Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Csökkent a BÉT forgalma februárban

Februárban csökkent a Budapesti Értéktőzsde forgalma, kétszeres árfolyamértéken számolva 743 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon. Ez 19,6 százalékkal alacsonyabb a januári 924 milliárd forintos forgalomnál - derül ki a BÉT hétfőn közölt havi statisztikájából, amely a brókercégek jelentésein alapul.
Tavaly februárhoz képest 28 százalékos bővülést mutat a forgalom, 2009 februárjában 582 milliárd forintot tett ki a részvénypiaci adásvétel.

Az év eleje óta február végéig 1.666 milliárd forintot ért el a részvénypiaci forgalom, szemben a 2009. azonos időszaki 1.147 milliárd forinttal.

A részvények forgalma a teljes azonnali piaci forgalom 96,5 százalékát adta februárban. Az azonnali összforgalom - amely magában foglalja a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek forgalmát is - 770 milliárd forintot ért el, az előző hónaphoz képest 18 százalékkal csökkent.

Az idén februárban gyengültek a részvényárak, a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX a hónap utolsó kereskedési napján 21.268 ponton állt, 563 ponttal, 2,6 százalékkal alacsonyabban a januári záró értékénél.

A brókercégek forgalmi listáján az Erste Befektetési Zrt. megőrizte vezető helyét, a társaság 159 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. Második helyen - az előző hónaphoz hasonlóan - a Concorde Értékpapír Zrt. áll 95 milliárd forinttal. Harmadik lett a KBC Securities 68 milliárd forintos részvény adásvétellel. Negyedik a sorban a Wood and Company 66,5 milliárd forintos forgalommal, a Cashline 62 milliárd forintos forgalma pedig ezúttal az ötödik helyhez volt elég.

A származékos piacon februárban mérséklődött az egyedi részvények forgalma, míg a BUX kontraktusokra több üzletet kötöttek, a devizák határidős forgalma pedig stagnált. Az egyedi részvényekre 180 milliárd forint értékben született határidős ügylet az előző havi 216 milliárd forintos forgalom után. A határidős BUX forgalma 134 milliárd forint volt februárban, míg januárban 120 milliárd forintot tett ki. A deviza kontraktusokkal 232 milliárd forint értékben kereskedtek a januári 233 milliárd forintos forgalom után. Az áruszekcióban februárban 4,9 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket a januári 2,8 milliárd forint után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ehető géllel tisztítják a vízcsöveket

Egy új, szegedi találmány áll engedélyezés előtt: hamarosan zselés anyagokkal tisztíthatják a rossz állapotban lévő, elalgásodott vízvezeték-hálózatot. Tovább olvasom