Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

CSOMIÉP: céget építenek, dinasztiákat alapítanak

Csongrád megye - A kiadónk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő, a Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs Díját 8 kategóriában osztottuk ki tavaly Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A díjazottak bemutatását már a múlt évben elkezdtük. Most Mészáros Antal, a CSOMIÉP Beton- és Meliorációs Termékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója mondja el, milyen munkának köszönhető, hogy 2009-ben Az év vállalkozása kategóriában Presztízs díjat kapott.
Ezúttal nem arról szeretnék írni, mekkora árbevételt, nyereséget ért el, milyen pályázatokat nyert meg 2009-ben a vásárhelyi CSOMIÉP Kft., amelyeknek köszönhetően megkaphatta a Presztízs díjat Az év vállalkozása kategóriában. A cég különben már 2007-ben is hazavihette a díjat, akkor környezetvédelmi kategóriában. Nem soroljuk fel az időközben megszerzett elismeréseket sem, holott hosszú lenne a lista: Magyar Termék Nagydíjat például 3 év leforgása alatt kétszer vehettek át.

Most inkább Mészáros Antalról, az ügyvezető igazgatóról írnék, aki a rendszerváltás óta tudatosan magyar tulajdonú céget épít, olyat, amely reményei szerint 50–100 év múlva is prosperál. És amelynek élén mindig áll majd valaki a családból, hogy továbbadja a stafétabotot az utódoknak.

Ezzel a gondolkodással ápolja a templomépítő nagyapa emlékét és a Hódiköt-előd Kokronnak gépeket gyártó gépkonstruktőr apa szellemiségét. A nagyszülőt a 30-as években a világválság, az apát a szocializmus „győzte le" és fosztotta meg saját tervezésű és tulajdonú gépeitől. Mészáros Antal, miközben tiszteleg felmenői személyisége előtt, Nyugaton látott családi vállalkozások hagyományait is szeretné átvenni: egyik partnercégének 94 éves tulajdonosa például éppúgy kiveszi a részét a munkából, mint fia, unokája és a dédunoka.

Mészáros Antal az unokájával együtt vette át a díjat. Jobbról a műsorvezető, Ördög Nóra.  Fotó: Karnok Csaba
Mészáros Antal az unokájával együtt vette át a díjat. Jobbról a műsorvezető, Ördög Nóra.
Fotó: Karnok Csaba

Mészáros Antal fia ügyvezetőként már részt vesz a CSOMIÉP irányításában. Emil nevű 7 éves unokája pedig felkísérte a színpadra, amikor átvette a Presztízs díjat. De nemcsak a vezetésben jelent meg az új generáció, hanem a munkatársak közül is sokan a gyerekeikkel együtt dolgoznak a CSOMIÉP-nél.

Milyen volt a vállalkozás 2009-es esztendeje? Átélték a mélypontot, a rendelésállomány pánikszerű visszaesését, amire azonban nem a válság, hanem a megváltozott gazdasági körülmények kifejezést használják. A válság ugyanis Mészáros szerint a beletörődést jelenti. Ők viszont nem törődtek bele az új helyzetbe, hanem előrehoztak 2011-re tervezett fejlesztéseket. Olyan új termékekkel jelentek meg, mint a fényáteresztő pixelbeton, amely Losonczi Áron világszabadalma. Ez a „Hajts előre!" gondolkodás megmentette őket, az új termékek aránya ma 60 százalék. Mintegy 120-an dolgoznak a cégnél, a bedolgozókkal, alvállalkozókkal együtt 160-an: senkit se kellett elbocsátani.

Díjak, díjazottak

A Pályázati Különdíjat az Aquaplus Kútfúró, Kútjavító és Vízépítő Kft., az Arany Levél Díjat a Makó-Térségi Víziközmű Kft., az Üzleti Innovációs Díjat a Hedz Magyarország Kft., az E-díjat az iKron-Inca-Monguz Kft. nyerte el. Az év kisvállalkozása Szénási Róbert egyéni vállalkozó, Az év középvállalkozása az Exicom Rendszerház Kft., Az év vállalkozása a CSOMIÉP Kft. Az év üzletembere díjat Holman Endre és Holman János, a Generál Média Kft. ügyvezető igazgatói vehették át.

Olvasóink írták

  • 1. uborka 2010. január 13. 18:02
    „CSIKÓS ÚR MINT 3/4-ES ÜGYNÖK KI A VÁROS ÖSSZES FŐ TEVÉKENYSÉGÉT ŐRZI????????MIÉRT NEMKAPOTT KÜLÖN ELISMERŐ OKLEVELET? KEVESET TEJEL????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb vállalkozás húzta le a redőnyt

Dél-alföldi régió - Az egy évvel korábbinál 31,5 százalékkal több, összesen 15 ezer cég ment tönkre… Tovább olvasom