Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Dinnyeügyben nem folyik versenyjogi eljárás

Budai Gyula a feltételezett dinnyekartell ügyében hétfőn egyeztetett a Gazdasági Versenyhivatal elnökével.
Dinnyeügyben semmilyen versenyjogi eljárás nem folyik jelenleg Magyarországon - jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten újságírók előtt.

Az államtitkár erről a Corvin Bevásárló központban, a magyar görögdinnye promóciós kampányának újabb állomásán beszélt.

Budai Gyula emlékeztetett: a feltételezett dinnyekartell ügyében hétfőn egyeztetett Juhász Miklóssal, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével. Ez alapján leszögezte: a GVH-nál nem folyik eljárás az ügyben. Hozzátette: a VM továbbra is közvetítő szerepet vállal a magyar dinnye promóciójában, és kiáll a magyar dinnyetermelők és szövetségük, valamint a terméktanács mellett.

A GVH-hoz a dinnyepromóció kapcsán néhány bejelentés érkezett, ennek nyomán a versenyhivatal tájékozódik, adatokat gyűjt, valamint egyeztet a Vidékfejlesztési Minisztériummal - tette hozzá.

Budai Gyula kijelentette, hogy a szaktárca továbbra is kiáll az érintettek mellett, a dinnyepromóció "ellendrukkereinek" pedig azt javasolja, hogy ismerjék meg a tárca álláspontját, mielőtt közreadnak az ügyben valamit.

Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke kiemelte, hogy a promóció sikerén sok múlik: 16 ezer ember munkája, megélhetése. Hozzátette: ha a mostani akció sikeres lesz, akkor jövőre a dinnyetermesztés területén akár már 18-20 ezer ember is dolgozhat.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke aláhúzta: a dinnyepromócióra azért van szükség, mert az elmúlt években jelentős piacokat vesztettek a magyar dinnyetermelők, a görögdinnye termőterülete megfeleződött Magyarországon. Ezért rendeztek a múlt évben dinnyefórumot, ahol kiutat kerestek a helyzetből. Ennek egyik eleme a mostani promóció, amelynek célja az elveszített piacok visszaszerzése, valamint a feketekereskedelem visszaszorítása. A FruitVeB elnöke úgy vélte, egy jól szervezett, átgondolt program sokat segíthet, akár 20 százalékkal növelheti a magyar görögdinnye belföldi fogyasztását.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a versenyhatósági vizsgálódást nem tartja megalapozottnak. Közölte, hogy személyesen vett részt a két hete megrendezett dinnyekerekasztalon, ahol az hangzott el: kérik a magyar piaci szereplőket, hogy magyar dinnyét forgalmazzanak. Emellett önmérsékletet kértek a kereskedőktől: a fogyasztói árakat úgy alakítsák ki, hogy ezzel kedvezzenek a termelőknek is, mivel információjuk volt róla, hogy az országba jelentős mennyiségű import dinnye érkezett. A kommunikációs igazgató arról is beszélt, hogy a magyar dinnye jobb minőségű a külföldinél, ezért drágább. Utalt ugyanakkor arra, hogy a dinnyeszezon kezdetén magasabb árak az idő előrehaladtával mérséklődnek.

A GVH hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy tájékozódás után dönt a feltételezett dinnyekartell ügyében. A GVH tájékozódik, információt kér az ügyről, ezután dönt arról, hogy indít-e eljárást - írta a szervezet.

Olvasóink írták

 • 3. papsajt 2012. július 24. 07:24
  „a dinnyepromócióval egyetértek,csak a módszerrel nem.
  Nem a bolti árat kellene rögzíteni, ha nem a minimális felvásárlási árat a felvásárló telepeken.
  Így csak azt garantálták,hogy az üzleteknek meglegyen a 200% haszon.
  35Ftos dinnyét 99ért kell adni a boltoknak :P”
 • 2. csonakos 2012. július 24. 06:38
  „Simonka tavaly ezért följelentette Karsait és a pert meg is nyerte! Elég álságos ez most tőle, hogy egyszerűen mondjam, HAZUG! Vagy ha ők csinálják akor rendben van? Esteleg, Karsait aki közben öngyilkosságot is kisérelt meg emiatt az itélet miatt kártalanítja a magyar állam? Mert ez ennek ismeretében így lenne igazságos! Másik kérdés, most mennyiért veszik a láncok a termelőtől kilóját a dinnyének mert a nagybanin 30-40 forint kilója! Esteleg a kurmány így kompenzál az láncok felé mert az árrés ezt mutatja! Többet fog a lánc mint ea termelő! :(”
 • 1. tótkomlósi 2012. július 23. 21:47
  „Ha a nagyok csinálják, akkor az nem kartel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint hétfőn, 288 fölött az euró

A kereskedők szerint a forint a régiós devizákkal együtt gyengül. Tovább olvasom