Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Csatát nyertek a devizahitelesek

Tisztességtelen az az elszámolási mód, hogy a pénzintézet a kölcsön folyósításakor a vételi árfolyamon állapította meg a kölcsön összegét, míg törlesztéskor eladási árfolyamon számolt

A devizahitel devizában megállapított kezelési költségére vonatkozó első fokú bírósági ítéletet nem nyilvánította semmisnek, azaz tisztességtelennek a Szegedi Ítélőtábla csütörtök délelőtti döntése abban  perben, amelyet Kásler Árpád az OTP és Kereskedelmi Bank Nyrt-vel szemben indított. (Kásler Árpád egyben a Bank Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.) Kemenes István polgári tanácsa ítéletét azzal indokolta, hogy a deviza lapú kölcsönszerződésnek ezt a kikötését nem vizsgálhatta. A felperes más jogi fórumon azonban keresheti igazát.

A törlesztő részlet forint összegére vonatkozó kikötését viszont az ítélőtábla semmisnek mondta ki és ezzel helyben hagyta a Békés Megyei Bíróság döntését. Ez azt jelenti, hogy tisztességtelen az az elszámolási mód, hogy a pénzintézet a kölcsön folyósításakor a vételi árfolyamon állapította meg a kölcsön összegét, míg törlesztéskor az eladási árfolyam számolt, holott a vételi árfolyam lett volna indokolt, hiszen nem adásvételi, hanem kölcsönszerződés köttetett. Az ítélet jogerős, ezzel szemben fellebbezésnek helye nincs.

Kásler Árpád az OTP és Kereskedelmi Bank Nyrt.-vel és OTP Jelzálogbank Zrt.-vel (OTP) szemben indított pert tisztességtelen szerződési kikötés megtámadása és semmisségének megállapítására. A felperesek a deviza alapú kölcsönszerződésük két kikötését támadták meg. Egyrészt azt kifogásolták, hogy az OTP a kezelési költséget devizában állapította meg, és terhelte rájuk. Másrészt azt, hogy amikor a hitelt törlesztik, akkor a részlet forint összegét az OTP az általa alkalmazott deviza eladási árfolyamán határozza meg, miközben a kölcsön folyósításakor a vételi árfolyamon számolt. Ezért – mondják a felperesek – a törlesztéskor is a vételi árfolyam alkalmazása indokolt.

Az I. fokon eljáró Békés Megyei Bíróság 2011. december 8-án az említett két szerződési kikötés semmiségét állapította meg, vagyis mellőzte a kezelési költség devizában történő megállapítását, és az eladási árfolyam helyett a vételi árfolyam alkalmazását rendelte el, visszamenőleges hatállyal.

Az ítélet ellen az OTP fellebbezéssel élt, azzal érvelve, hogy a kikötéseket a bíróság érdemben nem is vizsgálhatja, mert ezek a szolgáltatás és ellenszolgáltatás összemérése szempontjából releváns tényezők, és a Ptk. szerint a kikötés ilyen esetben nem támadható meg. Érdemi vizsgálat esetén pedig a két kikötés nem tisztességtelen, megfelelnek a jóhiszeműség és a tisztesség elvárásainak. A deviza alapú kölcsön ügyleti kamata a forint alapú hitelekhez képest alacsonyabb, az adósok kedvező kondíciók mellett vették fel a kölcsönt, és tisztában voltak az árfolyamkockázat hatásaival.

A felperesek ezzel szemben az I. fokú ítéletnek megfelelően kiemelték: a kölcsönszerződésnek nem volt célja a devizaértékesítés, a bank így olyan haszonhoz jutott, amelyre a felek szándéka nem terjedt ki.

Kásler Árpád az ítélethozatal után érdeklődésünkre elmondta: jelentős csatát nyertünk. Tisztességes ítélet született. Az elsőfokú ítélet két pontjából egyet megerősített a Szegedi Ítélőtábla, a másikat – alaposan megindokolva visszautasította – mint hogy arról nem volt jogköre dönteni. Azt azonban kimondta, hogy további jogorvoslatra elő lehet terjeszteni, csak más fórumokon, például az ügyészségen. Nem csak  a számunkra, hanem adósok tíz- és százezrei számára is fontos döntés. Szerintem lavinaszerű eljárássorozatot fog elindítani, azaz három-négy évre visszamenőleg elszámolási pereket indítanak az adósok a hitelfolyósító pénzintézetek ellen. Az én esetemben 14,4 milliós hitelnél három évre visszamenőleg ez legalább 3-400 ezer forintot jelent.
 
Nagy érdeklődést vonzott a per. Szegedről legalább tucatnyi devizahiteles jött el. Oláh László lányai hitelügyei miatt két napig utazott Miskolcról, csak hogy halhassa az ítéletet. A szegedi Telekné Tóth Anna örül a verdiktnek: „Azért jöttem el, mert minket is érint a devizaalapú hitel, és amikor a fiam kényszervállalkozóként vállalkozói hitelt nem kapott, magánhitel felvételére kényszerült. Jött a gazdasági válság, megugrott a devizák árfolyama a forinthoz képest. Ennek a terheit a lakosságnak kell viselni. Csődbe ment a vállalkozás. De ez a végtelenségig nem mehet, nem akarunk további emberi tragédiákat. Azért kérjük a kormány és minden, devizahiteleseket segítő szervezet támogatását, hogy ebből a káoszból ki tudjunk lépni. Hiszen azoknak az embereknek a tömegei, akik elveszítik a házukat, lakásukat, az adófizetők által fenntartott szociális szférába kerülnek, lelkileg, anyagilag tönkre mennek ezek a családok."


 

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. xilinx 2012. május 04. 15:15
  „38. Omerta 2012.04.27. 08:31

  "xlinix te tényleg ilyen idióta vagy, vagy csak megjátszod? Ha nem jársz hasonló cipőben akkor inkább fogd be, nem kell itt osztanod az észt mert senki nem kíváncsi rá. Kifejtenéd annak a 3 gyermekes családnak is a véleményedet akit a szemem láttára lakoltattak ki?"

  Omerta te tényleg ilyen idióta vagy, vagy csak megjátszod? Ha hasonló cipőben jársz, akkor inkább fogd be, nem kell itt osztanod az észt mert senki nem kíváncsi rá. Ez egy fórum. Mindenkinek lehet véleménye. Ha nem tetszik, nem kell benne részt venni. A 3 gyerekes család pedig valószínűleg nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségét (huzamosabb ideig...), ezért mennie kell. Ilyen egyszerű.”
 • 53. xilinx 2012. május 04. 09:51
  „54. arrabonai 2012.05.01. 20:13

  Király. Megjött a magyar népmesék elmaradhatatlan hőse. A legkisebb, a legszerencsétlenebb, aki egy egyszerű huszárvágással megold hirtelen minden gondot, és övé lesz a fele királyság. Bravó, csak így tovább! Talán inkább a kitartásra, a munkaerőnkre, az eszünkre kellene támaszkodnunk és nem utólag siránkozni, hogy jaj anyukám én nem ilyen lovacskát akartam...
  Lehet engem színvonaltalanozni meg fikázni, csak az a gond, hogy nem nekem vannak napi egzisztenciális gondjaim...igaz, devizahitelem sincs. Már.”
 • 52. arrabonai 2012. május 01. 20:13
  „Azért különös népei vannak ennek az országnak... A bíróság adott hiteles ügyében elmarasztalja adott bank gyakorlatát, amiről így kiderül, hogy törvénytelen volt. Ezzel a törvénytelen gyakorlattal tömegeket károsított meg a bank és nem csak ez a bank. Mi erre sokak reakciója? Lakoltassák már ki a devizahiteleseket és hagyjuk már ezt a témát... Na, ez a lakosság egy részének olyan mély szinvonalát mutatja, annyira "jogállami" amivel már nehéz mit kezdeni. Ahelyett, hogy örülnének, hogy emberek bírósághoz mernek fordulni igazságtalannak vélt ügyükben és a bíróság egy nagy bankkal szemben nekik igazat ad... Ilyesmiknek örülünk és szorítunk gyerekkorunkban amikor a meséket hallgatjuk, nem? Vagy ez az igazságérzet amivel különben mindannyian születtünk, kiveszett sokakból?”
 • 51. lj510126 2012. április 29. 09:19
  „Péntek délután, az OTP közgyűlése után Csányi már be is jelentette, hogy megtámadják ezt a szegedi ítéletet a kúrián.

  Nem nehéz megjósolni, hogy a kúria mlyen ítéletet fog hozni, amikor Orbán barátja (Viktor beteges méretű focimániája kiegészítve Csányi MLSZ elnökségével), ráadásul az IMF tárgyalás megkezdés előtt.

  Mert cionista széllel szemben nem lehet....”
 • 50. xilinx 2012. április 27. 16:18
  „51. Omerta 2012.04.27. 13:25

  Nemcsak a plazmatv van a felsorolásomban teeee....látszik hogy milyen tájékozatlan és buta ember vagy...inkább neked kellene szégyellned magad!!
  Sajnálom, hogy ilyen emberek élnek az országban, de a világban is!!!!”
 • 49. Omerta 2012. április 27. 13:25
  „xilinx
  Nem egy 100e Ft-os plazma tv miatt lakoltatnak ki embereket teee...látszik hogy milyen tájékozatlan és buta ember vagy...inkább neked kellene szégyellned magad!!
  Sajnálom, hogy ilyen emberek élnek az országban, de a világban is!!!!”
 • 48. xilinx 2012. április 27. 12:14
  „49. klj-54 2012.04.27. 11:36

  Akkor még van fejlődnivalód...
  Kár....”
 • 47. klj-54 2012. április 27. 11:36
  „@ xilinx:
  Megnyugodtam mert abban a hiszemben éltem, hogy nálam nagyképűbb, beképzeltebb ember a földön nincs!
  Sajnos van és itt osztja azt a kevés eszét.
  Kár...”
 • 46. xilinx 2012. április 27. 11:22
  „46. info 2012.04.27. 10:07

  "Szerintem nem kell megszólni a hitelt felvevőket, itt senki sem a másik embernek tartozik hanem a hitel intézetnek."

  Persze. Csak drága kúrmányunk miattuk folyamatosan olyannal b@$$z@ az idejét, amivel nem kéne...ahelyett, hogy a tényleg fontos dolgokkal foglalkozni. Azon agyal, hogy hogy tud eszközkezelőt csinálni - közpénzből-, hogy tud devizás lakóparkot építeni Ócsán -szintén közpénzből- stb-stb. Ha hagynák, hogy a bank kivágja a lakásukból a nem fizetőket, akkor minden rendben lenne.”
 • 45. xilinx 2012. április 27. 11:19
  „39. stendhal 2012.04.27. 08:57

  "...sosem fognak előrelépni az életben, túlságosan gyávák ahhoz hogy döntéseket hozzanak, kockáztassanak.Inkább meghúzzák magukat,tengetik a hitel nélküli kis szürke életüket..."
  "...Nem vagyunk egyformák..."

  Úgy gondolom, sokkal többre vittem ,mint sok hiteles. Például azért, mert nem szórom szét kamatra azt a kis pénzemet, amit összekuporgatok, hanem pl. inkább a gyerekem jövőjére félreteszem. És nincsen 100+x cm-es plazmatv-m, meg vadiúj kocsim sem. Jó a 11 éves. Tudtam volna én is magamnak nagyobb házat álmodni...akkorát hogy még a gyerekem meg a fél ország is beledöglene. Nem tettem, marad a 80 m2. ÉS ERRE BÜSZKE VAGYOK. NAGYON.

  Aki meg nem így csinálta, és most perel meg a pofáját tépi, az szégyellje magát!!!!!!

  Az odáig ok, hogy nem vagyunk egyférmák. De ott a határ, ahol emögé bújva másnak is kárt okozunk a hülyeségünkkel...”
 • 44. info 2012. április 27. 10:07
  „Szerintem nem kell megszólni a hitelt felvevőket, itt senki sem a másik embernek tartozik hanem a hitel intézetnek.
  Csakhogy kamatos kamattal kell fizetni érte és alig tud kikerülni belőle,mert teli van jogi útvesztőkkel. Mindenki nem lehet milliomos, hogy ne kelljen kölcsön kérnie.”
 • 43. info 2012. április 27. 10:03
  „"A csatát megnyerték, de a háborút még nem"- Akkor lett volna szép ha az ítélet úgy szól, hogy végrehajtható, mármint nem kell külön mindenkinek perbe szállnia-mert minden ügyfél más eset vagy mégsem?”
 • 42. klj-54 2012. április 27. 09:59
  „@hahaha62:
  Magas lóról roppant nagyot lehet ám esni!”
 • 41. xilinx 2012. április 27. 09:55
  „33. klj-54 2012.04.26. 18:39

  Akkor és ott nem visszamenőleged volt de ezt ne velem beszéld meg hanem azokkal a jogászokkal akik szerint (Alkotmánybíróság akkor!) az a megoldás jogszerű volt.

  Csak attól, hogy ilyen balf@$z ítéletek születnek, még nem lesz jobb az ország.”
 • 40. xilinx 2012. április 27. 09:52
  „35. szöszmő 2012.04.26. 20:52

  3. xilinx 2012.04.26. 12:58 Tisztelt xilinx én viszont azt nem értem, hogyan lehet valakinek ilyen szögletes gondolkodása.

  Én meg azt nem értem, mit nem ért. Me ebben a szögletes??? Ezek magánjogi szerződések, a szerződő felekre tartoznak. Ha nem tetszik, bíróságon semmissé lehet nyilváníttatni, de ekkor az eredeti állapot áll helyre. Egyösszegben visszafizetendő a tartozás. Piaci árfolyamon.
  Ez nem szögletes. Ez így kerek.”
 • 39. hahaha62 2012. április 27. 09:18
  „huhhhhhhhhhhhh pezseg a topic..kismagnó és társai....helyes----erőn felül hitelt felvenni annyit jelent---hogy A BIZTOS BEVÉTEL MAX 20%-ÁIG-----ENNYI!!!

  én még egy maygarit sem hallottam önmagát okolni---vajh miért is van ez?????
  VICCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

  AZ ÜGY NAGYON SOKÁIG HÚZHATÓ----ÍGY IGAZ---lesz ebben még egy-két kör....ja és remélem kiderült-én a bankok oldalán állok----már csak a józanság és a hitelesség miatt is......SZÁLLJON MÁR MINDENKI MAGÁBA....CSAK AZT LEHET BECSAPNI-FÉLREVEZETNI-AKI HAGYJA MAGÁT ÉS NEM FELKÉSZÜLT---ENNNYI-MEG EGY BAMBI!!!

  a hitel meg egy lehetőség....jó az az albérlet...meg a régi kocsi---főleg,mert drága a benzin és úgyis csak áll!!!”
 • 38. alfa258 2012. április 27. 09:01
  „Kár az sokak által "ostoba" hitelt felvevőkre kenni mindent!!!! Ha a bankok nem húzzák csőbe az embereket nem vesznek fel ennyi hitelt. De voltak nem kevesen, akik hiába kértek, nem is kaptak a drága bankoktól ft alapú hitelt, csak devizásat!!!!!!!!!!!!!!! És nem luxusra kellett a kölcsön, csak egy panel lakásra, ami ugye még nem tartozik az álmok netovábbja közé!!! Csak arra nem gondolnak, hogy ilyen tapasztalatok után ki lesz az aki kölcsönért fog menni????? Nem-e csökkent az új hitelt kérők száma???? Ha valakik nem ismerik az üzleti tisztesség fogalmát, akkor azok a bankok! Meg akik ezt megengedik nekik! Hogy ebben sok volt a spekuláció??? Igen, biztos sok, azoknak akik felvették a sok millió kölcsönt, miközben máshol milliós megtakarításaik voltak, azok akik boldogan fizették most vissza a "mentőcsomagban" a 280-as árfolyamon a hiteleiket!
  A bankok továbbra is csalogatnak, sosem látott "lehetőséggel", de nem kérek belőlük, ahogy eddig sem kellett, mert szegényen és szerényen de szerencsére már nem kellett élnem ezzel a lehetőséggel. De nagyon sok családnak nem volt más választása! Tessék már megérteni, akik csak fröcsögni tudnak!”
 • 37. stendhal 2012. április 27. 08:57
  „xlinix. Gratulálok, tényleg, hogy te ilyen megfontolt, tökéletes életet élsz,ezek szerint nincs hiteled.
  Az aki felvett hitelt, az legalább kockáztatott, vállalkozott valamire próbálta az életét egyről a kettőre előrevinni. Az ilyen típusú emberek, mint te, sosem fognak előrelépni az életben, túlságosan gyávák ahhoz hogy döntéseket hozzanak, kockáztassanak.Inkább meghúzzák magukat,tengetik a hitel nélküli kis szürke életüket, hogy elmondhassák a fórumon: "Mennyire hülye az aki hitelt vesz fel."
  Nem vagyunk egyformák.”
 • 36. Omerta 2012. április 27. 08:31
  „xlinix te tényleg ilyen idióta vagy, vagy csak megjátszod? Ha nem jársz hasonló cipőben akkor inkább fogd be, nem kell itt osztanod az észt mert senki nem kíváncsi rá. Kifejtenéd annak a 3 gyermekes családnak is a véleményedet akit a szemem láttára lakoltattak ki?”
 • 35. Nightroad 2012. április 27. 06:01
  „Következő per talán az lesz, hogy itthon 30% thm-re kapsz hitelt (Makói OTP), átmész a határon kb 50 km és bemész az ottani OTP-be (Románia), mit látsz? 15% thm a hasonló hitelre és sokkal enyhébb hitelfeltételek. Érdekes, nem? Én mindenesetre nem nyúlok ilyen jellegű pénzforráshoz amíg csak lehet.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varsói gazdasági fórum: Kína meg akarja duplázni kereskedelmi forgalmát

A Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumon a kínai miniszterelnök közölte, megduplázná… Tovább olvasom