Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Csökkent az építőipari termelés volumene

Augusztusban az építőipari termelés volumene 12,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,6 százalékkal volt magasabb, az év első nyolc hónapjában a termelés 10,9 százalékkal maradt el a 2010. évi azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint továbbra is csökkenést mutat az építőipari termelés trendje, s az építőipar minden területén termeléscsökkenés figyelhető meg. A visszaesést a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítések jelentős csökkenése okozta.

A KSH adatai szerint augusztus végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A termelés augusztusi, 12,3 százalékos mérséklődésen belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent az egy évvel korábbihoz mérten, az épületek építése 21,5 százalékkal, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal.

A KSH adatai szerint a szezonálisan kiigazított indexek alapján augusztusban az épületek építésének volumene 3 százalékkal, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal volt magasabb a júliusinál. Az év első nyolc hónapjában az épületek építésének teljesítménye 11,4 százalékkal, az egyéb építményeké 11,2 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

A közlemény szerint augusztusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - mintegy harmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A KSH szerint a jelentős csökkenés oka részben az egy évvel korábbi, ipari, kereskedelmi és oktatási épületeken végzett munkák okozta magas bázis volt.

Az egyéb építmények ágazat termelése 1,3 százalékkal, a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 3,1 százalékkal maradt el a 2010. évi azonos időszakitól.

A közlemény adatai alapján a 2011 augusztusában kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 17,2 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké 23 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 10,5 százalékkal mérséklődött a 2010 augusztusihoz viszonyítva.

Az év első nyolc hónapjában az építőipari vállalkozások csaknem egynegyedével alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások 2011. évi augusztus végi szerződésállományának volumene a 2010 augusztusihoz képest 37 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya több mint kétötödével, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal esett vissza.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. október 17. 12:52
    „Meg tudná valaki irni hogy ki volt az újszegedi élményfürdő generálkivitelezője? KÉSZ Holding? Egy munkahelyi balesetben ( mint tanú?) cseszgetik a gyerekem. Köszönöm:deszkás”
  • 1. 620829 2011. október 17. 11:54
    „Bezzeg a nayg fellendülésben milyen sok kft-zrt szedte meg magát és tünt el...na ott tessék kereskedni..ADÓHIÁNYILAG ..lenne mit!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Philips vesszőfutása: 524 millióról 74 millióra csökkent nyereség

A nehéz világpiaci körülmények és a csökkenő kereslet miatt az egy évvel korábbi 524 millió euróról… Tovább olvasom