Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Déli Farm Kft.: az év középvállalkozása - A kereskedelem mellett jól megfér a kutatás

Csongrád megye - Az év középvállalkozása kategóriában kapta meg a kiadónk és lapjaink által alapított Presztízs díjat a Déli Farm Kft. A szeged-kiskundorozsmai cég szinte egyidős a rendszerváltozással: előbb csak egy lábon állt, mára több területen piacvezető, s határokon túli kapcsolatai is egyre erősebbek.
A Déli Farm Kft. 1990-ben alakult a Boscoop állami vállalat utódaként, amely a 70-es és 80-as években az országban az agrárium első számú szaktanácsadással foglalkozó vállalata volt – emlékezett a kezdetekre Palotás Sándor ügyvezető igazgató. Az állattenyésztési-takarmányozási szakmérnök, aki a Boscoopnál dél-magyarországi területi igazgató volt, azért alapította meg az önálló céget a régi profillal, hogy a szellemi kapacitás az anyacég széthullása után se vesszen el. – A piac, a szakmaiság és a dolgozók is „adottak" voltak – mondta az ügyvezető –, és ezekre az alapokra bátran lehetett építeni.

Az eredmények az ő elgondolását igazolták: 20 év alatt a cég folyamatosan fejlődött, mára évi 2 milliárd forintos árbevételt produkál. Az alapításkori társak időközben „elfogytak", ma a Déli Farm egy családi vállalkozás. Ügyvezetése is kettős: ifj. Palotás Sándor a másik ügyvezető igazgató.

A Déli Farm ma családi vállalkozás: két ügyvezetője, az idősebb és ifjabb Palotás Sándor közösen vette át a Presztízs díjat. Fotó: Frank Yvette
A Déli Farm ma családi vállalkozás: két ügyvezetője, az idősebb és ifjabb Palotás Sándor közösen vette át a Presztízs díjat.
Fotó: Frank Yvette

A cég eleinte csak egy profillal rendelkezett – a szarvasmarha-tenyésztéshez kapcsolódó takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott –, ma viszont már több lábon áll. Miután az alaptevékenységhez a kezdetektől fogva hozzátartozott a takarmányokkal, tejpótló tápszerekkel, ásványi és vitaminkiegészítőkkel, valamint szarvasmarha-szaporítóanyagokkal való kereskedés, a Déli Farm később ebbe az irányba tette meg az első jelentős lépé-
seket.

Mecénások

A Presztízs díj kiemelt mecénása a KÉSZ Holding Zrt. Mecénások: Bonafarm-csoport (Pick Szeged Zrt. és Sole-MiZo Zrt.), Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hungerit Zrt., Lapcom Kft., Szegedi Tudományegyetem, Legrand Zrt. A Presztízs díj támogatója a Szilánk Zrt., a gálaest hivatalos rádiója a Rádió Plusz volt.


A későbbi elmozdulásban annak is szerepe volt, hogy Magyarországon rohamosan csökkent a sertések, szarvasmarhák száma, sokan hagyják abba ma is a tenyésztést. S mivel a régi termékcsoportokon túl igyekeztek a gazdaságokat teljes körűen kiszolgálni, már régóta forgalmaztak minden, az állattenyésztéshez és -tartáshoz kapcsolódó eszközt, például villanypásztorrendszereket, farmtechnikai, állatápolási kellékeket. – Ez az utóbbi években már önálló üzletággá fejlődött – vette át a szót ifj. Palotás Sándor.

A hagyományos kis- és nagykereskedelem mellett folyamatosan fejlesztik webáruházukat – és külföldi kapcsolataikat is. Temesváron a közeljövőben nyitják meg legújabb kisáruházukat, Szerbiában és Ukrajnában pedig tárgyalnak a lehetőségről.

A Déli Farm Kft. az innovációban is éllovas. Olyan kutatás-fejlesztési programot indított el, amelyben likopint von ki a paradicsomból. Palotásék szerint a fejlesztéssel új kapuk nyílhatnak meg a takarmány-, az élelmiszer- és kozmetikai iparban, valamint a gyógyszerkutatásban: a likopin antioxidáns hatásának köszönhetően hatékony lehet a rák megelőzésében, és késleltetheti az öregedést.

Díjazottak

Az év kisvállalkozása a Barizber Kft., Az év középvállalkozása a Déli Farm Kft., Az év vállalkozása a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft., Az év új vállalkozása a Panomédia Kft., Az év üzletembere Bozó Zoltán, a MetalCom Zrt. vezérigazgatója lett 2010-ben. A KÉSZ Holding különdíját a Panomédia Kft. nyerte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetem is gazdasági tényező

Idén első alkalommal a Presztízs díj mecénásai nyújtották át az elismerést az általuk jelölt vállalkozásnak. Az év középvállalkozása elismerést Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora adta át a nyertesnek. Tovább olvasom