Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Csökkent a vendéglátás részesedése a GDP-ből

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág részesedése a teljes bruttó hazai termékből (GDP) a 2007-es 1,6 százalékról 1,3 százalékra csökkent tavaly - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Jelentés a turizmus 2008. évi teljesítményéről című kiadványából.
A turizmus ágazataiban társas vállalkozásként működő cégek 97 százaléka 20 fő alatti, elsősorban kft-ként vagy bt-ként regisztrált vállalkozás volt. A mintegy 26 ezer vállalkozás 7 százaléka az utazásszervezés, 14 százaléka a szálláshely-szolgáltatás, 79 százaléka a vendéglátási szakágazatokba tartozott.

A tevékenység jellege miatt nagyobb alkalmazotti létszámú vállalkozások elsősorban a szállodai szolgáltatások, a rendezvényi étkeztetés és az egyéb vendéglátás szakágazatok területén működtek, míg a kis létszámú vállalkozások inkább az italszolgáltatás területét jellemezték. A turizmus alapágazataiban regisztrált 90 részvénytársaságból 51 szállodai szolgáltatásokat nyújtott, 20 pedig az éttermi, mozgó vendéglátás szegmensben tevékenykedett tavaly.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban a társaságok, kölcsönzött munkaerő nélkül 2008-ban 157 ezer főt foglalkoztattak, ami a nemzetgazdaság egészében a foglalkoztatottak 4,1 százaléka. A foglalkoztatottak száma 2008 során ezerrel nőtt. Mindössze 3 szállodai szolgáltató foglalkoztatott ezernél több embert, és 31 esetben haladta csak meg a foglalkoztatottak száma a százat. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 2008-ban 122 ezer forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúak 98 ezer forintot, a szellemi foglalkozásúak 198 ezer forintot kerestek átlagosan.

Az ágazatra jellemző átlagkereset nominálisan 9 százalékkal, a reálkereset 8 százalékkal emelkedett az egy évvel azelőttihez képest. A 2008. évi átlagbér-emelkedés mintegy 2 százalékponttal haladta meg a nemzetgazdasági növekedési ütemet. A fő gazdasági ágak közül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete volt a legalacsonyabb, a nemzetgazdasági átlagnak csupán a 61 százaléka.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint az euróval szemben kedden délelőtt: az eurót röviddel 10 óra előtt 273,09… Tovább olvasom