Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csak a tőkehús lesz olcsóbb

Szeged - Jövőre az élő és félsertés áfája 27-ről 5 százalékra csökken: ez azt jelenti, hogy nem éri majd meg csalni az áfával, mert többet lehet rajta veszteni, mint nyerni.
– Most 740 forintért vesszük a vágóhídtól a félsertés kilóját, áfával együtt 940-ért. Ha 5 százalékra csökken az áfa, akkor 940 helyett 777 forintért jutunk hozzá a húshoz – magyarázta Bognár Zsolt, a Mars téri Kotroczó húsbolt üzletvezetője, mit jelent a gyakorlatban az áfa csökkentése. – A különbség jelentős, észrevesszük, és remélhetően a vevők is észre fogják venni.

Az üzletvezető szerint náluk átlagosan 100 forinttal kerülhet majd kevesebbe a hús. Jelenleg a rövid- és hosszúkaraj kilója 1350, a sertéscomb 1380 forint, könnyű kiszámolni, hogy – ha nem is egyik napról a másikra, de – idővel mindenki jobban jár.

Megvágták ugyan a nyers hús áfáját, de ebből keveset érzékelnek majd a vevők. Fotó: Schmidt Andrea
Megvágták ugyan a nyers hús áfáját, de ebből keveset érzékelnek majd a vevők. Fotó: Schmidt Andrea

Csütörtökön jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy az élő és a félsertés áfája 2014-ben 27-ről 5 százalékra csökken. A döntést 2 évig tartó lobbizás előzte meg. Az intézkedés jelentősen visszaszoríthatja a feketegazdaságot, amely becslések szerint az összforgalom negyedét teszi ki. A költségvetésből pedig az első becslések szerint csak 10-20 milliárd forint esik ki.

Hol lopnak többet?

Áfacsökkentést szeretne a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb is. Pénteki sajtóközleményükben azt írták, remélik, hogy a további alapvető élelmiszerek, így a zöldség- és gyümölcstermékek áfája is alacsonyabb lesz. „Az ágazat sorban áll az áfacsökkentés lehetőségéért" – nyilatkozták, majd így folytatták: a mezőgazdaságon belül a zöldség-gyümölcs ágazatban a legnagyobb a feketekereskedelem. Aránya 40 százalék körülire becsülhető, de egyes időszakokban és termékeknél eléri az 50-60 százalékot is.

– A lépésnek köszönhetően a sertéspiacról eltűnnek a feketézők – nyilatkozta Éder Tamás, a Pick Szeged Zrt.-t is magában foglaló Bonafarm-csoport szóvivője. – A döntés pozitív hatással lehet a Pick számára, csakúgy, mint minden adózó húsipari vállalatnak. Gyengíti a feketekereskedelem területén mozgó „versenytársai" pozícióját, ezáltal fehéríti a húságazatot, ami a feldolgozónak is kényelmesebb és kiszámíthatóbb helyzetet teremt.

Hangsúlyozta azonban: más fogyasztói árakat érdemi módon nem befolyásol az élő sertés és a félsertés áfájának csökkentése. A kész, feldolgozott terméket pedig továbbra is 27 százalékos áfával adják tovább. A Mars téren is ezt hallottuk: a feldolgozott termékeken vagy a sonkákon, kolbászokon marad a 27 százalékos áfa. Egyedül a tőkehús árából tud majd engedni a hentes. A vevők már előre örülnek, ez derült ki közvélemény-kutatásunkból. Villányi Jánosné ennél jobb hírt el sem tudott volna képzelni, miközben mutatta, mennyi mindent kell egy hétvégére beszereznie a családjának.

– Olyan kicsi lesz az 5 százalékos áfa egy kiló húson, 60-70 forint, hogy ennyiért nem érdemes külföldről behozni a húst, vagy trükközni a forgalmi adóval – tette hozzá Bognár Zsolt.

Olvasóink írták

 • 13. moftom 2013. november 12. 12:26
  „Akkor a tisztánlátás érdekében:
  Az ÁFA az államé. Mindegy, hogy 5% vagy 27%, ha nem vagy végső fogyasztó, akkor a vásárolt alapanyag és egyéb vásárolt anyagok árában levő ÁFA-t visszakapod az APEH-tól, az értékesítési árban levő ÁFA-t meg befizeted az APEH-nak. Az eredményt mindig ÁFA mentes, azaz nettó árbevétel és nettó alapanyag költség (+bér, egyéb) figyelembe vételével számítják!
  Tehát az ÁFA csökkentéssel nem lesz a PICK-nek semmivel sem több az eredménye, tehát hogy ebből nem lesz béremelés, arra mérget vehetsz.
  Maximum a forgótőke igény csökkenése lehet kedvező, mivel a disznó vásárlásakor kisebb ÁFA miatt kevesebb pénzt kell kiadni!”
 • 12. Deadman 2013. november 11. 21:51
  „Igen Figyelek..Ne a múltból ÉLJ hanem a Mában és MA az a helyzet amit leírtam ..Az hogy TE min tapostál a Maros utcában a kutyát sem érdekli..Jelen Pillanatban ez a helyzet és 28 évvel ezelőtt mikor beléptem oda akkor meg más volt..Én sem azt írtam hogy mi volt anno hanem hogy MA, MOST jelen pillanatban MI van..Ha ezt nem tudod elfogadni sajnálom De akkor se írj hülyeségeket és marhaságokat..Nem kell félretájékoztatni senkit sem azért mert TE alkalmatlan voltál arra hogy megmaradj a Picknél..Könnyű úgy fröcsögni hogy nem dolgozol ott...

  tehát NEKED újra leírom a TÉNYEKET !!!
  NEM FAGYASZTOTT disznót vágunk nincsenek dán holland meg mittudomén milyen sertéseket írtál....Csak és kizárólag magyar sertéseket vágunk és a Csányi SAJÁT HIZLALDÁI biztosítják..szalámidisznónak hozunk be lengyel kocákat..Abból sem túl sokat naponta kb 100 -150 db és azokat is hétfőn-kedden-szerdán-csütörtökön vágjuk. Szombaton meg a Sparnak és a Tesconak objektív megy..Heti vágásunk jelenleg 10.000 sertés körüli..
  Ennyi..

  Nincs semmiféle csőlátás csak objektivitás és NEM vagyok olyan hogy csak azért szidjak egy céget jelen esetben a Bonafarm csoportot mert Csányi a tulaja és most azt divat szidni..ha hiszed ha nem a fizetések rendben megjönnek nem úgy mint más cégeknél

  Úgyhogy nagyon tudlak sajnálni ha csak ennyire futja hogy fröcsögj meg butaságokat írkálsz”
 • 11. _csutak_ 2013. november 11. 18:52
  „@ Deadman:
  Figyelj csak barátom, én akkor dolgoztam már a Picknél amikor te a kamionra azt mondtad, hogy tutúúúúúúúúúú
  Nekem te ne akarjál eligazítást tartani, mert én talán hamarabb rendelkeztem információkkal mint te!
  Azt se feledd, ha a cégnél dolgozol akkor csőlátó vagyol.
  Ez tény, nem én találtam ki, mert Pickesként én is a saját cégemet dicsértem, de ha gondolod akkor kivágok pár képet, melyen látszik, hogy a Maros utcai telepen bakancsban tapostunk a húsban :(”
 • 10. Deadman 2013. november 11. 17:59
  „1. Prasnyi 2013.11.11. 10:51
  8. _csutak_ 2013.11.11. 14:08

  MINDKETTŐTŐKNEK !!!

  Ha valamit nem tudtok akkor csenben kell maradni és léretik NEM marhaságokat írni PICK és Bonafarm Ügyekben...
  A Miheztartás végett a Bonafarm / ahova a PICK is tartozik / ÉVI 450.000 sertést vág le SAJÁT hizlalásból...Egyedül a szalámihoz való sertések jönnek LENGYELORSZÁGBÓL...Ráadásul NEM fagyasztott az a sertés hanem ÉLÖ..Tudom mert nap mint nap látom...

  Ráadásul csak Hétfőn -kedden-szerdán- csütörtökön van kocavágás szombaton meg csak objektívet vágunk...Az is megy a Tesconak és a Sparnak...A tesconak napi 1400 mázsa míg a spanak meg 350 sertés félbe hasítva naponta...

  Nem kell itt a Csányizás ..Tudomásul kéne venni ha még oly nehéz is hogy a Bonafarm cégcsoport foglalkoztat uszkve 5.000 emberkét..Igaz Magyar a tulaj és ugye ezt nem szokás reklámozni és egyedüliként ez a húsipari cég volt az aki az elmúlt 2 év gyalázatos eredményei után / MINUSZ 4,5 MILLIÁRD !!!/ sem küldte el az embereket hanem FEJLESZTENI kezdett aminek mostanság érik be az eredménye idén már szerény nyereséggel is számolhat pl a PICK ha minden jól megy

  Ez az áfacsökentés bizony a Pick szintű cégeknek jó és ha minden úgy alakul NEKÜNK akik ott dolgoznak mert lehet az áfakülönbségböl adódó pénzböl jut végre egy normálisabb béremelésre is..

  OLVASSÁTOK EL FIGYELMESEN 9. szakmeiszter 2013.11.11. 17:40 írását is

  Tehát ha kérhetem marhaságokat PICK-Bonafarm - Csányi ügyben NE ÍRJATOK..Hanem érdeklődjetek nagyon szívesen kaptok infót..”
 • 9. szakmeiszter 2013. november 11. 17:40
  „Az 5%-os áfa kedvez a hazai sertéstartóknak. mivel a külföldről behozott alapanyaggal szemben csökken a hátrányuk, és átmenetileg jó lesz a Picknek is finanszírozási szempontból, de a fogyasztók akkor járnának jól, ha az alapvető hústermékek áfáját is 5%-ra csökkentené a kormány.”
 • 8. _csutak_ 2013. november 11. 14:08
  „Nem rossz a kormány érvelése de Csányi bolond lenne +5% áfát fizetni a magyar disznóért, ha jóval olcsóbban ide hozzák (!) a spanyol, dán, holland fagyasztott félsertést.
  Volt szerencsém nekem is hozni, tehát, bár ez üzleti titok, de a CMR-en szereplő ár irányadó lehet, és az bizony nem érte el az élő állat súlyának az átvételi árát.
  Igaz ennek pár éve, de azt hiszem a tendencia még ma is az lehetséges.”
 • 7. Prasnyi 2013. november 11. 14:01
  „Csak az élősertés és a félsertés Áfája csökken 5%-ra. A bolltban továbrais megfizettyük a 27%-os Áfát.Legnagyobb nyerteseji a vágóhidak lesznek.”
 • 6. coke 2013. november 11. 13:52
  „2. szatyi 2013.11.11. 11:28
  Teljesen jogos a kérdésed. Hogy a hentes nem ért az áfához az egy dolog, de aki a cikket írta az messziről se szagolta meg a témát. A kereskedő az árrést mindig nettó árra számolja, majd ráteszi az áfát, kicsit kerekít és így jön ki a fogyasztói ár. Könnyen belátható, hogy ha nettóban nem csökken a hús ára (mitől csökkenne?) ugyanaz az árrés megy rá mint eddig és ugyanúgy 27% áfa akkor a fogyasztói ár semmit sem tud csökkenni. Ami változik az a kereskedő likviditási helyzete. Eddig 27% áfát igényelt vissza és fizetett be (praktikusan ennek a különbözetét) most pedig 5% áfát igényel vissza és 27%-ot fizet be, vagyis nő a kereskedőt terhelő áfateher. Ez ugyan az árrést nem érinti, de a likviditást igen. Vagyis örüljünk ha nem nő a sertés ára. No persze, ha valaki bruttóban vásárol 5% áfával és nyugta nélkül ad el akkor valóban tud árat csökkenteni. Mert ugye ebben az esetben nem fizeti meg a 27% áfát. De erre ugye gondolni se szabad. :)”
 • 5. kumisz 2013. november 11. 13:24
  „Marad a "házi" vágásból vásárlás!”
 • 4. grafika88 2013. november 11. 13:18
  „2. semennyivel ! Megmondta orbán ! NEM szociális az áfa csökkentés ! A fogyasztót NEM érinti !
  Csak a választáson ki lehet majd írni ..az óriás plakátokra ! CSÖKKENTETTÜK a áfát ! Ugyan úgy mint a rezsit is !
  KAMU !!!!!! Bírkák elkábítása !!”
 • 3. moftom 2013. november 11. 13:13
  „Nem lesz olcsóbb a hús, mivel az ÁFA az államé, akár 5 akár 27%. Nem biztos, hogy a hentest kellett volna erről kérdezni, akit azóta valószínűleg a könyvelője is felvilágosított, mekkora butaságot mondott.”
 • 2. szatyi 2013. november 11. 11:28
  „Nem egészen érthető ez az ÁFA téma!
  Ahogy én tudom: A kereskedő a vágóhídtól ugyan áfásan veszi a félsertést, de az áfát eddig is visszaigényelte, mivel nem végfelhasználó volt. Marad tehát a nettó ár, amire ráteszi a 27 százalékot, úgy mint eddig. Mitől lesz olcsóbb nekem, -vásárlónak?”
 • 1. Prasnyi 2013. november 11. 10:51
  „Jelenleg a legtöbb húst külföldről a Pikc hozza. Ötéven belől nem 6 hanem 2.5 milijó sertés lesz Magyar országon. Ebből 1 millijó Csányi Sándor érdekeltcsébe fog tartozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legszívesebben az autót foglalják le

Interneten árverezi el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokat az ingóságokat, amelyeket adótartozás fejében foglalnak le a végrehajtók. Tovább olvasom