Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Cégtörlési rekord 2014 második negyedévében is

Csongrád megye - Minden eddiginél több, 10 ezer cég szűnt meg idén a második negyedévben. A gazdasági növekedés pozitív hatásait még nem érezni a cégstatisztikán.
Hiába indult növekedésnek a gazdaság, a cégstatisztikára még rányomja bélyegét a válság – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató féléves jelentéséből.

A második negyedévben 10 ezer 297 cég szűnt meg Magyarországon, ilyen sok vállalkozást soha korábban nem törölt a cégbíróság. Az érték 12 százalékkal haladja meg az előző negyedévi szintet, és több mint 13 százalékkal az előző év azonos időszakának eredményét. Az első félév egészéről ugyancsak elmondható, hogy rekord magas a megszűnő cégek száma, az első 6 hónapban regisztrált köze 20 ezer törlés ugyanis 10 százalékkal haladja meg a 2013-as második félévi adatot. Csongrád megyében 3 hónap alatt 40 céget alapítottak, de 72 szűnt meg, és 31 darab felszámolás volt.

– A rossz hírek ellenére látunk némi reményt, hogy középtávon egyre több vállalkozás áll stabil fejlődési pályára – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. A cégvezető szerint jó jel, hogy a felszámolási eljárást követően megszűnő cégek száma már csökkenni látszik, vagyis egyre kevesebb cég hagy maga után kifizetetlen adósságokat.

– A felszámolási eljárás útján megszűnt vállalkozások számának csökkenése mindenképp jó jel a költségvetési intézmények és a versenypiaci szféra számára is – mondja Tóth Tamás. – A második negyedévben a törlések felét rendelte el felszámolási eljárásban a cégbíróság, tavaly a második negyedévben viszont még 66 százalék volt ez az arány.

Az Opten ügyvezetője szerint sokat elárul a hazai üzleti etikáról, hogy az első negyedévben, az új polgári törvénykönyv hatályba lépése előtt csaknem kétszer annyi cég alakult, mint a második negyedévben. Ez az arány is azt mutatja, hogy a jogszabályváltozások legalább olyan hatással vannak a hazai cégvilágra, mint a gazdasági folyamatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Iparszövetség támogatja az inkubátorházak létrehozását

Tavaly 285 vállalkozónak összesen 1245 alkalommal tudtak szakmai kérdésekben segítséget nyújtani, illetve a jogi tanácsadáson 84-en vettek részt. Tovább olvasom