Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Devizahitelesek: mentés másként

Szeged - Még nem tudni a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagjának összes részletét, de a véleménye mindenkinek megvan róla. Szegedieket kérdeztünk, furcsa válaszokat kaptunk.
– Nem politizálok, politikai kérdésre nem válaszolok – ezt az egyik kávézóban mondta az eladó a szegedi Harmónia lakóparkban. Pedig csak azt kérdeztük a hölgytől, van-e devizahitele, és mit szól a kormány újabb hiteleseket mentő tervéhez.

– A szüleim vettek fel devizahitelt, 20 évre adósodtak el, tavaly nagyszülői segítséggel végtörlesztettek – ezt egy pincérlány közölte. – Jól tették, mert azóta mindketten elveszítették az állásukat. A barátnőm egy garzont vásárolt nulla forint készpénzzel, 30 évre vett fel svájcifrank-hitelt, a törlesztőrészlete a kezdeti 33 ezer helyett 64 ezer forintra ugrott fel, most, az árfolyamrögzítéssel 50 ezer.

Eddig történt

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével a devizahitelesek 2012. január végéig élhettek: a hitelt egy összegben, kedvezményesen fizethették vissza. Az árfolyamgáttal pedig a rögzített árfolyamon törleszthetnek, úgynevezett kamatszámlájukon a tényleges és rögzített árfolyam közötti különbséget az állam fizeti.
A rendszerbe való belépés határidejét többszöri módosítás után egészen 2017. június végéig tolták ki.

– A kolléganőmnek van devizahitele, ezért két munkahelyen dolgozik, délelőtt egy hivatalban, délután egy szépségszalonban, este 10-kor megy haza – mesélte egy furgonból kiszálló férfi. – A törlesztőrészlete havi 100 ezerről 170 ezer forintra emelkedett, még jó, hogy csak egy másfelest vett. – Ja, a lakás Budapesten van, az egyik legdrágább kerületben – tette hozzá.
Az emberek bizalmatlanul fogadtak bennünket: aki eladósodott, nem akarta kiíratni magát az újságban. Az egyik asszony azt panaszolta, éppen állást keres, ha nagy dobra verné a problémáját, még kisebbek lennének az esélyei. Mutattak messziről lakásokat, az egyikre már kifeszítették az Eladó molinót: a tulajdonosok szabadulnának a lakástól, az eladósodás náluk váláshoz vezetett.

– Nem értek egyet a devizahitelesek megmentésével – állt meg mellettünk egy babakocsis kismama. – Aki ilyen hitelt felvett, az egyéni kockázatot vállalt. Amikor utólag kiderült, hogy rossz döntést hozott, neki kellene vállalnia érte a felelősséget, nem az egész országnak. Ilyen alapon az összes vállalkozót meg lehetne menteni, aki csődbe ment.

Két táborra szakította a kormány legújabb adósmentő akciójának híre az embereket: az ellenzőkhöz azok is csatlakoztak, akik végtörlesztéssel kiszabadultak a csapdahelyzetből, mert most irigyelni kezdték az elkövetkező mentőcsomag kedvezményezetteit. Felháborodtak a forinthitelesek is, akik 2008 előtt magasabb kamatra vettek fel kölcsönt, mint a devizások, mert nem akartak kockáztatni.

Mi a kormány terve? Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy belenyúlnának a hitelszerződésekbe, vagyis azon az árfolyamon lehetne a hitelt törleszteni, amelyen felvették. A jövő heti kormányülés elé több változatot visznek: az árfolyamkülönbséget a kormány vagy teljesen a bankokra tolja, vagy a különbözetet felosztják az adós, az állam és a bank között. Egy harmadik tervezet szerint rögzítenének egy árfolyamszintet, amelyet minden szerződésre érvényesítenek, mint ahogy a végtörlesztésnél történt a 180 forintos svájci frankkal és a 250 forintos euróval.

Információk szerint a felosztós változat az erősebb: az árfolyamnövekményt harmadolják az adós, a bank és az állam között. Például egy 2006-ban felvett, 5 millió forintos svájcifrank-hitel törlesztője ma 58 ezer forint a kezdeti 40 ezer helyett – 160 forintos volt akkor a frank, ma 230 fölötti. A harmadolásos megoldással az adósnak 46 ezer forintot kellene fizetnie, így havi 12 ezer forintot nyerne, legvégül 1,5 millió forint maradna a zsebében.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. igazságkereső 2013. augusztus 12. 17:43
  „A babakocsis kismama is ha többet olvasott volna, netán tájékozódott volna az elmúlt két-három évben, akkor nem nyilatkozott volna ilyen sületlenségről! Ha olvasott volna, meg is tudhatta volna, hogy a magyarországi bankok "devizahitel" ügyfeleinek hitelei hírből sem látták az alpesi devizát! Ezt nem én állítom, hanem jól felkészült közgazdászok és jogászok! Banki trükközések voltak, tájékoztatom a kismamát, hogy senki nem kapott a számlájára bankjuk által jóváhagyott hitelösszegben devizát, a bank a forintban folyósított hitelösszeget a törlesztéskor deviza-eladási árfolyamon kéri vissza! Ennyit a respectről és a kellő tájékozottság hiányában tett gondolkodásról, nem utolsó sorban a bugyuta nyilatkozatokról!!”
 • 24. Zka 2013. július 25. 08:58
  „Hatalmas respect a babakocsis kismamának. Ez a megfelelő gondolkodás.”
 • 23. kumisz 2013. július 23. 07:20
  „21. alak 2013.07.22. 18:10
  Inkább menj be a bankba, és közöld velük, hogy "slukker van nálam ,ide a pénzt" :D”
 • 22. kormoska 2013. július 22. 21:46
  „21.alak

  Hát nem véletlen,hogy nem sokan nézik az Echo-tévét....
  Szerinted bemegy a hiteles a bankjába,odamegy a pulthoz és kijelenti,hogy a szerződését semmisnek tekinti?És ennyi az egész?
  A banki ügyintéző meg lefordul a székről,de nem a meglepetéstől hanem A RÖHÖGÉSTŐL!
  Még mialatt a magyar bíróság(jó pár hónap alatt+fellebbezések)meghozza a döntését,a Bank 90 nap után kiadja VÉGREHAJTÁSRA a szerződést az eredeti feltételek alapján.Ugyanis amíg a bíróság jogerős döntése meg nem születik,a eredeti szerződés változatlanul él!

  Szép dolog az együttérzés és jó lenne ha a kormány elfogadható megoldást találna,de inkább gondolkozz mielőtt írsz!”
 • 21. alak 2013. július 22. 18:10
  „A Bankok vannak bajban!
  A devizahiteleseknek be kell fáradni a bankba és bejelenteni a szerződést semmisnek tekinti ekkor a bank mehet a bíróságra és a KURIA döntése alapján kimondja a szerződések semmiségét!
  Itt nézhető meg miért: http://echotv.hu/heti-merleg-2013-07-20-nem-a-devizahitelesek-hanem-a-bankok-vannak-bajban”
 • 20. mérlegvagyok 2013. július 22. 17:53
  „4. zsozso64 & 10. kormoska gratulálok Ti ketten nem a pályaszéléről osztjátok az észt világos és pénügyekben banki hitelezésben nem jártas fórumozó társainknak érthetően leírtátok a deviza alapú hitelezésről ismérveket és a véleményeteket. A hitelezési piacra történő bevezetéssel, engedélyezéssel (2001. július hónapban jelent meg a Magyar Közlönyben), nem történt meg az egységes szabályozás, szerintem. Mivel a forint alapú hitel jóval drágább volt mit a CHF, vagy Euró alapú a bankok által alkalmazható MNB deviza közép árfolyam használatát kellett volna egységesen alkalmazni és nem lett volna szabad engedni további plusz költségként még konverziós díjat is felszámítani. Továbbá abban is jelentős volt az eltérés, hogy a jelzálog alapú hiteleknél a fedezetet nyújtó ingatlan forgalmi értékéből melyik kölcsönt nyújtó mekkora %-os hitelbiztosítéki értékkel számolt. Az is tény több olyan termék szerepelt a portfolióban mint pl. a fészekrakó hitel, egyidő után a (devizában is igényelhető) közalaklmazotti, - köztisztviselői hitel magas finnaszírozási aránya és volt néhány bank talán a versenyhelyzetből adódóan, jó jövedelemmel, pótfedezettel akár 100%-os finnaszírozással nyújtott kölcsönt. Valaki most is említi kommentjében, hogy ha oly módon változtatnák meg a kölcsönszerződéseket, hogy a szerződéskötés napján érvényes árfolyammal átkonvertálnák az akkori forint hitel kamat és egyéb költségeivel az igényelt kölcsönt, bizony nagyon sokan akár a fedezet piaci értékét magasan meghaladó tartozással szembesülnének. Nem volt semmi gond lényegesen kedvezőbb volt a divizás adósok törlesztő részlete a forint hitelesek törlesztő részleteihez képest 2002-2008 októberig. Ne felejtsük el 140-180 CHF árfolyamig havonta több tízezer forintal ólcsóbb volt a svájci frank hitel törlesztője a forint hiteléhez képest. Mindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagyni a deviza alapú kölcsönök kamatperiódusa jellemzően 6 hónap volt, míg a forint hiteleké 1, 3, akár 5 év is lehetett. És igen sok tényező befolyásolta a forint hitelek kamatát, így van ez ma is, pl. jegybanki alapkamat, infláció, ország kockázati felár, makrógazdaság, BUBOR és a kedves adós jövedelmi viszonya. És bizony be kell látni minden érintettnek banknak és ügyfeleknek az árfolyam kockázat miatt elképesztően sok olyan adós van akinek magasabb a fennálló tőketartozása, mint amennyit ér az ingatlana.
  Meg lett említve az 1980-as évek végén egy tollvonással megszüntették a 3%-os állami kamattámogatott hiteleket és lett belőle évi 28-30%. Na akkor úton volt a félország és aki csak tudta innen-onnan összeszedte kölcsöntartozását még kedvezményt is kaptak - 40%-al kevesebbet kellett végtörleszteni, mint a fennálló tényleges tartozás. Nagy izgalommal, érdeklődve várom a kormány döntését, közvetlen nem vagyok érintett, de van jó néhány szívemhez közelálló család akik devizában adósodtak el. És őszintén nagyon sajnálom az összes deviza hitelest.”
 • 19. Zotya100 2013. július 22. 16:21
  „"- Nem értek egyet a devizahitelesek megmentésével. Aki ilyen hitelt felvett, az egyéni kockázatot vállalt. Amikor utólag kiderült, hogy rossz döntést hozott, neki kellene vállalnia érte a felelősséget, nem az egész országnak. Ilyen alapon az összes vállalkozót meg lehetne menteni, aki csődbe ment." -- Ebben a véleményben sok igazság van!”
 • 18. alak 2013. július 22. 15:49
  „Készüljön törvény arról, hogy minden a hitelkövetelést 7 év elteltével megszünek kell tekinteni, lakáshitel esetében ez 15 év!”
 • 17. alak 2013. július 22. 15:42
  „Amit a kormány tehet az nagyon lényeges, de nem okozhat terhet az adófizetőknek.
  Normális esetben:
  A jelzálog alapú hitel fedezete maga a jelzálog, ha az adós úgy dönt kiszáll, a bank beszámítja a jelzálogot és elszámolnak - ezzel az ügyletnek vége.
  Az áruhitelnél, az árú a fedezet, ha jól tervezett a hitelező a pénzénél van, ha az ügyfél nem fizet, viszi a fedezetet - tartozás megszűnik.
  Itt egyik eset sem működik, na ezt tegye rendbe az Állam.
  Mondja ki a magánszerződés tisztességtelen része semmis!
  A jelzálog hitel esetén a hitelt nyújtó mindegy miben adta a hitelt a fedezete a jelzálogig terjedhet ki a többi a hitelező kockázata!
  Ha az adós nem fizet a bank viszi a fedezetet más követelése nem lehet!
  A jelzálogot azon értéken köteles a bank beszámítani amint értékbecslője meghatározott és a bank a hitelnyújtáskor elfogadott!
  Az adósnak a hitelnyújtáskori fedezetszámítást kell alkalmazni a többlet visszajár!
  Áruhitelnél ( pl: autó ) maga az árú a fedezett, a hitelnyújtónak egyéb követelése nem lehet!

  A hitellel a felek számoljanak el egymással abban pénzügyileg ne avatkozzon bele az állam!”
 • 16. kumisz 2013. július 22. 15:24
  „http://www.hirado.hu/Hirek/2013/07/22/08/Devizahitelek__Vilagos_mi_tortent_valojaban_.aspx

  Érdemes elolvasni!”
 • 15. kumisz 2013. július 22. 14:45
  „A magánszemély nem tud "bedőlni" , Ő földönfutóvá válik.Egyetlenegy "bedőlt" cég vezetőjéről, felelős személyekről nemtudok akik hajléktalanok lettek volna .
  Én nem is 13. X_Y 2013.07.22. 13:21 által leírt 10% önerősökről beszélek, hanem pl. az Én esetemről, 50% ( 15000000 Ft )
  önerő melletti hitelfelvételről.Még kifizetem a törlesztőket , de gyakorlatilag az összes bevétel úgymond a rezsire megy el.
  Megnéztem, ha árverezésre kerülne a sor, a bank úgy odaadná az ingatlant .zarért, .ugyért mint a fene. Na erről beszéltem.”
 • 14. macs 2013. július 22. 13:44
  „12. kumisz,
  a bank kockázata a bedőlt hitel. Emlékszel még a a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetre?”
 • 13. X_Y 2013. július 22. 13:21
  „1.igazságkereső2013.07.22. 08:43
  "Aki meg nem érintett ebben, az ne szóljon bele és hozzá, mert fogalma nincs arról, hogy miről szól a banki "devizás" történet!!"

  A történet egyszerű: volt sok hozzád hasonló pénzügyi analafabéta kretén, aki azt hitte hogy van "ingyen ebéd", nagy ház 10% tőke " hitel (nagyobb mint a szomszédé), nagy autó 0% önrésszel hitelre (feltétlenül drágább mint a szomszédé), plazm aTV hitelre. Most meg sír a szátok hogy nem tudjátok fizetni...”
 • 12. kumisz 2013. július 22. 12:27
  „9. macs 2013.07.22. 11:10
  Igazad van, viszont a kockázat legyen már a banknak is kockázat, ne csak az adósnak.”
 • 11. studyfy 2013. július 22. 12:24
  „1.
  ritka egy diktatórikus gondolkodású ember vagy! Meg akarod szabni, hogy a fórumban ki szólhasson hozzá? Bravó!”
 • 10. kormoska 2013. július 22. 12:20
  „A témát 2 részre bontanám:
  -Az erkölcsi-szolidáris,emberbaráti szempontokat figyelembe véve azt gondolnám,HOGY VALAMIT TENNI KELL,mert nem állapot hogy emberek százezrei folyamatos félelemben éljenek.Ahogy az sem,hogy a keresményük(ha dolgoznak éppen)80%-90%a lakáshitelre menjen el évtizedekig és ezért tönkremenjenek családok.Az eddigi hirtelenkedő-elhamarkodott törvények csak egy korlátozott számú rétegen segítettek!

  -A racionális énem viszont azt mondja,hogy:
  Senki sem kényszerítette a hiteleseket,hogy svájci frankban adósodjanak el!Volt más alternatíva,az euró és a forinthitel.Persze utóbbinál magasabb a kamat és a törlesztő,viszont van nagyobb biztonság.
  Mi van azokkal akik óriási áldozatok árán VÉGTÖRLESZTETTEK?....,most verhetik a fejüket a falba.
  Semelyik bank,vagy kormány nem láthatta előre ezt a fokú pénzromlást.Tehát az ilyen kölcsön legalább annyira az ADÓS KOCKÁZATA,MINT AMENNYIRE BANKÉ!
  A másik fontos dolog,hogy a kormány újabb rétegeket akar megnyerni azzal,hogy MAGÁNSZERZŐDÉSEKBE avatkozik bele.
  Sokan elbagatellizálják a dolgot,de nagyon veszélyes folyamatokat indíthat el.Először a hitelszerződésekbe szólnak bele,utána majd a betétesek szerződéseibe,majd egyszer csak azt vesszük észre,hogy minden szerződésbe.
  A magyar jogrend legfelsőbb döntéshozó szervét a KÚRIÁT bírálnák most felül,ez nagyon rossz irány!
  Arról nem is beszélve,hogy KÖZPÉNZEKBŐL dotálnának magánszerződéseket ami abszolút példa nélküli.

  Bármilyen megoldás is szülessen nem fog érdeksérelem és társadalmi indulatok nélkül maradni........”
 • 9. macs 2013. július 22. 11:10
  „7. kumisz,
  jól hangzik, amit mondasz, csak figyeld meg, minden annyit ér, amennyit valaki hajlandó adni érte. Lehet, hogy az ingatlan a hitel felvételekor X milliót ér, de manapság, amikor nagyon lementek az árak, már nem. Jó, most a nagy kínálat lenyomja az árakat, de a fizetőképes kereslet is jelentősen csökkent, vagyis nem biztos, hogy a mesterségesen feltornázott árú ingatlanokért tülekednének a vásárlók.”
 • 8. macs 2013. július 22. 11:03
  „Én se gondolom, hogy minden felelősségtől meg kellene szabadítani a devizahiteleseket! Már csak azért sem, mert a baráti körömben, többen, többször elmondtuk, hogy az adott körülmények között - forint hitellel összevetve - jó döntés, de óriási a kockázat, mert az árfolyam nagyon durva dolgokra képes.
  Az egyik srác csinált egy kalkulátort is, amivel modellezni lehetett, milyen következménnyel jár a hitel paramétereinek változása. Volt olyan ismerős, akit az árfolyam 25-30 Ft-os növekedése padlóra küldött, de ennek ellenére felvette. És a többiek is felvették, elég hosszú ideig jól jártak, aztán jött a feketeleves. Néha az az érzésem, hogy amikor valaki arról panaszkodik, a törlesztő részlete nagyon megugrott és szidja a bankot, valamiért nem vesz tudomást az árfolyamról, pedig pl. 100 frank kezdetben 15 000 Ft volt, még napjainkban 23 800 Ft, ez majd 60%-os változás.”
 • 7. kumisz 2013. július 22. 10:22
  „Nem pénzzel kellene az adósokat segíteni , ebben egyetértek a "nem hiteles " hozzászólásokkal, mindenki viselje a döntése kockázatát. Viszont az már elég volna, hogy a T. pénzintézet ne kótyavetyélhesse el az ingatlant annyiért amennyi neki kell, hanem a hitel elbírálásakor történt értékbecslés legyen az ára az ingatlannak. Akkor talán nem kerülne az utcára a hiteles.
  Off.”
 • 6. zsozso64 2013. július 22. 10:13
  „Kedves igazságkereső! Álláspontod igazán érdekes felvetés, és gondoljuk végig amit javasolsz! A dolgokba csak azok szóljanak bele, akikre tartozik! Tehát például akik finanszírozzák! Hát éppen ez történt, akik hozzászólnak az mind finanszírozza a költségvetést, és mind azt amire a költségvetés pénzt ad! Ha minden kívánságunk ilyen gyorsan megvalósulna....!”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az OTP cáfolja, hogy Csányi visszavonul

Csányi Sándor nem fontolgatja távozást az OTP Bank éléről - így reagált a bank sajtófőnöke arra a… Tovább olvasom