Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

CE Glass – egy évvel a költözés után

Szatymaz - Több mint egy éve adták át a CE Glass új székházát, üzemét és logisztikai központját Szatymazon. A Szegedről kiköltözéssel egy időben vadonatúj berendezéseket is telepítettek 278 millió forint értékben, 100 milliós uniós támogatással. Megnéztük a csúcstechnológiát az üveggyárban.
– Tavaly az első félévünk szinte ráment a gépek kitelepítésére, május végéig tartott a költözés Szegedről Szatymazra – mondta Varga Gusztáv, a CE Glass cégcsoport tulajdonosa. – Közben termeltünk is. Már az ingatlanfejlesztés mellett pályáztunk technológiafejlesztésre: vágástechnikai, vágás- és vágás-előkészítő, valamint csiszoló víztisztító rendszereket állítottunk be a gyártásba. A Nyugat-Európából vásárolt high-tech berendezéseket a költözéssel párhuzamosan állítottuk üzembe, azóta dolgozunk velük.

High-tech gépekkel folyik a munka az üvegvágó soron. Fotó: Frank Yvette
High-tech gépekkel folyik a munka az üvegvágó soron.
Fotó: Frank Yvette

2012 tavaszán az új és a régi gépek mellett hatalmas mennyiségű alapanyagot, sok száz tonna üveget mozgattak meg. A már meglévő berendezéseket újraépítették, az újakat Szatymazon installálták – így állt fel Közép-Európa legkorszerűbb üvegfeldolgozó üzeme.

– Működésében, belső logisztikájában a leghatékonyabb rendszert hoztuk létre – folytatta Varga Gusztáv. – Az alapanyag beérkezik a raktárba, onnan a szabászatra, a megmunkálásba, majd a kiadási oldalra, a készáruraktárba kerül. Még egy métert sem mozog feleslegesen az áru, az üveg nem sérül, az egyterű üzem átlátható. A szegediek előtt ismert: először egy volt cipőgyárba, utána egy valamikori konzervgyárba hurcolkodtunk, mindig kompromisszumokkal dolgoztunk, nem volt híddarunk, megfelelő belmagasságunk. Ez az első zöldmezős, üvegipari céloknak megfelelően elkészült beruházásunk. Így nőttünk fel ahhoz a nemzetközi piachoz, amelyben lemaradásunk volt a lengyelekkel, osztrákokkal, szlovákokkal, csehekkel szemben. Most Közép-Európában mindenkit lehagytunk, és érzékeljük, mennyire megnőtt irántunk a bizalom. Még azt is mondják a partnereink, hogy ilyen üzemet, mint a miénk, így „összerakva" Nyugat-Európában sem látni.

A CE Glass, még Szilánkként, az építőipari ágazatot leginkább sújtó válság idején fejlesztett, nem a túlélésre játszott. Abból kiindulva, hogy a jövő, az energiahatékony építés szakmájában működnek.

100 milliós uniós támogatás

A CE Glass Zrt. hőszigetelőüveg-gyártással, síküveg-feldolgozással, üvegmegmunkálással, üveg és üvegipari segédanyagok kereskedelmével, üvegipari gépek értékesítésével foglalkozik, árbevételének kétharmada exportból származik. Az Új Széchenyiterv keretében 100 millió forintos uniós támogatást nyertek, a síküveg-feldolgozást fejlesztették, bővítették. A 278 millió forint összköltségű beruházástól a cég 5 százalékos árbevétel-növekedést vár. A projekt során speciális, bevonatos üvegek gyártásához szükséges beszerzések is voltak: 3 rétegű, multifunkciós üvegszerkezeteket is elő lehet állítani, magas fény-, de alacsony hőáteresztéssel. Új szennyvízkezelő rendszert alakítottak ki, az üvegfeldolgozásból származó ipari szennyvizet újra felhasználhatják. A rendszernek köszönhetően a cég frissvíz-igénye 10 százalék alá csökkent. Az üzemben a gépek, az irodaházban a légkompresszor veszteséghőjével fűtenek (itt csak rásegítésként): az üzemben viszont télen egy fillért sem kell gázszámlára költeni.

Olvasóink írták

  • 1. GondaIstván 2013. május 16. 14:06
    „Én még emlékszem, amikor Gusztiék a Vasas Szent Péter utcában, egy kis régi parasztházban, egy szobányi műhelyben csinálták az üvegezést. Eltelt 20 év és ők a legnagyobbak Közép-Európában. Tehát mégis csak lehet karriert építeni, csúcsra jutni Szegeden is. Gratulálok neki és a csapatának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délmagyarország Vállalkozói Akadémia

A Délmagyarország Kiadó idén 5. alkalommal rendezi meg Vállalkozói Akadémiáját május 23-án 9 órától Szegeden. Tovább olvasom