Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Csökkent a kafetéria összege az idén

Az idén 2010-hez képest 10 százalékkal csökkent az átlagos kafetéria keret összege, átlag 276 ezer 842 forint lett - ismerteti a humánügyviteli szolgáltató Nexon Kft. legfrissebb felmérésében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.
A csökkenés oka a szakértők szerint a koncentráltabb költségerőforrás gazdálkodás.

Az öt legnépszerűbb kafetéria elem: az étkezési utalvány, az üdülési csekk, az egészségpénztár, a helyi bérlet, valamint a nyugdíjpénztár, ezek együtt a keret 87,8 százalékát teszik ki. A népszerű elemek mellett szól a minimális adminisztrációs igény és az, hogy a felhasználás a napi életvitelhez köthető.

Így a múlt év novemberében elfogadott jogszabály-módosítás szerint a korábbi juttatások közül a legnépszerűbbek megmaradtak, és egységesen 16 százalékos adóterhet viselnek, ami a gyakorlatban 19,04 százalékos költségszorzót jelent. Tavaly a kedvezményes adóval terhelt juttatások után 25 százalékos adót kellett fizetni, míg például a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány és a kultúrautalvány adóterhe 54 százalékos volt.

Továbbra is adómentesen elszámolható a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, illetve évi 50 ezer forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet költsége. Ennek ellenére ezeket a kafetéria elemeket igen csekély mértékben veszik igénybe a munkavállalók, az átlagkereten belül 0,2-0,3 százalék a megoszlásuk.

Az étkezési utalvány választási arányát tovább növelte - 31,7 százalékra -, hogy meleg és hideg ételek vásárlásánál is fel lehet használni. A kedvezményes adó-elszámolási limit maradt a havi 18 ezer  forint, azaz évi 216 ezer forint. Az adóvonzattal is kalkulálva, az éves bruttó felhasználási érték étkezési utalvány esetén közel 260 ezer forint. Így ha egy munkavállaló a teljes étkezési keretfelhasználás mellett dönt, akkor alig több mint 12 ezer forintja marad még átlagosan a további elemek finanszírozására.

A magas adókulcsok miatt a kultúra- és az ajándékutalvány választása gyakorlatilag eltűnt, tekintettel a csoportba tartozó elemek elszámolásával összefüggő költségcsökkentésre. Ilyen juttatás a csekély értékű ajándék - a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó rész esetén -, amikor is a kifizető a szolgáltatás értékének 1,19-szorosa utána 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t fizet. A kultúra utalvány 2011-től már nem tartozik ebbe az elszámolási körbe - jegyzik meg az elemzésben.

A nyugdíjpénztári befizetések aránya évről évre 3 százalékkal csökken, de még így is az ötödik legnépszerűbb elemnek számít. Ha a felhasználást a kafetéria költségkeret nem korlátozná, hosszú távon az önkéntes pénztári befizetések lennének azok a kompenzációs eszközök, amelyek javítanának a munkavállalói kör egészségi állapotán, illetve a nyugdíjba vonuláskor az állami nyugdíj kiegészítéseként igényelhető nyugdíjjáradék összegén - hangsúlyozza az összegzés.

Olvasóink írták

 • 5. Egyolvasó 2011. április 26. 06:14
  „Ez nem hír. Mi nem csökkent ebben az országban?”
 • 4. surjana 2011. április 26. 05:03
  „Félegyházán az oktatásban dolgozóktól már három évvel ezelőtt megvonta az önkormányzat. Ők a mai napig is kapják.”
 • 3. kilo 2011. április 26. 00:10
  „Hát igen, nem kicsit gáz, hogy mondjuk focimeccs belépőre költhetek 50 eFt-t igggen kedvezményesen, míg mondjuk sportszer vásárlására nem. Pedig az utóbbi kicsit többet hozna az egészségem terén...”
 • 2. MrRobertos 2011. április 25. 18:33
  „Ez a munkáltatón múlik, hogy ad e a dolgozójának ilyeneket vagy nem, kérd meg a munkaadódat, hogy finanszírozza ezt számodra. Tehát ez a cégen múlik ! Ha ad lehetőséget erre, akkor te ugyan úgy válogathatsz, hogy mit szeretnél, és a munkaadód megfizeti az adót utána.”
 • 1. LukSzusz 2011. április 25. 15:54
  „Én nemadnák egy buznyákot sem ezeknek a <moderálva>.A melósok miért nem kapnak,akik dolgoznak,termelnek azoknak lófarka jár???Akinek a semmiért 2-3 százezres a fizetése,állampénzből ,még zabálását is mi fizessük,??Sokan eladják piáért,akkor miért kapnak???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusra véglegessé válhat a devizahiteleseket megsegítő csomag

A Magyar Hírlapban megjelent interjúban Nagy Anna kormányszóvivő hangsúlyozta: csak közpénzből nem lesz megoldás. Tovább olvasom