Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Csökkent a régiós kockázati tőke befektetések értéke

Régióban a befektetések volumene a 2008-as csúcshoz képest csaknem a felére, 1 milliárd 291 millió euróra csökkent, ugyanakkor a befektetések száma 161-re növekedett - közölte a Biggeorgeís-NV Equity Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. kedden.

Tavaly a kockázati tőke szektort a kettősség jellemezte, mivel a régióban a befektetések volumene a 2008-as csúcshoz képest csaknem a felére, 1 milliárd 291 millió euróra csökkent, ugyanakkor a befektetések száma 161-re növekedett - közölte a Biggeorgeís-NV Equity Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. kedden.

Zsembery Levente vezérigazgató a közleményben kiemeli: Magyarországon a 2010-es év a kockázati tőke iparág számára - a Jeremie alapokat leszámítva -, meglehetősen gyenge volt. A Jeremie-program elindulásával az alapok tavaly ősztől gőzerővel kezdték meg tevékenységüket, így az idei év már javulást hozott, és további lökést adhat, ha a Jeremie program tervezett második üteme is beindul.

A társaság az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) legutóbbi éves statisztikái alapján közölte: a régióban a húzó ágazatokat továbbra is egyértelműen a fogyasztói javak, a kiskereskedelem, a telekommunikáció, a pénzügyi szektor, valamint a biotechnológiai iparágak jelentik.

A közlemény szerint Magyarországon a tapasztalat azt mutatja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) döntő többsége még most is elsősorban banki finanszírozásban gondolkodik a források beszűkülése ellenére is.

Zsembery Levente arra hívta fel a figyelmet, hogy sok vállalatvezető nincs tisztában a hozam-kockázat összefüggéseivel, a lehetséges finanszírozási technikákkal. A Biggeorgeís-NV Equity Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. (BNV Equity) által kezelt Biggeorgeís-NV Equity I. Alap 4 milliárd forintos alaptőkével, 10 éves futamidejű tőkealapként indult 2010 májusában, az Új Magyarország Kockázati Tőke Program (Jeremie) keretében.

Az alap 2011 szeptemberéig négy társaságba, az elektronikus számlázással foglalkozó pécsi Számlaközpont Kft.-be, az egészségügyi berendezéseket forgalmazó és működtető szolnoki Saunik Kft.-be, az elszámolási és fizetési rendszereket fejlesztő Első Magyar Konszolidátor Zrt.-be, valamint a Velgene Biotechnológiai Kutató Kft.-be fektetett be, összesen közel egymilliárd forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra erősödik a forint

A svájci frankot 235,95, az eurót 288,20 forinton jegyezték szerda délelőtt. Tovább olvasom