Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Csönd van a Rigó utcában

Szeged - A nagykereskedelmi raktár két hónapja kiköltözött a volt szegedi kábelgyár Rigó utcai területéről. Eltűnt a zajos teherforgalom, a tervezett lakóparkra még éveket kell várni.
Két hónapja kiköltözött a szegedi Rigó utcából a Hansa-Kontakt Kft. nagykereskedelmi raktára az új logisztikai központban épített saját bázisára. Megszűnt a Huszár utca–Bakay Nándor utca–Mura utca által határolt, közel 6 hektáros telephellyel együtt annak zajos teherforgalma. Tíz év alatt kinőtte az élelmiszer- és vegyiáru-nagykereskedés az egykori kábelgyár betonhangárjait. A cég saját teherjárműveit és a hozzájuk szállító kamionokat – amelyek naponta százasával jártak be és ki az áruval – megelégelték a környék lakói. Számtalan panasszal ostromolták a városvezetést és a nagykereskedést, hogy szüntessék meg a zajt.

Megszűnt a nagykereskedés, vele eltűnt a zajos teherforgalom, síri csend honol a Rigó utcai komplexumban. A hat hangár elnéptelenedett, a minap egyetlen teherautót és néhány személykocsit láttunk a szebb napokat megélt telepen. Az udvaron feltornyozott polcrendszermaradványok emlékeztettek az épületek raktárjellegére.

Mára kiürült a Hansa-Kontakt telephelye - elnéptelenedtek a raktárak. Fotó: Segesvári Csaba
Mára kiürült a Hansa-Kontakt telephelye - elnéptelenedtek a raktárak.
Fotó: Segesvári Csaba

A szélső hangár üvegablakain át is látni: odabent semmi. Kinyittattuk. A lakatlan csarnok falai mentén lekerített helyiségek idézik: ott nemrég még iroda, öltöző, vécé volt. A megszüntetésre ítélt betonkolosszus így mutatja meg magát igazán; a hatvanas években az ott prosperáló kábelgyárnak technikatörténeti újdonságot húztak fel. A hat, egyenként 25-ször 108 méter alapterületű és 5 méter magas létesítményt 6 centi vastag boltíves vasbeton héjjal fedték be. Ezt, látszik, deszkazsaluzással oldották meg. A természetes világítást a 7-8 méter magasra ívelő üvegezett kupolával biztosították.

Ebből a vasbeton mamutból egy részletet és a mellette álló, helyi védettséget élvező régi lovardaépületet tartja meg a területre elkészített szabályozási terv. A közgyűlés döntése lakóövezetté nyilvánította az ingatlant, de nem szabott meg a beépítésre semmiféle határidőt, mert nem frekventált hely.

A terület tulajdonosa, a Huszár '99 Kft. egyelőre kivár. A cég vezetőjétől megtudtuk, a mostani gazdasági helyzet nem kedvez sem az ingatlan eladásának, sem a raktárak bontásának és az építkezésnek. Ezért néhány évig bérleteztetnek, most néhány kisebb céggel és egy nagyobb gyár készáruraktárával állnak szerződésben. Elenyésző a forgalom, mégis használják a területet.

Laktanya, kábelgyár, raktár, lakópark

1999. okt. 10.: Negyvenéves sikertörténete után lehúzta a rolót a kábelgyár az egykori huszárlaktanya helyén. Ingatlanjait a Huszár '99 Kft. vásárolta meg, nagykereskedelmi raktár lesz. 2008. dec. 16.: Egy évtized után új, kétszer nagyobb logisztikai bázist épít magának, és elköltözik a nagykereskedés. Az ingatlanra a terület tulajdonosa és az önkormányzat szabályozási tervet készít; lakóövezet lesz lakóparkkal, közparkokkal. 2009. márc. 17.: Tiltakoznak a környékbeli utcák lakói a tervezett lakópark háromemeletesnél magasabb házai ellen. 2009. máj. 16.: Elfogadta a közgyűlés a kábelgyári ingatlan rendezési tervét; lakópark lesz többségében 2-3 emeletes, a belső részén 4-5 emeletes házakkal. 2009. aug. 15.: Átadták a Hansa-Kontakt Kft. új telephelyét, költözés után szeptember 14-én nyitottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online piacosok a valódi vásárlók ellen

Sok munka, rugalmas időben, adómentesen. Az internetes aukciózással kiegészíthető a fizetés, de akár… Tovább olvasom