negyvenezer bankfiók és ötvenháromezer automata található. Az Attac globalizációkritikus szervezet megítélése szerint is nagyon kicsi az esélye annak, hogy e mozgalom valóban fenyegetést jelentsen a bankokra.
A francia pénzintézetek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kedden várható nagy összegű készpénzfelvétel egyes bankfiókokban feszültséget okozhat, mert nem áll majd rendelkezésre elegendő likvidtőke. "Nem fog összeomlani a rendszer, de mindenki halálideges lesz" – nyilatkozta egy bankvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehország halogatja az euró bevezetését

Csehország nem csatlakozik az euróövezethez, ameddig gazdaságilag nem érdemes. Tovább olvasom