Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Devizahitelek: semmis az árfolyamrés

Több éves persorozat végére tett pontot kedden Budapesten a Kúria. A tanács kimondta, a devizahiteleknél 2010-ig alkalmazott árfolyamrés semmis. Utánajártunk, mennyi pénzt jelent a Kúria döntése egy devizahitelesnek.

– A devizavételi és a devizaeladási árfolyam alkalmazását előíró szerződés feltétel, vagyis az árfolyamrés semmis – mondta keddi döntésében a Kúria Kásler Árpád ügyében. Ugyanakkor a teljes devizahitel szerződés nem semmis. Kásler Árpádi azért perelte be az OTP-t, mert tisztességtelennek tartotta, hogy a bank a devizahitelnél az árfolyamrésen is keres. Az ügy joegerős győzelem után megjárta az Európai Bíróságot is.

OTP: Semmit sem befolyásol ez a döntés

Az OTP Bank elfogadja a Kúria mai döntését. Egy olyan kérdés jogi megítélése tisztázódott, amelynek nincs érdemi hatása sem a konkrét ügyben fennálló hiteltartozásra, sem általában a deviza alapú hitelszerződésekre – áll a bank közleményében. Hangsúlyozták, Magyarországon nincs precedensjog, tehát a különböző perekben hozott ítéletek nem vonatkoznak minden további ítéletre, különösen nem minden szerződésre.

A Kásler-pert rendkívüli sajtóérdeklődés követte, több újság is csak az „az év devizahiteles tárgyalásának" nevezte az ítélethirdetést. A Kúria Díszterme zsúfolásig megtelt, a tárgyalást több mint 100-an hallgatták. A portfolio.hu tudósításából megtudtuk, Kásler szerint a Kúria nem illetékes, az emberek tízezreit fosztották ki a devizahitelekkel.

A gazdasági portál megírta, az árfolyamrés költségként való felszámítása tisztességtelen. Azért, hogy a szerződés ne legyen semmis, az eddigi gyakorlat helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama vált a szerződés részévé.

Mennyi pénzt jelent ez az adósnak?
A Kásler-üggyel véget ért a devizahitelek körüli pereskedések első köre, az összes probléma mégsem oldódott meg. Az árfolyamrés 2010-ig bankonként eltérő volt, 6-10 forintot jelentett svájci frankonként. Ha az ügyfél havonta 100 svájci frankot törlesztett bankjának, 1000 forint kár érte.

Számításaink szerint Kásler Árpádéknak havonta 4330, évente mintegy 52 ezer forint többletkiadást okozott a banki pénzváltás. Mivel Kásler Árpád 2008-ban szerződött az OTP-vel, legfeljebb két évi többletet követelhet vissza, ami alig több, mint 100 ezer forint. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010-től megszüntette az eladás és vétel közötti rést, amivel a devizahitelesek havi fizetnivalója csökkent. Több ügyvédet is megkérdeztünk az árfolyamrés-ügyről, úgy fogalmaztak, „ennyi pénzért tilos pereskedni".

Hogyan tovább?
A kormány korábban a devizahitelesek végleges megmentését a Kúria döntéséhez kötette. A Polgári Kollégium június 16-án vizsgálja a szerződések tisztességtelenségével kapcsolatos kérdéseket. Döntenek arról, hogy az egyoldalú árfolyamkockázat miatt tisztességtelen-e a devizaalapú kölcsönszerződés, vizsgálják, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének. Újból elkaszálhatják az árfolyamrés alkalmazását.

– Nem biztos, hogy már aznap lesz döntés, de remélhetőleg még az ítélkezési szünet előtt megszületik a jogegységi határozat, amely kötelező minden magyar bíróságra – mondta Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatja használt eszközeinek árverését a Tesco

A mostani aukció keretében lézernyomtatókat, multifunkciós berendezéseket, vendéglátó-ipari… Tovább olvasom