Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Csökkent a Telenor Magyarország nyeresége

A Telenor árbevétele a második negyedben 39,6 milliárd forint volt, szemben a 2010 azonos időszaki 41,3 milliárddal.
A Telenor Magyarország Zrt. kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) - egyszeri tételek nélkül - több mint 3 milliárd forinttal, 14,215 milliárd forintra csökkent az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, visszaesett a cég árbevétele is.

A Telenor csütörtöki közleményéből kiderül, hogy a második negyedben 39,6 milliárd forint volt a cég árbevétele, szemben a 2010 azonos időszaki 41,3 milliárddal.

Az EBITDA egyszeri tételek levonása előtti nominális összege 3,2 milliárd forinttal volt alacsonyabb 2010 második negyedévéhez viszonyítva, elsősorban a 2,4 milliárd forintos távközlési különadó miatt. A csökkenéshez az alacsonyabb egyéni előfizetői árbevétel és az okostelefonokkal kapcsolatos nagyobb kiadások is hozzájárultak. Ezeket némiképp ellensúlyozta a kisebb működési költség és egy egyszeri céltartalék visszaforgatás - olvasható a közleményben.

A beruházások értéke 0,9 milliárd forinttal maradt el 2010 második negyedévétől a tevékenységek eltérő ütemezése miatt. Az idei év második negyedévében a beruházások a mobil szélessávú technológiára, vagyis az első negyedévben indított hálózatmodernizációs programra összpontosultak.

A közlemény idézi Christopher Laskát, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta: elindították hálózatmodernizációs programjukat és célul tűzték ki, hogy mindenki számára elérhető legyen az internet. Hozzáfűzte: ha a magyar gazdaság növekedésnek indul, és "a hatóságok stabil jogi környezetet teremtenek, bátran lehetünk optimisták a következő időszakkal kapcsolatban".

Az előfizetések száma 3,536 millió volt a negyedév végén, míg 2010 azonos időpontjában 3,554 millió előfizetést tartott nyilván a Telenor. Az előfizetések számának csökkenését a cég szerint a mobilhasználati szokások változása, és ezzel együtt a kártyás és a számlás előfizetések arányában történő a lassú elmozdulás magyarázza.

A Telenor használt kártyák száma alapján számított piaci részesedése 32,27 százalék volt a negyedév végén, a 2011 május végi mobilinternet piaci részesedése pedig 25,39 százalék volt.

Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel 7,6 százalékkal nőtt 2011 első negyedévéhez képest a szezonalitásnak és az új számlás portfóliónak köszönhetően.

A norvég Telenor csoport a második negyedévben 4,492 milliárd norvég korona (egy norvég korona 34,51 forint) adózott eredményt ért el, ez kevesebb mint a fele az egy évvel korábbi 9,494 milliárdnak. A tavalyi második negyedévi eredményt azonban 6,5 milliárd norvég koronával gazdagította egy egyszeri tétel, az ukrán részleg könyvelésének megváltoztatása.

A mostani eredmény elmaradt az elemzők átlagosan 4,8 milliárd koronás előrejelzéséitől, de a vállalat vezetői jónak minősítették a fejlődést, úgy vélik, tartani tudják az egész évi célokat.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2011. július 21. 09:14
    „A Telenor egy "kész átverő ,,,,,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az átlagos reálhozam 124 ezer forint lehet

Az fn.hu hét pénztár számsorai alapján kalkulálta ki a reálhozam összegét. Tovább olvasom