Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Csönget az ügynök, és olcsóbb gázt ígér

Váltogathatnák az emberek a gázszolgáltatójukat, ha olcsóbb tarifát szeretnének. Noha a művelet egyszerű, mégsem olyan gyakori az át- és visszalépés, mint a mobiltelefonozás világában. Számlázási gondok, gyanakvás kíséri a folyamatot.
Ha gázszolgáltatót váltunk, biztos, hogy nem egy másik vezetéken jön a gáz? – hitetlenkedik a laikus, és háromszor is meggondolja, menjen-e vagy maradjon. Holott győzködik rendesen: üzletkötők csengetnek be, hogy az olcsóbb gázszolgáltatót ajánlják. Elmondják, nem kell új vezetéket lefektetni, csak annyi történik, hogy a formanyomtatvány beadásától számított 2. hónap első napjától már más olvassa le a gázórát.

Egyik újszentiváni olvasónk, aki név és cím a szerkesztőségben megjelöléssel mesélte el történetét, azt mondta: félt a szolgáltatóváltástól, amikor megtetszett neki az EMFESZ, az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. ajánlata, a mindenkori gázárnál 8 százalékkal alacsonyabb tarifa. De volt is egy kis problémája: hosszú ideig nem kapta meg azt a pénzt, amivel tartozott neki túlfizetése miatt a szolgáltató, és azt hitte, azért, mert „betart" neki a cég. Bartók Ferenc csongrádi olvasónk hasonló problémát jelzett levelében, s mivel neki mintegy 20 ezer forinttal tartozott az Égáz-Dégáz, felháborodását meg kívánta osztani velünk. Kiderült, megbecsülték a fogyasztását, így keletkezett az a nagyobb összeg, amelyet először ki kellett fizetnie, hogy majd legvégül visszakaphassa.

Áremelés

Januártól 5,6 százalékkal emelkedhet a gáz lakossági ára 2009 októberéhez képest. Ennek megfelelően számításunk szerint a 20 köbméter/óránál kisebb mérőjű fogyasztók tarifája áfával 122 forintra jön ki.

Az Égáz-Dégáz Zrt. munkatársa a problémával kapcsolatban a következő választ adta: „A szabadpiaci kilépés esetén a jogszabályoknak megfelelően, a kilépés dátumára előlegszámlát állítottunk ki. Volt ügyfelünk a kilépés napján diktálta be a mérőállását, és ekkor keletkezett a túlfizetésről a számla, a becsült és a diktált óraállás különbözeteként. A visszajáró összeget ilyenkor automatikusan visszautaljuk a megadott bankszámlára."

A szolgáltatót váltó ügyfelek számáról nem kaptunk pontos adatokat az Égáz-Dégáz Zrt.-től. „Az utóbbi hónapban növekedett azon ügyfelek száma, akik újra hatóságilag ellenőrzött keretek között, a tradicionális szolgáltatótól szeretnének gázt vételezni. Emelkedett azok száma is, akik leállítják a kilépési folyamatot" – írták a válaszban.

– Az Égáz-Dégázzal korrekt a kapcsolatunk, mert jól állnak hozzá a fogyasztóváltáshoz – dicsérte a konkurenciát Gallyas Igor, az EMFESZ kommunikációs tanácsadója. Arról a kérdésről azonban, hogy Csongrád megyéből hány ügyfél ment át hozzájuk, vagy hagyta ott őket, nem tudott nyilatkozni. A Magyarországon forgalmazott földgázmennyiségből 20 százalékkal részesednek – mondta.

Cirkusz

A Tigáz minden olyan ügyfeléhez, aki jelezte átlépési szándékát, lejárató levelet juttatott el nemrégiben – olvashattuk a Napi Gazdaságban. Az EMFESZ tulajdonosváltásával kapcsolatosan a sajtóban megjelentekre utalva azt jelezték, hogy vizsgálódnak a cég ellen, illetve kétségbe vonták, hogy a kft. rendelkezik azokkal a gázforrásokkal, amelyek lehetővé teszik a 8 százalékos árkedvezményt. Az indokokat felhasználva a Tigáz visszalépésre buzdította korábbi ügyfeleit.

Olvasóink írták

 • 4. Zs 2010. január 15. 14:48
  „nyugi,
  nekem augusztus óta lógnak 3-4 ezerrel... :(”
 • 3. geva80 2009. december 17. 12:32
  „Mi dec.1-től léptünk át, nov.30-án a dégáz levonta a becsült fogyasztást 20ezer ft-ot. A valós fogyasztásunk kb. 5 ezer ft volt novemberben, akkor azt mondták kb. 2 hét múlva visszautalják, most hívtam őket azt mondták még egy hónapot várjunk. 15 ezer forintomon ülnek egy hónapot (vagy ki tudja mennyit), persze ha én késnék a fizetéssel, akkor rögtön késedelmi kamatot számítanak. Ez így karácsony előtt igen kellemetlen. Ez teljesen szabályos eljárás így? Értem én, hogy csak így léphetek ki tőlük, de miért tart egy hónapig visszautalni a pénzt?”
 • 2. antikos 2009. december 17. 11:00
  „Félek ettől a cégtől, nem olyan-e mint a sciennet...”
 • 1. azénéletem 2009. december 17. 10:35
  „Mi is váltottunk szolgáltatót az előzőtől hónapok óta tartó telefonálgatás után sem sikerült visszakapnunk a túlfizetésünket- általányt fizettünk. Már Karácsony előtt nincs is esélyünk rá. A fizetési fegyelem csak az ügyfélre vonatkozik a szolgáltató simán packázhat! Miután van lehetőség váltani - erre fel kellett volna készülnie a szolgáltatóknak. Szerintem szerencsés, ha itt is kialakul a piaci helyzet, amennyiben tisztességes tud lenni. Lehet már megint naív vagyok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb áramütés érte a Dél-Alföldet

Eddig csaknem 14 ezer cég ellen indult felszámolás idén – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből. Tovább olvasom