Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Csökkent a szolgáltatási szektor lendülete az euórövezetben

Csökkent júliusban a szolgáltatási szektor lendülete az euróövezetben.
Csökkent júliusban a szolgáltatási szektor lendülete az euróövezetben, az ágazati beszerzési menedzser index (BMI) a júniusi 53,7 pontról 51,6 pontra esett - közölte a Markit piackutató intézet szerdán.

A nyilvánosságra hozott 51,6 pontos júliusi érték a legalacsonyabb ilyen szám az elmúlt közel két évben. Elemzők 51,4 pontos júliusi értékre számítottak.

A szervezet által korábban közölt adatok szerint a németországi és a franciaországi szolgáltatási BMI is rendre 52,9 és 53,2 pontos értékkel másfél éves mélypontra esett. Az olaszországi mutató a gazdasági visszaesést jelző 48,6 pontos szintre süllyedt.

Rob Dobson, a Markit vezető elemzője a szervezet közleményében kiemelte, hogy a gazdasági növekedés lassulása aggodalomra ad okot, mivel valamennyi euróövezeti tagállamot érint. "A két nagy állam is jelentősen veszített év eleji lendületéből, miközben Írország továbbra is gyengén teljesít, Olaszország és Spanyolország pedig visszaesést mutat" - fogalmazott a szakértő.

További bizonytalanságot kelthet, hogy a megrendelés-állomány alindexe 51,5 pontról 49,6 pontra csökkent, és október óta először mutatott visszaesést jelző 50 alatti szintet.

A hétfőn nyilvánosságra hozott feldolgozóipari BMI értékével együtt számított összetett euróövezeti BMI a 2009 szeptembere óta tapasztalt legalacsonyabb értékre, 51,1 pontra süllyedt júliusban az előző havi 53,3 pontról.

A Markit becslése szerint az összetett mutató értéke nagyjából stagnáló harmadik negyedévi euróövezeti GDP-nek felel meg.

Némi vigaszt nyújthat ugyanakkor a piacok számára, hogy hat havi mélypontra, a júniusi 53,9 pontról 53,0 pontra süllyedt az összetett mutató inflációs alindexe.

Olvasóink írták

 • 1. papsajt 2011. augusztus 03. 12:20
  „tegnap láttam egy okos embert a tv-ben.
  sok ország csődjénél bábáskodott a szervezete, volt tapasztalata :)
  .
  Alényeg annyi volt hogy csak azok az országok vészelik át a válságokat, akik hazai gyártású termékeket fogyasztanak.csak így lehet belső gazdasági keringés, és a fizető eszköz saját, máshol nem használt.
  pl soproni kékfrank.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 százalékkal drágább a frank, mint 3 éve - lépett a svájci jegybank

Képzeletbeli 2008-as, 50 ezer forintos induló törlesztőrészletünk ma 85 ezerre nőtt. Szerda délelőtt a svájci jegybank is megszólalt. Tovább olvasom