Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Csányi Sándor Szegeden is fejleszt, de csak évek múlva

Szeged - Újabb reményeket ébresztett a szegediekben Csányi Sándor OTP-vezér, amikor azt nyilatkozta, hogy a banki részvényekért kapott milliárdokat saját tulajdonú agrár-élelmiszeripari vállalkozásaiba fekteti. A Pick Szeged Zrt. és a Sole-Mizo Zrt. ugyanis a Csányi-féle Bonafarm-csoport tagja.
– A Bonafarm-csoport az elkövetkező években korszerűsíteni kívánja húsfeldolgozó tevékenységét: ennek első jelentős lépéseként, befektetőtársakkal együttműködve korszerű vágóhíd létrehozását tervezi Mohácson. Ezt követően kerülhet sor a szegedi gyártókapacitások korszerűsítésére, esetleg új szegedi üzem felépítésére – mondta Éder Tamás, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatok és PR-igazgatója. – A szegedi beruházással kapcsolatos tervezési folyamat még hosszú időt vesz igénybe, annak részleteiről csak a későbbiek során tudjuk tájékoztatni a közvéleményt.

A Bonafarm-csoport kommunikációs vezetőjének azt követően tettük fel kérdéseinket, hogy Csányi Sándor bankvezér sajtótájékoztatón jelentette be: elsősorban agrár- és élelmiszer-ipari beruházások finanszírozására csoportosítja át az értékesített OTP-részvényekből származó bevételt. Mintegy 50 milliárd forintot csatornáznának át a Bonafarm-csoport beruházásaira. Éder Tamás válaszából azonban kiolvasható, hogy a tervezett szegedi fejlesztésre még várni kell.

Az autópálya-csomópont környéke Szeged határában: máig a „legerősebb
Az autópálya-csomópont környéke Szeged határában: máig a ˝legerősebb˝ helyszín.
Fotó: Karnok Csaba

2009-ben írtunk először arról, hogy a Pick Szeged Zrt. közel 30 milliárd forintból új mega-húsfeldolgozót építene, ezzel egy vagy két helyre csoportosítaná át a gyártást a meglévő 5 gyárából, amelyek közül 2 található Szegeden. Csányi Sándor a Bonafarm tulajdonosaként 2011-ben interjút is adott a Délmagyarországnak. Kifejtette: rendkívül költséges az 5 gyár működtetése, a régi, Tisza-parti üzem karbantartására például nagyon sokat kell költeni. Ezt szeretnék egy kiemelt fejlesztéssel kiváltani, és 2 üzemre koncentrálni a termelést. Azt mondta: legkésőbb 2 éven belül, vagyis 2013-ig el kell kezdeni az építkezést – most ez az időpont csúszott a még távolabbi jövőbe.

Kérdőjelek

Szakértők tesznek kérdőjeleket Csányi élelmiszer-ipari beruházásai mellé: azt olvasni, hogy a hazai húsipari kapacitások így is túlméretezettek, kicsi a belföldi piac, exportban pedig drágák vagyunk. De ha a projekt tényleg megvalósul, akkor a Bonafarmnak abszolút hegemóniája lesz a magyarországi piacon. A Pick Szeged Zrt. 60 milliárd forintos éves árbevételével a második helyet foglalja el a húsipari cégek rangsorában, igaz, a részvénytársaság jelenleg veszteséges.

A jövő húsfeldolgozó komplexumának már a helyét is kijelölték Szeged határában, az öthalmi laktanya és az autópálya-csomópont között. Azért, mert a Pick 2009-ben ígéretet kapott arra, hogy ezt az állami tulajdonú területet a város megvásárolja, és eladja a húsipari óriásnak. A tárgyalásokat azonban megszakították a 2010-es választások, és 2011-re kiderült, hogy a Nemzeti Földalapról szóló törvény miatt a terület nem eladó.
Fotóriporterünknek a Budapesti úti telekszomszédok azt mondták, ma is mindenki úgy tudja, ott építkezik majd a Pick.

– A cégcsoporttal kapcsolatban állunk: fontos, hogy Szeged élelmiszeriparban betöltött központi szerepe tovább erősödjön – mondta Solymos László szegedi alpolgármester. – Több önkormányzati és állami tulajdonú ingatlan is felmerült a tervezett beruházás helyszínekén, mi is ajánlunk hektárokat, és ők is „nézegetik" a lehetséges területeket.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Agáta 2013. szeptember 12. 20:51
  „Lehet, hogy kell költeni a Tisza parti gyár karbantartására, de emlékeim szerint az ott gyártott szalámi az igazi a Tisza párája miatt. Hiába épült fel a másik, sok éve legalább is ezt olvastam.”
 • 35. Deadman 2013. augusztus 15. 15:53
  „33. .suhym. 2013.07.31. 21:17
  Nos a dolgozok olyannyira profitáltak hog ygyakorlatilag SEMMIT sem kaptak..ja igen kaptak egy példa elméletileg időarányosan kaptuk a részvényeket igen Ám DE nem csak az idő számított hanem a FOZETÉS is..na szóval a legtöbb ott dolgozó olyan 30.000 FT körüli összeget kapott a régebbi melosok 80.000 Ft körül ..ezek a MELÓSOK VOLTAK NEM a csoportvezetők és a felettük állók...azért a sikertörténetről ennyit...
  igen a kibocsájtás után lehetet íratni HITELRE részvényeket de ugye a "kisembereknek" már akkor sem volt részvényekre pénzük..
  Bihari igen jó közgazdász DE nem számolt / vagy lehet igen/ ki tudja na szóval mint utólag kiderült igen hamis illuziokban kergette magát a Cég fel nem vásárlásával kapcsolatba és mint tudjuk jött leisztinger Tomika és ahogy mondják a többi meg történelem..

  Azt nem tudok ki a forrásod és mit mondott ÉN csak könyvvizsgáloi adatokra tudok hivatkozni és ott nem írják hogy ha tartozika cég akkor milyen nemzetiségüeknek tartozik ami biztos hogy Csáyni 3 évvel ezelőzz igen jelentős összeget vett fel 38 milliárdot konkrétan amit a bonafarm cégeibe is fektetett és a legfrisebb teganpi hír amit a Gazdasági igazgató írta hogy a bázishoz képest egy szerény nyereséget sikerült elérnie a Picknek...Úgy hogy az oroszok valóban nem mindig fizetnek de azt is látnod kéne és kérdezzd meg a forrásodat hogy most már ŐK sem hajlandóak a szemetet megvenni ..

  Összeségébenm lehet átkozni meg szidni a Csányit DE ezidáig talán Ő az egyetlen olyan tulajunk aki BEFEKTETa Pickben és nem KIVESZ belőle mint pl a Leisztinger Tomika...

  Alapból a Bihari féle csapat is nem keveset vett ki de akkor mások voltak a körülmények és a dolgozok kaptak is béremelés formájában meg pár elbaltázott projekt formájában is pl Saslik üzem ami aztán a Kühn Andrásnál Landolt mint végkielégítés...”
 • 34. szabójóska 2013. augusztus 01. 11:47
  „Nem hiszek benne semmi módon. Köztolvajok.”
 • 33. .suhym. 2013. július 31. 21:17
  „24. Deadman 2013.07.31. 07:44

  Azért a dolgozók elég szépen profitáltak tőzsdéből, már aki jókor adta el a részvényeit, amiket kaptak/vettek ergo nem kell Bihari Vilit kárhoztatni, főleg, hogy nem tudja elmondani a saját verzióját! Bihari Vili közgazdász, valamicskét mégiscsak értett hozzá!.

  "Ő vezényelte le a Pick 1992-es részvénytársasággá alakulását és tőzsdei bevezetését.
  Az ezt követő esztendők egy sikertörténet lapjaira kívánkoznak: 1994-ben a Pick megvásárolta a Herz szalámigyárat, 1994-ben a Ringa Húsipari Rt.-t, 1998-ban a Szegedi Paprika Rt.-t. A cég 1999-ben megkapta a Magyar Nemzeti Minőségi Díjat. A vezérigazgató az Arago Rt. 2000-től bekövetkező fokozatos tulajdonszerzését követően is helyén maradt, 2002-ben megérte a cég részvényeinek tőzsdei kivezetését. "
  (http://gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/45226/1)

  Érdekelne, per pillanat mennyivel tartoznak az oroszok a cégnek? Beszéltem pár napja valakivel, aki hatalmas összeget mondott. El sem akarom hinni!:((”
 • 32. achilleus 2013. július 31. 19:00
  „23. Deadman 2013.07.30. 22:03
  Kedves DeadMan!
  Ha az orosz pénzügyi válságról - és annak gazdaságra (például a kereskedelmi kapcsolatokra) kiható hatásairól nem hallottál volna, akkor csatolok egy kis disszertációt. Elegendő a 26. oldaláról indulni. Az adatok önmagukért beszélnek, nem Orbán állította le tehát a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat, hanem az orosz pénzügyi válság. Az igazán tanulságos részek a 30. oldalon kezdődnek:
  http://elib.kkf.hu/edip/D_11049.pdf
  Sajnos azt a hozzászólásodat olvastam előbb, amiben ezt a kérdést feszegetted. A Lesztingereset később. Teljesen egyetértek ezért a következő megállapításoddal: "Leisztinger után Csányi Sándor a MEGMENTŐNK volt." Ez így igaz!”
 • 31. geza 2013. július 31. 14:59
  „#30 Tudom :D csak a példát említettem...
  Én inkább vennék szegedi készítésű cipőt, mint vmi kínai ótvart...”
 • 30. macs 2013. július 31. 13:48
  „28. geza,
  a Tisza cipő az Marfű. :-)”
 • 29. ugyanmé 2013. július 31. 13:18
  „Csányi úr gondolom mindenképpen megvárja a jövő évi választások eredményeit. Ha barátja és focidrukker társa nyer megint, akkor azt hiszem inkább a bonafarm cégcsoportot is eladja mielőtt a cimbi államosítaná és szépen kiköltözik külföldre. Ebből a pár fillérből amit eddig összeszedett a világ bármely pontján kényelmesen eléldegélhet.”
 • 28. geza 2013. július 31. 13:00
  „#27
  1. A gazdaságok nincsenek, mert nincs hova beszállítani (meg ugye TSZ megszűnések stb..)
  3. Tisza cipőket lehet kapni-igaz méregdrágán.
  4. Ha kicsit korszerűsített volna a délép, akkor szerintem lenne-mostanság már kérdéses-, vagy lettek volna a nagy tapasztalattal továbbra is építő üzem. Magánházak is épültek sorra, Klinika új szárnya, Napfényfürdő....

  Sainos a szegedi üzemek bedőlését sok tényező befolyásolta, mind személyi mind termékbeli, mind piacbeli.
  #26 Igaza van nem csak amiatt”
 • 27. macs 2013. július 31. 12:51
  „26. Mike3,
  miből gondolod, hogy a város vezetése meg akarja akadályozni Csányi fejlesztéseit, már ha Szegeden akar beruházni?
  A szegedi üzemek bedőlésével kapcsolatosan már jó néhányszor alakult ki polémia, ami végül is sehová se futott ki.
  Nekem volna néhány kérdésem:
  1. hol vannak azok a gazdaságok, melyek a Konzervgyárat el tudnák látni alapanyagokkal, (paprika, paradicsom, borsó, zöldbab)?
  2. a ruhagyár termékeinek lenne piaca?
  3. a cipőgyár termékeinek lenne piaca?
  4. lenne igény a DÉLÉP termékeire?”
 • 26. Mike3 2013. július 31. 11:57
  „Ez kemény menet lesz a város vezetésének! Csányi nagyon erős. Fel kell kötniük a gatyájukat ha meg akarják akadályozni ezt a munkahely teremtést!!!

  25: Nem szeretnék vitatkozni, de a szegedi üzemek nem az orosz piac elvesztése miatt kerültek megszüntetésre. Direkt nem a "tönkremenni" szót használtam.”
 • 25. geza 2013. július 31. 08:34
  „Kedved Deadman
  Egyetértünk abban, és nem rossz szándékkal írtam amit írtam.
  Az is tény és én is átéltem a nagy eufóriát mikor a szovjeteket/oroszokat kirúgta az ország.
  Oda mivel nagy piac volt minden "szemetet" el lehetett adni, mert a nagy testvér nem szólt.
  Nagyon sok szegedi cég: Kendergyár, Konzervgyár, Pick szállított oda is árut.
  Ezek egy része be is dőlt, az orosz piac "összeomlása", termékeik eladhatatlansága miatt.
  A gyárak vezető elvtársairól nem is beszélek, hiszen tudja Ön is, sokszor a hozzánemértés, dilettanizmus miatt.

  Egyik Pick-es ismerősömtől pár éve azt hallottam, hogy a Maros utcai gyárat be fogják zárni. Hogy igaz/nem, passz.
  Egy másik ismerősömet kirúgták, mert az irodák egy részét, áthelyezték (nem emléxem pontosan Pécs/Baja).

  Én örülnék annak ha fejlődés, beruházás történne, de véleményem szerint Csányi tudja mit csinál, és ez csak álmodozás , valamit ábránd hogy majd "mi" megmondjuk hogy mit csináljon a pénzével (beruházzon szegeden).”
 • 24. Deadman 2013. július 31. 07:44
  „Na aludva egyet megprobálom más oldalról megközelíteni a dolgot kedves Geza és achilleus
  Na szóval a PICK szegednél jelenleg az 1973-ban épült érlelőtorony és az 1983 ban épült vágóvonal müködik..Az érlelőtorony azok a Szabadalmaztatott Marton-klimák müködnek amelyek a a Pick müszaki vezetőjének a nevét viseli../ megjegyzem ez semmilyen cikkben nincs benne / míg az évi kb 600.000 sertés vágására alkalmas a KIRCHFELD vonalunk ..
  Ezekkel csak egy bibi van mind energetikailag és mind épületgépészetileg egy elavult rendszerek iszonyatosan nagy költségekkel müködnek..Ezért is lenne jó ha a mostani tulajdonos mihamarabb építene egy korszerű minden igényt kielégítő komplexumot....

  A Toronyba jelenleg 2.000.000 rúd szalámit lehet egyszerre előállítani ha tudtok számolni az azt jelenti hogy a technologiából adodóan egy évben legjobb esetben 6.000.000 rúd szalámi készül ha mind el van adva szeletelt szalámi rúdárú formájában az kb 40-42 milliárd fíx bevétel..Ehhez jönnek a különbözö vörösáruk felvágottak stb stb..Így jön ki az évi 60 milliárdos árbevételünk..

  Ezzel szemben folyamatosan nőnek az energiaköltségek az elavult berendezések és egyéb okok miatt most pluszban a különbözö adók Tranzakciós illeték e utdíj stbstb....

  Ugyhogy ha csak azt nézzük hogy a beruházás késik az MINDEN PICK dolgozónak rOSSZ nagyon Rossz..Mert amíg nem tudja a cég racionalizálni a költségeit addig béremelésre sem jut nagyon pénz sajnos..2008 óta nem volt a PICK nél normális béremelés most meg az új bérrendszer bevezetésével sem javult a helyzet....

  A Leisztinger örökséget is túl kellett élni..Csányi a disznókat Lengyelországból hozza és a saját hizlaldáiból fedezi..A Hizlaldái ahogy mindenki tudja BÓLY és környékén vannak hamarabb megvoltak mint ahogy a Pick-et megvette volna..Ugyanis elsőnek a Délhúst vette meg csak azután jött a PICK....

  Egyébként meg elég nagy butaságnak tartom olyanokat írni hogy a magyar disznó jóbb mint a külföldi ha nen tudja aki ilyet ír hogy milyen disznókat vágnak Pl a PICK nél van PÁPÁN a Kometanal stbstb.....

  Alapvetően az a legnagyobb baj hogy a magyar húsipar szabályzói nincsennek meg így a feketevágások amelyeket nem terhelnek Útdíjak áfa stb SOKKAL olcsobban elő tudják állítani a termékeiket mint aPICK szintű Cégek..És hiába a PICK a legnagyobb bérgyártó is ugyanis a KARÁT, COOP, METRO saját márkás termékeki is mind a Pickben kerülnek legyártásra és csomagolásra ha egyszerűen megfojtják a cégeket a különbözö különadók..
  Igen lehet mindig mindent a <moderálva> kommunistákra meg az EMÚT nyolc évre meg az Unióra kenni de látni kell azt hogy 1998-2002 közötti kifele az oroszokkal az országból és szüntessünk meg minden kapcsolatot velük politika is nagyon káros volt mert egy igen nagy felvevőpiacról vonultunk ki " önként és dalolva" és ennek a folyománya volt pl a SZEGEDI KOnzervgyár megszünése is....

  Utóiratként annyit hogy a mostani orosz piacra már igen igen nehéz visszakerülni ugyanis már sokszor szigorúbb követelményeket várnak el mint a nyugat europában..Pedig az oroszok nagyon vinnék a Bascont minden formában

  Talán ennyit akartam kiegészítésként hogy miért is volna jó ha a Csányi Birodalom fejlesztenme minnél hamarabb itt Szegeden..”
 • 23. Deadman 2013. július 30. 22:03
  „Geza és achilleus
  1988 óta dolgozom ott és láttam már pár dolgot a PICK nél és sajna a börömön is éreztem..Elhihetitek hogy pár dolgot tudok ..Lehet ujságcikekböl tájékozódva adni a nagyokost és lehet úgy hogy mindennap azt várod hogy Leisztinger mikor adja el a fejed fölül a céget...Bihari Vilmos volt az egész ügylet hunyója amikor Tözsdére vitte a céget OTT is szépen kijátszották a dolgozókat...Leisztinger után Csányi Sándor a MEGMENTŐNK volt és ami fontos amióta Ö a tulaj a cég ujra növekszik...Én nagy ívben teszek rátok hogy mi tetszik vagy Mi nem de A Szeko-t akkor is Orbán vezér és idióta orosz politikája tette tönkre 1998-2002 között --De gondolom achilleus majd erre is tud majd egy cikket bemásolni...

  Azért achilleustól várom azokat a dolgokat amik torzítások voltak vagy nem igazak..”
 • 22. geza 2013. július 30. 20:01
  „# 20 :D”
 • 21. achilleus 2013. július 30. 19:45
  „16. Deadman 2013.07.30. 16:35
  "DE ide tartozik még megemlíteni, mert nem lehet elég sokszor, hogy LEISZTINGER TAMÁS is sokat Tett azért hogy a dél-Alföldön megszűnjön a sertéstartás..."

  - na éppen erre céloztam az előbb, ezzel: http://gondola.hu/cikkek/21893”
 • 20. achilleus 2013. július 30. 19:41
  „18. geza 2013.07.30. 18:41
  Gondolom ez egy ironikus megjegyzés volt, ugyanis Deadman annyi tévedést és torzítást hord össze, hogy én sem állok le vele vitatkozni. Egy kis Pick-történet, orbánozás nélkül, a tények alapján: http://gondola.hu/cikkek/21893”
 • 19. mazsolaszolo 2013. július 30. 18:48
  „Erre csak annyit tudok mondani, hogy Csányi bizony elég osotoba, ha csak évek múlva fejleszt Szegeden.”
 • 18. geza 2013. július 30. 18:41
  „#14 Ön aztán mindent tud. Meghajlok a tudása előtt.”
 • 17. nobody13 2013. július 30. 17:29
  „"De ha a projekt tényleg megvalósul, akkor a Bonafarmnak abszolút hegemóniája lesz a magyarországi piacon."

  Ettől mentse meg a magyarokat az isten. A termékeik vagy ehetetlenek, vagy kifizethetetlenek. Vagy 5-6 éve semmi Picket nem veszünk: szalámira nem telik, a felvágottaik meg minden csak nem hús, tele vannak szójával meg mindenféle adalékkal. Ha csak ebből lehet majd "válogatni", sokan leszoknak a felvágottról, húskészítményekről...”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb OTP-vezető szabadult meg részvényeitől

Braun Péter, az OTP Bank Nyrt. igazgatósági tagja 200 ezer darab OTP-részvényt értékesített pénteken… Tovább olvasom