Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Csak a lakáshiteleseknél nem árvereznek július 1-jéig

Szeged - A Brüsszelnek beadott konvergenciaprogramban is szerepel, hogyan oldanák meg a devizahitelesek problémáit. Ez már az április végére tervezett aláírás előtt álló mentőcsomag szinte végleges változata.
A kormány április végén olyan megállapodást ír alá a bankokkal, amely a kiszámíthatóságot nyújtja majd a bajba jutott családoknak. Lapunkban nemrégiben ismertettük a tervezet több pontját: akkor feltételes módban fogalmaztunk. Mostanra úgy tűnik, megvan a végleges megoldás, a tervezet szövege ugyanis bekerült a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramba.

Bevezetik a védősávot

Kiderült, hogy a svájci frank árfolyamát 190–195 forinton fixálnák: korábban egy 180 forintos variáció is napvilágot látott. Az „elméleti" és a valós árfolyam közötti különbözetet egy külön számlán tartanák nyilván, ami sajnos az árfolyam emelkedése esetén növelné az adósságot. A kormány azonban addig, amíg életben van az árfolyamfixálás, a felhalmozódó veszteségekre teljes garanciát vállalna. Információink szerint az árfolyamrögzítés csak 3–4 évig élne, utána a garancia 25 százalékra csökken.

Akiken nem segít a védősáv

Amennyiben a bedőlt adós saját maga értékesíti ingatlanát, a bank átmeneti segítségként lakhatási támogatást nyújtana: másfél-két évre átvállalná a lakásbérleti díj zömét. Azt az adósságrészt pedig, amelyet nem fedez a befolyó vételár, elengedné. Ezzel egy időben az állam kamattámogatást nyújtana azoknak a befektetőknek, magánszemélyeknek, akik megvásárolnák a használt ingatlanokat. Úgy tudjuk, az állami kamattámogatás legfeljebb 3 százalék, 5 évre szólna, de a harmadik évtől már csökkenne a mértéke.

Bérlő lehetsz a saját lakásodban. A kormány felállítja a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot (NET), amely árverésen vagy egyezség keretében megvenné a leginkább rászoruló családok hitellel terhelt ingatlanát, majd bérbe adná azt a volt tulajdonosnak.

110 ezer adós vár az állami segítségre. Illusztráció: Frank Yvette
110 ezer adós vár az állami segítségre.
Illusztráció: Frank Yvette

Rezsinél nincs kegyelem

Rezsitartozás miatt már most is lehet árverést kezdeményezni, ha az adós összes tartozása legalább 150 ezer forint a jelzálogadósságon felül. A végrehajtás magas költségeit is az adósra terhelik. Az árverésen pedig sokat lehet bukni, hiszen a kikiáltási ár az első két alkalommal a becsérték 70 százaléka, de harmadik alkalommal már 50 százalékos licittel is vihető a lakás. Ha az ingatlanra nincs vevő, az árverések akár évekig is elhúzódhatnak, vagyis addig nincs kilakoltatás, de közben a végrehajtó letilthatja az adós jövedelmének 30 százalékát. Tegnap az összes szegedi végrehajtói irodát felhívtuk, hogy megtudjuk, hány árverés van folyamatban, de kérdéseinket udvariasan elutasították.

Végrehajtási moratórium

Mintegy 110 ezren várnak az országban a lakáshiteleseknek szánt mentőcsomagra: ennyi családnak van 90 napon túli tartozása. Becslések szerint a késedelemben lévő hitelesek 10 százaléka menthetetlen. Rajtuk már sem az árfolyam fixálása, sem az átütemezés nem segíthet, csak a Nemzeti Eszközkezelő Társaság. Amíg azonban a szervezet nem áll fel, marad a végrehajtás. Április 15-én lejárt az általános érvényű árverési és kilakoltatási moratórium, de az ennek meghosszabbításaként elrendelt részleges moratórium is csak július 1-jéig tart. Az általános moratórium mindenkire vonatkozik, a részleges csak a lakáshitelesekre, a közműszámlával elmaradt családokra tehát nem.

Olvasóink írták

 • 8. zsuzsmo 2011. április 22. 12:58
  „Ez a fajta megoldás már régóta létezik. Jelen esetben a törlesztő részlete nem változik ellenben nő a futamidő....”
 • 7. igazságkereső 2011. április 22. 11:01
  „#5. grizly5 2011.04.22. 10:24 Kedves grizly5! Nem én írtam,csak közzétettem ezen az oldalon egyik neves közgazdászunk írt a hivatkozott országos lapban és időben! Épp ezért igaz a 6. pont alatt írt hozzászólásod és ezt nem volna szabad megengedni,mert abszolút tisztességtelen épp Dr.Boros Imre írása nyomán. Szóval tényleg be kellene fejezni a "devizahitelesek" szándékos tönkretételét, ez a fajta banki magatartás nem vezet sehová! A többit megírtam a 4. hozzászólásomban! A bankok pedig nem buktak, épp ellenkezőleg, 350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert a magyarországi leánybankok.Ezt a tényt pedig a nálunk "praktizáló"leánybankok anyabankjai ismerték el egy múlt év októberi nemzetközi pénzügyi szaklapban!”
 • 6. grizly5 2011. április 22. 10:26
  „Ha jól értem ez egy semmi! Fixszáljak az árfolyamot majd a különbséget később kifizeted!”
 • 5. grizly5 2011. április 22. 10:24
  „igazságkereső Ha igaz volna amit írtál, akkor évekig (amikor sokkal jobban jártak akik devizában tartoztak a bankoknak)nagyokat buktak a bankok!”
 • 4. igazságkereső 2011. április 22. 09:42
  „Kedves valamennyi hozzászóló: tényként lehet kezelni azt,hogy a magyarországi "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi valutát, az "közönséges" jó magyar forinthitel volt! (Dr. Boros Imre közgazdász, Magyar Hírlap 2010.november 26.péntek)Tehát épp itt lenne az ideje,hogy visszaállítsák a felvételkori "árfolyamra",természetesen hozzászámolva a hivatalos inflációs összeget és mindjárt fizethetővé is válnának a hitelek havi törlesztőrészletei, már akinek van munkája és ebből eredően fizetése. Nyilvánvaló,hogy komoly kormányzati intézkedések és nem utolsó sorban kijátszhatatlan törvényre van szükség ahhoz, hogy a magyarországi leánybankok végre és végleg befejezzék tisztességtelen üzletpolitikájukat és a "devizahitelesek" további "megfejését".Igaz a régi mondás: ahhoz, hogy a birkát nyírni lehessen,etetni is kell! Igaz az is,hogy 1956-ban a tankok, napjainkban a bankok teszik tönkre hazánkat és benne az embereket.Nos kérem, ennek kell sürgősen véget vetni,ha nem akarjuk,hogy nagyobb emberi tragédiák következzenek be!!”
 • 3. queenmargareth 2011. április 22. 08:09
  „ja, igen és vagy segítjük mindkettőt vagy egyiket sem!”
 • 2. queenmargareth 2011. április 22. 08:08
  „szemétség! mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarójuk ér, ja tudom a fidesz vagyonbevallásokban is ott van a devizahitel, minden szentnek maga felé nyúl a keze”
 • 1. Egyolvasó 2011. április 22. 06:21
  „Vannak Forint lakáshitelesek is, rajtuk ki segít, nekik is nőttek a kiadásaik, ők is vehettek volna fel devizahitelt alacsony kamattal és törlesztőrészlettel, de valami oknál fogva még is a Forint alapú lakáshitel mellett döntöttek, most le is vannak sz.rva magasról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró 264 forint alá csökkent estére

Kedvező nemzetközi légkörben csütörtök este is a 264 forint/euró árfolyam környékén tartotta magát a… Tovább olvasom