Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Cofidis: a felnőtt lakosság csaknem fele hiteltörlesztő

A Cofidis szerint a 18-69 éves lakosság 76 százaléka, a 30 éven aluliak 49 százaléka vett már fel valamilyen hitelt, a korosztály 47 százaléka jelenleg is hiteltörlesztő. A lakosság hitelállománya továbbra is magas, miközben a bankokkal szembeni bizalmatlanság folyamatosan nő.
A személyi kölcsönöket nyújtó, Magyarországon 2005 óta jelen lévő Cofidis negyedévente teszi közzé a "Cofidis Hitel Monitort", amely a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja. A felmérést a NRC piackutató készítette 2013 márciusában 500-as mintán. A reprezentatív kutatás a 18-69 éves korosztály körében zajlott.

A legfrissebb, 2013. első negyedéves felmérés szerint továbbra is a lakáshitel és a folyószámlahitel a leggyakoribb, a felnőtt korosztály 17, illetve 16 százalékának van. De magas azoknak az aránya is, akik gépjárműhitelt (10 százalék) vagy személyi kölcsönt (13 százalék) törlesztenek. A korosztály 26 százaléka egyetlen hitelt törleszt, 11 százaléka kettőt, 10 százalékának pedig három vagy annál több hitele van.

A hitelt felvevők száma ugyanakkor az elmúlt év hasonló időszakához képest 6 százalékponttal csökkent.

A hitelfelvételi hajlandóság jelentősen csökkent: míg 2012 utolsó negyedévében a "Hitel Affinitási Index" 12,7 ponton állt, az idei év első három hónapjában 9,5 pontra esett vissza. Az index értéke 0-tól 100 pontig terjedhet, annál nagyobb, minél többen vettek fel hitelt a vizsgált időszakon belüli egy évben, illetve minél többen mutatnak nyitottságot általánosságban a hitelek iránt.

A teljes hiteldíjmutatóról (THM) való tájékozottság terén az előző időszakhoz képest kismértékű javulás látható. A 18-69 évesek fele úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben tisztában van a fogalom jelentésével, míg a csoport egyötöde nem igazán tudja, mi az a THM.

Az elmúlt három évben számottevően csökkent a bankokkal szembeni bizalom: a lakosság 87 százaléka mondta azt, hogy kevésbé bízik ma a pénzintézetekben, mint a válság előtt.

Olvasóink írták

 • 6. Anmari51 2013. április 27. 17:28
  „Meglehetősen álságos ez a Cofidis-es Hitel Monitor eredmény közlése! Még a csapból is megújítható személyi kölcsön reklám folyik ami azt jelenti, hogy a "hitelképes, jó adósaik akár egy életen át ügyfelük lehet. Gondolom az eredeti futamidőn belül már a második évben hívogatják ügyfeleiket a hitelközvetítőik bevonásával a meglévő hitel bővítésének lehetőségéről. Köztudott nagyon kevés honfitársunk rendelkezik megfelelő pénzügyi alapismeretekkel így mérlegelés nélkül elfogadják az "újabb pénzforrást" és így aztán akár évtizedekre is biztosíthatják a Cofidis-t, hogy ügyfeleik lesznek. Mivel fogyasztási hitel kategória az árú-vásárlási kölcsön, a személyi kölcsön és a folyószámla hitel, hitelkártya magas a kockázata a finanszírozó banknak/pénzintézetnek e miatt drágák ezek a banki termékeknek. A kamat és a THM közti árképzés tartalmazza a hitel árát! Fedezet az ügyfél jövedelme fizetési hajlandósága elsősorban, ha bedől és van miből letiltani, illetve ingatlan amire rá lehet terhelni akkor nem mindent veszít a pénzt kölcsönző. Sajnálom azokat a lakosokat akik minimális készséggel sem rendelkeznek ahhoz, hogy racionális döntést hozzanak mikor, mekkora összeget, milyen célra vesznek fel hitelt. Az otthonteremtés az egy teljesen más kategória hiszen nagyon keveseknek adatik meg az a lehetőség, hogy önállóan, vagy családi segítséggel de készpénzből tudnának ingatlant vásárolni.”
 • 5. x 2013. április 26. 13:28
  „4. Mozimasiniszta, igen. Hozzátenném, hogy világszerte egyre több privátember adósodik el ilyenképpen.
  3. kormoska, nemcsak a magyar, lásd fent. A reklámok és ismeretségi körük miatt megvesznek (fogyasztanak)
  -- mindenfélét, amire tulajdonképpen semmi szükségük nem lenne;
  -- abból a pénzből, ami nekik nincsen;
  -- hogy le ne maradjonak a köreikben található emberektől (akiket gyakran ki sem állhatnak).
  Egy jelentős tényező (többek között) Magyarországon, hogy a lakásbérlést alantasnak fogják fel, "albérlő" a tulajdonképpeni főbérlő még a szóhasználatban is, míg például német nyelvterületen a lakosság fele (fő)bérlő.
  És a havi lakbért sehol sem jegyzik adósságként (holott az), ellentétben a lakástulajdonra felvett kölcsönnel.”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. április 26. 11:06
  „2#-es (x) ! szerinted pénzügyi analfabétizmus kategóriába még belefér, hogy lakáshitel tetejébe, autót vesznek ? hitelre ! meg egy bazi nagy plazmatévét is ! hitelre ? hogy ne legyen üres a fal ! mert most 0 Ft kezdőrészlettel elviheted a félmillás vackot...(a bolondnak is megéri) !...és akkor most árulják a vaterán 120-ért, mert ha visszaköltöznek anyukáékhoz , nem lesz neki hely.....mert szerintem ez már az idiótizmus volt, még a válság előtt is - hazai viszonylatban.
  3#-as Igaz az utolsó két mondatod, hozzátenném hogy a moslék tévék, hülye műsorai-reklámjai gerjesztik a
  nagyzolási mániát...de ebből, a távirányítón egy gombnyomással, ki lehet gyógyulni...”
 • 3. kormoska 2013. április 26. 10:31
  „A felmérést egy olyan cég készítette(Cofidis)amelyiknek üzletpolitikája csak egy lépésre van a Provident nevű uzsoracsapattól!De ettől még hihetőek a számok,sajnos.
  A gagyi-népbutító de könnyen megjegyezhető reklámjaiknak köszönhetően egyre több lesz a Cofidiszes.....
  Különben is a magyar ember nem változik:Imád többnek látszani annál,mint ami valójában!”
 • 2. x 2013. április 25. 20:06
  „http://www.delmagyar.hu/forum/penzugyi_analfabetizmus_kik_miatt/24/3117/?action=kifejt”
 • 1. queenmargareth1 2013. április 25. 19:59
  „a másik fele nem kapott hitelt...nem volt mire.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az első működő online kassza

Benyújtották az első online kassza forgalmazási engedély iránti kérelmet - a szakemberek már látták, hogyan működik a NAV-hoz bekötött új pénztárgép. Tovább olvasom