Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Csökkenhet az államadósság az év végére

Az adósságfinanszírozás szezonalitása miatt év közben hullámzik az adósság szintje - mondta Banai Péter.
Év végére a tavalyi érték alá csökkenhet az államadósság szintje - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Banai Péter hétfőn elmondta: az adósságfinanszírozás szezonalitása miatt év közben hullámzik az adósság szintje, de a jogszabályok és a befektetői megítélés szempontjából is fontos év végi mutató a tavalyi érték alá csökkenhet.

Az idei évre szóló finanszírozás keretében az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) már az év elején biztosította az idén lejártó tartozások fedezetét - mondta. Az év során eddig tapasztalt adósságnövekmény nagy része ezzel az előtartalékolással magyarázható - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: az ÁKK márciusban dollárkötvényt bocsátott ki 3 milliárd dollár (2,25 milliárd euró) értékben, egyedül ez csaknem 700 milliárd forinttal növelte az államadósságot. Ebből a pénzből későbbi lejáratokat finanszírozunk - mutatott rá Banai Péter. Júliusban már kifizettünk 1 milliárd eurót, ami a harmadik negyedévi statisztikákban jelenik meg, és év végéig további több mint 2 milliárd euró törlesztése csökkenti az államadósságot - mondta.

Az államtitkár megjegyezte: rendkívül keresettek a forint állampapírok is, így folyamatosan csökkenő hozamok mellett az ÁKK a szükségesnél több állampapírt bocsát ki, ami átmenetileg szintén növeli az adósságot. Az év hátralévő részében ezekből a bevételekből is az esedékes lejáratokat fogják törleszteni. Az utóbbi hónapokban látott adósságemelkedés nagy része tehát az ország finanszírozásának a biztonságát szolgálja - mondta.

Emlékeztetett arra is: a központi költségvetés adósságát növeli, hogy az állam januártól átvette az önkormányzatok adósságát, ugyanakkor ez nem növelte az államháztartás egészének az adósságát, mert az államháztartási alrendszerek közötti tranzakció volt.

A költségvetési és adósságkezelési folyamatok hatására az év végére az adósságszint várhatóan csökkenni fog - mondta el Banai Péter, az NGM államháztartásért felelős államtitkára.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett előzetes pénzügyi számláinak adataiból kiderült: az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékán állt a három hónappal korábbi 84,4 és a múlt év végi 79,4 százalékkal szemben. Az adósság GDP-arányos szintje 2010 közepe óta először emelkedett a 85 százalékos szint fölé, akkor 85,6 százalékon tetőzött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idei búza ötöde származik ellenőrzött magból

20 éve nem termesztettek búzát annyira kevés ellenőrzött vetőmagból, mint az idén. Tovább olvasom