Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Devizahiteles perek: a Lombard mindkét keresetét elutasította a törvényszék

Első fokon elutasították a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. devizahiteles keresetét kedden - hasonlóan járt a társaság ingatlanos cége is.

A Lombardot a bíróság 1 millió 270 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte. Az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott: a szimmetria törvényben előírt elv nem érvényesül, ha a pénzügyi intézményt semmi sem kényszeríti arra, hogy csökkentse a fogyasztó terheit, azaz ha a terhek csökkentése csak jogosultsága, nem kötelezettsége a hitelezőnek.

Kaptafa
Telefonon elértük Anderle Ádámot, a Lombard igazgatósági tagját, s arra kértük, értékelje a törvényszék döntését. – Az ítélet minden részletét természetesen még nem ismerhetjük, de az már most látható, hogy nagyon hasonló a döntést hoztak az ítészek, mint a többi banknál és pénzintézetnél. Arról, hogy fellebbezünk-e, még nem tudok nyilatkozni, ennek eldöntésére még van időnk és ezt ki is akarjuk használni – mondta Anderle Ádám.

Hozzátette: sérti az átláthatóság elvét, ha a díjak és költségek módosítását felsoroló feltételek mellett nincs szó arról, hogy milyen mértékben kerülhet sor a terhek módosítására. A fogyasztónak előre kell tudnia mérlegelni, milyen terhekre számíthat a jövőben.

A bíró rámutatott: nem felel meg az egyértelmű és érthető megfogalmazás elvének, ha egy-egy szerződéses kikötés értelmezésénél a fogyasztót a pénzügyi intézmény összeolvasásra kényszeríti. Sérti a törvényben nevesített elveket, ha a különböző dokumentumokból illetve részeket szerkesztve határozza meg azokat a feltételeket, amelyek bekövetkezésekor a szerződéses költség, kamat vagy díj egyoldalúan, a hitelező részéről módosul.

A bíró kiemelte: átláthatatlan az a szerződéses kikötés, amely egy részről látszólag referenciakamathoz köti a kamat mértékének változását, másrészről a kamaton belül a kamatláb tekintetében egyoldalú módosításra ad lehetőséget a hitelező számára.


Korábban írtuk:


Elutasította a Lombard Ingatlan Zrt. devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességességével kapcsolatban az állam ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A szóbeli indoklás szerint nem felel meg a nyáron elfogadott devizahiteles törvény követelményeinek többek között az, ha nem világos a terhek fogyasztóra történő áthárításának módja és mértéke, ha a fogyasztó nem tudhatja, hogy egyes feltételek változása esetén milyen tehernövekedésre számíthat, illetve, ha semmi nem kényszeríti a pénzügyi intézményt a fogyasztó terheinek csökkentésére.

A bíróság mellőzte a felperes indítványát az eljárás felfüggesztésére és Alkotmánybírósághoz fordulásra.

A bíróság ma tárgyalja a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. beadványát is, ez érinti az autóhiteleket és tétje sokszorosa az ingatlanosénak - mind a Lombard, mind az ügyfelek szempontjából.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak a devizahiteles perek

Kedden minden ítéletben az államnak adott igazat a bíróság. Tovább olvasom