Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Csongrád a hetedik legkedveltebb megye

Csongrád megye - Csongrád megye az álláskeresők 7. legnépszerűbb célpontja – derül ki egy állásportál friss kutatásából. Sokkal többen célozzák meg ezt a térséget, mint ahányan elvágyódnak innen. A helyi álláspiacon főként műszaki, informatikai és kereskedelmi végzettségűeket keresnek.
Egy internetes, főleg képzett szakemberek és diplomások számára elindított állásportál 400 ezer – ebből 17 ezer Csongrád megyei – álláskeresőt átfogó felmérése szerint a megye népszerűségi indexe 116,5 pont. Ez azt jelenti, hogy sokkal többen szeretnének nálunk dolgozni, mint ahányan más országrészbe vagy külföldre pályáznának.

Az álláskereső kínálata szerint Csongrád megyében a legtöbb munkát a műszaki, kereskedelmi és informatikai végzettségűeknek ajánlják fel. Szegeden például webfejlesztő, áruházvezető-helyettes, mérnök-kereskedő és HR-gyakornok pozícióra is sok embert toboroznak. Látszik, hogy a legtöbb munkáltató a diplomás hiányszakmákban hirdet lehetőségeket, olyan pozíciókba, amelyekhez ma még kevesebb fiatalt képez az egyetem.

Ha 100 feletti az érték

A megyék népszerűségi indexe azt fejezi ki, hogy azok mennyire népszerűek országosan az álláskeresők körében. Ha 100-nál magasabb az érték, akkor az átlagosnál nagyobb a megye vonzereje – például az új munkahelyek, beruházások vagy éppen az egyetem miatt. Amennyiben 100 alatti az érték, több az elvágyódó, a más országrészben állást kereső ember.

A felmérés mellesleg minden megyénél kiemeli, miért került a vonzó kategóriába: Csongrád megyében egyértelműen a Szegedi Tudományegyetemről kikerülők szeretnének tanulmányaik után maradni. Érdekesség, de ma már nem meglepő, hogy a szomszédos megyék közül Bács-Kiskun megelőz bennünket, a 4. helyen áll. A 2012-ben megnyíló Mercedes-gyár ugyanis a beszállítókkal együtt mintegy 27 ezer embernek kínál munkalehetőséget.

Nem meglepetés az sem, hogy országosan Budapest az álláskeresők első számú célpontja: 163 pontos az indexe. Ugyanakkor a legtöbben, akik másutt keresnek állást, Pest megyei településeken élnek, a helyzetet a főváros közelségével és elszívó hatásával magyarázzák.

Nemcsak Magyarországon, hanem világszerte megfigyelhető jelenség, hogy az álláskeresők legelőször az interneten néznek szét. Egyre nagyobb szerep jut a közösségi oldalaknak, például a Facebooknak is, ahol különböző álláskeresői alkalmazások is találhatók a szakmai kapcsolataik építésére.

Olvasóink írták

 • 2. Szakértő 2011. szeptember 03. 19:26
  „Egyetértek, kíváncsi lennék, melyik ez az álláskereső portál, mert ezek szerint mi rosszat nézünk. Műszaki, mérnöki területen szinte lehetetlen itt elhelyezkedni!”
 • 1. papika56 2011. szeptember 03. 13:16
  „Ha ilyen jó az index vajon miért ebben a megyében a legnagyobb munkanélküliség ???
  Mit keresnek ,pl : pultos, konzumhölgy, biztosítási ügynök, házaló ügynök. Rendes, konkrét munka NINCS !
  Több hete --maponta végig nézem, mert én is munkát keresek --de itt csak kamu minkák vannak .
  Új fajta önéletrajz, motivációs levél --amit itt lehet találni az interneten--nagyon jó ötleteket.
  KB. 30 db elküldött e-mailra jó ha 1 válasz jön !
  Felmérés készült : 40 % munkahely--ismerősök, barárok álltal lehet megcsípni, míg internet kb: 10 %--munkaügyiközponton keresztül ez : 1 %”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketefoglalkoztatás

A bejelentés nélküli foglalkoztatás, valamint a járulékkötelezettség megállapítása jellemzően két, egymástól elkülönülő eljárás eredménye. Tovább olvasom