Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Demján Sándor: a takarékszövetkezetek az országot gyarapítják

A kizárólag hazai tulajdonban lévő szövetkezeti hitelintézetek a működésükhöz szükséges pénzforrásokat saját erőből biztosítják, nyereségük pedig itthon marad.
A kizárólag hazai tulajdonban lévő szövetkezeti hitelintézetek megfontolt hitelezési gyakorlatuknak köszönhetően a működésükhöz szükséges pénzforrásokat saját erőből biztosítják, nyereségük pedig itthon marad, az országot gyarapítja - mondta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke csütörtökön Tatabányán, ahol az OTSZ a Takarékossági Világnap alkalmából tartott ünnepséget.

A rendezvényen elismerést vehettek át a gazdasági mutatók alapján legeredményesebb pénzintézetek; a Hartai és a Kunszertmártoni Takarékszövetkezet, valamint a dél-dunántúli Hungária Takarék Takarékszövetkezet. Az ünnepségen az OTSZ Elnöksége 70 kitüntetést adományozott a Takarékszövetkezeti Integráció tagszervezeteiben dolgozóknak.

Az eseményre kiadott közlemény szerint a 129 szövetkezeti hitelintézet 1800 fiókkal rendelkezik, ami több mint fele az összes többi pénzintézet által működtetett fiókok számának, s a települések egyharmadán kizárólagos pénzügyi szolgáltatók.

A szövetkezeti hitelintézetek piaci részesedése az 1640 milliárd forintos mérlegfőösszeg alapján 5 százalék körüli. A betétek állománya meghaladja a 1370 milliárd forintot, a nettó hitelállomány értéke 740 milliárd forint, a saját tőke nagysága eléri a 132 milliárd forintot.

Az integrált takarékszövetkezetek jelentős szabad forrással rendelkeznek, hitel-betéti arányuk 55 százalék, szemben a kereskedelmi banki szektor még mindig több mint 130 százalékos arányával.

Az OTSZ hálózatába tartozó takarékszövetkezetek a háztartási forint betétgyűjtésben közel 20 százalékos részesedéssel bírnak és hasonló az arányuk a mezőgazdasági hitelezésben, az önkormányzati számlavezetésben és a bank-automaták üzemeltetésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeszedte magát a forint csütörtök reggelre

Az eurót 280,24 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, szemben a szerda esti 280,79… Tovább olvasom