Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Dánia és Spanyolország mentesülhet az orosz élőállat behozatali tilalom alól

Az orosz mezőgazdasági felügyelet, a Roszszelhoznadzor vizsgálja annak a lehetőségét, hogy megszünteti az élőállat behozatali tilalmat néhány európai uniós tagállam esetében - közölte Szergej Dankvert, a hatóság vezetője
A Vedomosztyi című gazdasági-politikai napilap honlapján szombaton megjelent tájékoztatás szerint elsősorban Dánia és Spanyolország jöhet szóba az élő sertésszállításokat illetően.

Dankvert úgy vélte, a dánok hatékonyan dolgoznak a veszély kiszűrésén, a spanyolok csökkentették az exportőr cégeket. Az orosz hatóság vezetője szerint Németország továbbra sem tudja biztosítani, hogy a Schmallenberg vírus által fertőzött állatok ne kerülhessenek be Oroszországba.

A Roszszelhoznadzor március 20-tól tiltotta meg az európai uniós államokból származó szarvasmarha,- juh,- kecske- és sertésbehozatalt Oroszországba. A tenyészállatok behozatala ugyanakkor - még szigorúbb állatorvosi ellenőrzés mellett - továbbra is lehetséges - olvasható a Vedomosztyi online változatában.

A mezőgazdasági termékeket ellenőrző és állategészségügyi hatóság honlapján szereplő tájékoztatás szerint a tilalmi intézkedésre azért volt szükség, mert az európai uniós tagállamokban terjed a Schmallenberg vírus, valamint a kéknyelv betegség, ugyanakkor az állatszállítmányokat nem ellenőrzik megfelelően az uniós állategészségügyi hatóságok.

Dankvert szerint a tilalmi döntés összhangban van a veszély mértékével.

John Dalli, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa ezzel nem értett egyet. Az orosz vezetésnek korábban küldött levelében ésszerűtlennek, a veszély mértékéhez képest aránytalannak és tudományosan megalapozatlannak nevezte az élő állat behozatalára vonatkozó, március 20-án életbe lépett tilalmat.

Egyes orosz szakértők arra figyelmeztettek, hogy a mezőgazdasági hatóság az ellenkező hatást válthatja ki azzal, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez való tényleges csatlakozás előtt próbálja védeni a hazai tenyésztőket. Megdrágulhatnak a húsok és a húskészítmények. Mások szerint az intézkedés időleges és nem befolyásolja az árakat, mert van elegendő vágóállat az országban.

Oroszországba elsősorban tenyészállatokat hoznak be, a vágóállat aránya 2015-re 15 százalékra csökken majd - vélte Makszim Kljagin a Finam befektetési holding belső fogyasztói piacot elemző munkatársa.

A Schmallenberg betegség főként a juhokat és a szarvasmarhákat fertőzi meg. Nevét arról a németországi városról kapta, ahol tavaly először azonosították, majd januárban felbukkant Nagy-Britanniában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtiltják a kézi bozótvágóknál a nem gyártói vágóeszközök használatát

A benzinmotoros kézi bozótvágókhoz csak a gyártói vágófeltéteket (vágóeszközöket) lehet alkalmazni,… Tovább olvasom