Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Csalódottak az érdekképviseletek a húsáfa csökkentésének elmaradása miatt

Csalódottak az ágazati érdekképviseletek, miután a kormány által jóváhagyott adótörvény-tervezetből kimaradt az élelmiszeripari áfacsökkentés, de bíznak abban, hogy a törvény tárgyalása során még bekerülhet a javaslat a végleges verzióba. Az ágazati szereplők szerint értelmezhetetlen a hatósági ár a hústermékeknél - írta a Napi Gazdaság.
Keddi számában az üzleti lap idéz több érdekképviseleti vezetőt is, akik szerint az áfacsökkentés a jelenlegi piaci helyzetben biztosan eljutna a fogyasztókhoz. A laikus közönség szakmaiatlan ijesztgetése az, hogy a csökkentés hatását teljesen lenyelné a kereskedelem, mivel akkora árverseny van a piacon, hogy ezt egyetlen kereskedő vagy feldolgozó sem tehetné meg - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja.

Áfacsökkentés nélkül folytatódik a legálisan működő húsipari vállalatok leépülése, ez pedig a kormány által támogatott sertésstratégia megvalósítását is ellehetetleníti - emelte ki Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a Bonafarm vállalati kapcsolatok igazgatója.

Nem a terméklánc végét, hanem a fogyasztó szempontjait kellene elsődleges fontosságúként kezelni - mondta Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezetője. Az érdekképviselet ragaszkodna ahhoz, hogy az élőállatok áfája 10 százalék alatti, lehetőleg 5 százalék legyen - hasonló mértékű, mint az európai versenytársaknál.

Az érdekképviseletek egyelőre - részletek hiányában - nem tudják értelmezni Rogán Antal hatósági árral kapcsolatos felvetését.

Hatósági árat olyan szektorokban szoktak alkalmazni, ahol egy közel vagy teljes monopolhelyzetben lévő szolgáltató extraprofitra tehet szert az árszabása révén, ám ezek közül egyik feltétel sem igaz a húsiparra, sőt az ágazat évek óta veszteséges - mondta Éder Tamás.

Bárány László szerint a csirkehús esetében nem számon kérhető a hatósági árak bevezetése, mivel azt több úton is el lehet juttatni a fogyasztókhoz. Nem is foglalkoznék a hatósági árképzés ötletével, mert teljesen kivitelezhetetlen - tette hozzá az üzletember.

Menczel Lászlóné, a terméktanács titkára úgy fogalmazott: a részletek ismerete - a hatálya alá vonni tervezett termékkör, a működés mikéntje - nélkül a terméktanács nem tud véleményt alkotni, de piacgazdasági viszonyok között egyelőre nem látja, hogyan lehetne ezt megvalósítani.

Olvasóink írták

 • 5. ivivan 2013. október 22. 23:08
  „4. Deadman

  "Míg Magyarországon Évi 4 azaz NÉGYES MILLIÓ sertést 174 !!!!! Vágóhídon."

  174? Nem írtad el véletlenül? Én találtam egy ilyen linket: http://www.agroprofil.hu/referenciak/?refcat=1021&c2_7.. - itt én 17 sertásvágóhidat számoltam (persze lehet, hogy elszámoltam és az is lehet, hogy nincs itt mind)

  "Azért azt meg BOTKA ÚRTÓL kérdezném meg mint polgármestertöl hogy a plázák helyett MIÉRT NEM PRÓBÉJA ÚJRA ÜZEMBE HELYEZTETNI A SZEGEDI KONZERVGYÁRAT ???????"

  Mi köze van ehhez a polgármesternek? A konzervgyár a magánszférába tartozik: esetleg lobbizhat érte, de ha nincs befektető (ami elég esélyes, lévén ebben a cikkben is nyilvánvalóvá tették, hogy az ágazat veszteséges - ugyan ki fektetne be egy előre láthatóan veszteséges üzletbe?), akkor mit tud tenni?

  A magánszféra az emberek igényeit szolgálja ki: plázákra és bevásárlóközpontra van igény, konzervre nincs (ami speciel nem nagy baj: együnk friss terméketeket, mert az egészségesebb)

  "Ez Szeged és vonzáskörzetébe kb 10.000 embernek tudna Munkát adni"

  10 ezernek? Az szép - és mennyi konzervet kellene termelnie ennek a gyárnak ahhoz, hogy ez a bődületes mennyiségű bértömeget (minimálbérrel számolva is 15 milliárd lenne csak a bérköltség évente!) kitermelje?

  Csak összehasonlításképpen: a Kecskeméti konzervgyár - ami Magyarország egyik legnagyobb konzervgyára - évente kb 2,7 milliárdos bevételt tud elérni...”
 • 4. Deadman 2013. október 22. 21:36
  „Egyszerűen a megfelelő szabályzókkal kéne életbe tartani a Húsipart és nem idióta dilletáns otleteléssel tönkretenni..
  Dániában Évente 20 millió sertést vágnak le..Összesen 10 azaz TÍZ vágóhídon !!!!!
  Németországban 60 MILLIÓ sertést vágnak le évente 150 Vágóhídon
  Míg Magyarországon Évi 4 azaz NÉGYES MILLIÓ sertést 174 !!!!! Vágóhídon..Ez azért röhej a köbön...A termelők nem tudják az áraikba érévnyesíteni a különbözö árakat míg a kormány szuper ötletei pl az elvárt béremelés meg extra terhet ró a cégekre pl a Pápai Hús nál ez extra 1 milliárdot jelentet..
  Arról meg ugye ne is beszéljünk hogy az E-Útdíjat a csekkadót az energiaáremelést a telekomadót stb stb ami sújta pluszba a cégeket egy ilyen pangó piacon ahol a multik határozzák meg az átvételi árakat szép lassan kivérzik ez az ágazat is..A Kormány meg a maga dölyfösségében nem hallgat senkire hanem megy a maga feje után..A dilletáns hozzánemértő őpolgármesterek által tukajdonolt állami húscégeknél meg megtörténhet az hogy felmondják a KSZ-t és mondvacsinált okkal elküldik az ÜT elnököt aki ráadásul Szakszervezeti vezető is...

  Röhej a köbön az egész...Azt ezek beszélnek jobban teljesítésről ??? Akinél nincs olyan tulajdonos mint a Picknél azok a cégek szép lassan tönkremennek mert a kormáányok NEM TETTEK SEMMIT A HÚSÁGAZAT MEGMENTÉSÉÉRT..Pofázni mindegyik tud de TENNI EGYIK SEM !!!!!

  Azért azt meg BOTKA ÚRTÓL kérdezném meg mint polgármestertöl hogy a plázák helyett MIÉRT NEM PRÓBÉJA ÚJRA ÜZEMBE HELYEZTETNI A SZEGEDI KONZERVGYÁRAT ???????

  Ez Szeged és vonzáskörzetébe kb 10.000 embernek tudna Munkát adni Neki meg kb 25 évre garantálná a polgármesterséget...
  de nem kell Szeko hanem pláza meg bevásárlóközpont..”
 • 3. Jozsoci 2013. október 22. 16:00
  „Dilettánsok.”
 • 2. J.G. 2013. október 22. 15:03
  „Hatosagi ar.. van meg aki komolyan veszi ezt a <moderálva>?.. Ez vicc ami itt folyik.”
 • 1. Pirát 2013. október 22. 07:07
  „szerintem a húsár áfa csökkentés, egy újabb "dobása" lesz a Fidesz-nek, választások előtt...de a pénztárgép csere után valóban egy hatásos dobás lehet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alternatív energiaszolgáltatók bírják a rezsicsökkentést

Az alternatív energiaszolgáltatók többsége a november elsejei újabb lakossági energiaár-csökkentés után is 3-8 százalékos kedvezményt ad. Tovább olvasom