Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Csongrád 13. a megyék GDP-rangsorában

Csongrád megye - Budapest termeli a bruttó hazai termék (GDP) 40 százalékát – derül ki a KSH területi statisztikájából, amely a 2010-es adatok alapján készült. A vízfej tovább nőtt, a fejletlenebb régiók, köztük a dél-alföldi leszakadása megállíthatatlannak tűnik. Az egy főre jutó GDP-ben Csongrád a 13. helyen áll.
Nagyítható táblázat. Sóti Judit munkája
Nagyítható táblázat. Sóti Judit munkája
A bruttó hazai termék (GDP) 2010-ben 26 ezer 748 milliárd forint volt piaci beszerzési áron, ennek közel felét Közép-Magyarországon, 40 százalékát pedig a fővárosban állítottak elő. 2009-hez képest a központi régió és a Dunántúl részesedése azonos mértékben, 0,4 százalékkal nőtt, az alföldi és az északi térségben lévő régiók aránya azonban 0,8 százalékkal csökkent. Csak érdekességképpen: 2007 és 2010 között – a legválságosabb 2009-et leszámítva – a GDP-hez, a nemzeti össztermékhez való hozzájárulás még közel azonos volt az ország Dunától nyugatra és keletre fekvő területe között.

Ha a megyék közötti rangsort állítjuk fel, a KSH adatbázisa szerint Budapest és a 19 megye között Csongrád „félúton" található: 825 milliárd forintnyi nemzeti össztermékkel ugyanis a 9. a sorban. Fejlettségünket azonban nem az előállított bruttó össztermék, sokkal inkább az alapján mérik, hogy mennyi jut ebből az összegből egy emberre. Mivel az egy főre eső GDP 2010-ben 1 millió 723 ezer forint volt Csongrádban, ez az összeg már csak a 13. helyhez volt elegendő (lásd táblázatunkat).

Egy emberre országosan és átlagosan 2010-ben 2 millió 675 ezer forint jutott a GDP-ből, az összeg az egy évvel korábbi értékhez képest 119 ezer forinttal több. Budapesten egy ember csaknem 3 és félszer annyit „ér", mint nálunk, ott ugyanis 6 millió 155 ezer forint az egy főre eső GDP. A Csongrád megyei összeg mintegy 1 millió forinttal kisebb az országos átlagnál is.

A megyék és a térségek fejlettsége jól lemérhető az országos ranglistán: a nyugat- és közép-dunántúli megyék vezetnek, Hajdú-Bihar kivételével egészen a 11–12. helyig dunántúli neveket olvashatunk. A 13. helyezést elérő Csongrád megye – erre akár büszkék is lehetnénk – vezeti a Dunán innen található sereghajtókat (Somogy megye a kakukktojás). Jól látszik, hogy a dél-alföldi régióban testvérnek számító Békés megye mennyire rontja a térségi statisztikát, mivel a 18. helyen áll. Az egy főre jutó GDP alapján Nógrád megye van a legrosszabb helyzetben.

* * *

A legszegényebb 20 között

Az Európai Unió tagországainak egy főre jutó GDP adatai alapot adnak a hazai mutatók nemzetközi összehasonlítására. A 2010. évi magyarországi GDP (15 ezer 808 euró) az EU átlagánál 35,2 százalékkal kevesebb. A gazdasági válság éveiben lelassult Magyarország gazdasági felzárkózása az európai uniós átlaghoz. 2010-ben régiós szinten egyedül Közép-Magyarország mutatója haladta meg 8,5 százalékkal a közösség átlagát. Az Eurostat 2009-es GDP-adatokra alapozott felmérése szerint a dél-alföldi régió az EU 271 régiója közül a legszegényebb 20-ba tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes nyereségét kivette osztalékként a Nokia

Másodszor vette ki teljes nyereségét osztalékként a Nokia komáromi gyárából - írja a Napi Gazdaság. Tovább olvasom