Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Csányi: pár év múlva 4-5 nagybank lehet itthon

"... ezek a bankok nem hagyják el egyszerre a piacot, de bizonyos, hogy néhány év múlva már nem lesz nyolc bank" - mondta a Reutersnek az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a magyar bankszektorban a nyereség hiánya miatt konszolidációs folyamat következhet, amelynek eredményeként a jelenlegi nyolcról négy-ötre csökkenhet a nagybankok száma.

A bankvezető a Reuters hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: "... ezek a bankok nem hagyják el egyszerre a piacot, de bizonyos, hogy néhány év múlva már nem lesz nyolc bank".

Csányi Sándor az interjúban nem beszélt arról, hogy melyik bankokat érintheti a konszolidáció, ahogy arról sem, hogy az OTP mely bankokat vásárolhatja fel.

Korábban a bank közölte, tőkéje elég arra, hogy esetleg két magyarországi, illetve több külföldi bankot is megvegyen, de az akvizíciókat konzervatív módon kívánjak végrehajtani.

Csányi Sándor az interjúban elmondta, hogy a bankok számára a magyar működési környezet kedvezőtlen marad, miután a piaci bizalom - a jegybank kamatcsökkentései ellenére - lassan tér vissza.

"... arra számítok, hogy a marzs szűkül (Magyarországon), mind a lakossági, mind a vállalati üzletágban" - fogalmazott, ezért a bankcsoport külföldön növekedhet, elsősorban Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában. Két vagy három év múlva az OTP nyereségének 70-75 százaléka származhat a külföldi egységekből a jelenlegi 45 százalékhoz képest. Tíz év múlva ez az arány várhatóan meghaladja majd a 90 százalékot, miután a bank a bővülő piacokon is felvásárlásokat tervez - tette hozzá.

Csányi Sándor kedvezően nyilatkozott Matolcsy György jegybankelnökről, de kétségeinek adott hangot afelől, hogy a jegybank által bejelentett hitelezésösztönzés növekedési pályára állíthatja-e a gazdaságot. "Amit eddig mondott a monetáris politikáról és amit tett, az jó irányba mutat" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az 500 milliárd forintos hitelezésösztönzésének négy-ötszörösére lenne szükség ahhoz, hogy az jelentős hatással legyen a növekedésre. Jelezte ugyanakkor, hogy ekkora összeget az euróövezeti recesszióval szembesülő vállalkozások nehezen tudnának beruházásra elkölteni.

Olvasóink írták

  • 3. pachakuti 2013. május 24. 21:27
    „- de az remélem, az enyém lesz - mondta tovább a jó Csányi.”
  • 2. fotelagy 2013. május 24. 17:03
    „Még az is túl sok, pontosabban 4-5-tel több, mint kellene...”
  • 1. békaügetés 2013. május 23. 13:06
    „A piaci bizalmat pont a bankok tették tönkre a kapzsisággal,uzsorára adott, kölcsönnek nevezett csalással ,ők járatták le magukat .Hosszú évek kellenek ahhoz,hogy a bizalom helyreálljon. Húzzanak a francba!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Céginfo.hu: alaposan átrendeződött a vállalati banki piac

A gazdasági szervezetek mintegy 660 ezer bankszámlát nyitottak. Tovább olvasom