Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Drágulást hoz a nyuszi

Szeged - Bár drasztikusan emelkedtek tavalyhoz képest az élelmiszerárak, az emberek húsvét előtt a drágább termékeket keresik. Mindössze a tojás a kakukktojás.
Jóval többe kerül a húsvéti ünnepi étkezés idén az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hétfői közleménye szerint: a tojás ára például 55 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Oka az uniós „ketrecszabály": a tojótyúkokat már csak a korábbinál nagyobb, komfortosabb ketrecekben lehet tartani. Emiatt csökkent idén eddig 10–15 százalékkal a tojástermelés az Unióban – hetente 200 millió darabbal kevesebb kerül a közösségi piacra.

A népegészségügyi termékadó tavaly szeptemberi bevezetése miatt a csokitojás is drágább lett, a jövedéki adó emelése pedig a szeszes ital árát növelte – és magasabb az áfakulcs is. Az üzemanyagárak emelkedése miatt többe kerül az ünnepek alatti rokonlátogatás is – tavaly április elején 364,5 forintba, míg most 451 forintba kerül egy liter benzin.A húsvét a karácsonnyal együtt ugyanakkor olyan ünnep, amikor a családok minden tartalékot megmozgatnak, így az OKSZ arra számít, hogy a drágulások ellenére is megugrik az élelmiszer-forgalom az év eleji hónapokhoz képest. Sonkafélékből, füstölt húsáruból 6000 tonna, csokoládéból, édességből 9000 tonna fogyhat húsvétkor.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: a válság és a devizaadósság miatt a magyar családok nehéz időszakon vannak túl. – Ugyanakkor nagy anyagi energiákat fordítanak a komoly ünnepek tisztes megünneplésére: idén is nagyobb mennyiségben és magasabb kategóriájú élelmiszereket vásárolnak az év többi napjához képest. A végtörlesztés bevezetése meglátásunk szerint jó döntés volt: a háztartások többet tudnak élelmiszerre költeni – vélekedett  az üzletlánc szóvivője. Mivel idén a fizetések időpontja egybeesik az ünneppel, az áruház a hét második felében számol a legnagyobb rohammal. – Egyedüli kakukktojás egyelőre a tojás: az elmúlt hetekben 10–20 százalékkal adtunk el kevesebbet a megszokottnál. Kérdés, hogy húsvétkor változik-e ez a tendencia – magyarázta a szóvivő. Egyes zöldségeknél a hideg idő miatt nem elég a hazai árualap, az ellátás biztosítása érdekében bizonyos mértékű behozatalra van szükség, ami tovább növeli az amúgy sem alacsony árakat. – Zöldhagymából és retekből jól állunk, de paradicsomból például behozatalra szorulunk – mondta Fodor Attila.

A nyúl meg a tojás legendája. Régi pogány hagyományok egy része beépült az európai kultúrába és a keresztény vallásba is: a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap a pogány hagyomány szerint Ostra istennő napja volt. Ostra az újjászületés, a termékenység istennője, akit tavaszi virágokkal, indákkal körülvéve, tojással a kezében, lábánál nyulakkal, feje felett repkedő madarakkal ábrázolnak. Az istennő kezében lévő tojás a természetet, az emberek újjászületését, a tavasz ébredését szimbolizálja. Ostrának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a madarat a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta: azóta tojnak a nyulak tojásokat. 

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. partizánok 2012. április 05. 14:07
  „Azoknak írom, akiket esetleg megtévesztenek az itt kérkedő, anyagi javakat hajszoló kommentelők és a médiában naponta fellelhető agymosás.Természetesen mindenki maga dönti el, mi kell neki.
  De azért nem árt, tudni, hogy nem mindenkinek az anyagi javak hajszolása, harácsolása az egyetlen mérce az életben.
  Az emberek hajlamosak abba a hibába esni és azt gondolni, hogy az nem ember, aki nem jár márkás cuccokban vagy nem az utolsó divat szerint él vagy esetleg 50 Ft-ért veszi a tojást.

  Szíves tájékoztatásul közlöm, hogy van élet és van értelme az életnek akkor is, ha az ember nem rendelkezik alant felsorolt anyagi javakkal.

  - nincs okos telefonom, habár lehetne Előny:nem fenyeget a veszély, hogy elgázol egy autó, amíg a faszbukon lógok és figyelmetlenül lelépek a járdáról-nyugaton nagyon divat.
  - nincs lapos képernyős tv-m és mégis élek. Habár kultúrszemétdomb TV-ket nem is nézek, csak a sportot,DC,stb. Előny:Megmarad a normális értékrendem, amit eme említett TV-k maximálisan igyekeznek lerombolni, főleg a reklámokon keresztül.
  - nincs drága, márkás nyugati autóm(habár lehetne) és mégis élek. Van egy elég régi, jó, megbízható dízelem, ami elkettyeg velem bárhova(van rá példa). És csak röhögök az elektronikus autócsodák gazdáján, akik 100 ezreket hagynak a szervízben + havi a részlet.
  És őszintén szólva, nem is kívánkozom X5-ös társaságba.
  -nincs amerikai konyhás házam, hitelem sem, így sokkal nyugodtabban alszom. Van egy régebbi, kissebb értékű kompakt lakásom és mégis élek.
  - megveszem az 50 ft-os tojást.Igaz csak 2-t, és ezzel 50%-ban lemaradok "bezzeg nyugati" embertársaim mögött.Mert ugye 100 Ft-ért 3 helyett csak 2 tojást kapok. Előny: nem emelkedik meg a koleszterinszintem, nem kell orvoshoz mennem, nem kell pénzt kiadnom koleszterincsökkentő, magas hatóanyag tartalmú gyógyszerekre és az orvossal sem kell vitáznom, hogy melyiket írja fel.

  Ugye milyen másképpen néznek ki a dolgok, ha az ember nem a vesztébe rohanó, elbutított,fogyasztói társadalom szemszögéből szemléli a világot?!
  :-)
  Kellemes Húsvéti ünnepeket mindenkinek!
  És nem árt ha az ember néha egy kis önvizsgálatot tart.”
 • 31. fili-busz 2012. április 05. 13:38
  „"18. hahaha62 2012.04.04. 16:12

  kis buta-buta fityiszdrollos nép a maygar---itt nincs drágaság---
  -egy tojás 10 cent..30ft

  20. 6664 2012.04.04. 17:34

  18. hahaha62 2012.04.04. 16:12 Itt a 30-as rekeszes tojás EUR3-3,70 Pedig nem egy helyről vagyunk nyilván..."

  Anyám tegnap telefonált, hogy a szomszéd néni 25 forintért ad tojást, ha viszek 20 db-t,akkor ideadja 20-ért.

  Bibibííííííííííí!
  Na erre varjatok gombot!

  Ezek a tojást tojó tyúkok, soha nem ettek okádék/módosított tápot, tojnak az EU-s szabályokra és a tojás sárgája olyan, amit ti csak a meséből ismertek.

  És tudjátok mi a pláne?

  A szomszéd néni meghívott az ünnepi rétesére.
  Csak úgy INGYEN, bármennyire is felfoghatatlan ez számotokra.
  Amit ti ott, a bezzeg nyugaton , soha a büdös életben nem kaphattok meg, akármennyi pénzetek is lesz.
  És nem csak a rétest, hanem a kedves, őszinte, baráti szavakat.”
 • 30. igazságkereső 2012. április 05. 11:57
  „#.Zka ..2012.04.04. 15:07 Bizonyára diszlexiás vagy, olvastál valamit, de nem tudtad megérteni a lényeget, mert ha megértetted volna, egészen biztos nem így reagáltál volna rá!”
 • 29. szocsoba 2012. április 05. 10:04
  „Külföldre Magyar! Voltam kinn...nem is keveset.Elértem amit akartam! Ma már csak a közvetlen megélhetésre keresek...rezsi..kocsi..kaja...ha már ezt nem bírom itthon, újra kimegyek!Aki fiatal menjen ki....és végleg..egy életünk van ,nem mindegy hogy éljük le!”
 • 28. szocsoba 2012. április 05. 09:57
  „" ...őskorszak ez nem a jövő,múlik az idő az ember ölő,bennem a remény már hamuvá lett,..."”
 • 27. Queenmargareth 2012. április 04. 20:22
  „miért tiltanálak ki?ezt már annyiszor megválaszoltam.a cigit és munkanélküliséget
  viszont én nem tudom, ki az a Laci.
  Lehet, sőt biztos, hogy itt mindenki ismeri egymást, főleg, ha külföldön él, de én nem.
  Én csak a nickneveket látom.
  Azt viszont, hogy én ki vagyok, többszörösen szintén leírtam itt, pontos címmel mindennel megadva.
  Mindkét infót csak vissza kell keresni:)”
 • 26. lukrecia 2012. április 04. 20:15
  „A tortenet egyszeru. Az arakat es bereket ugy alakitottak ki, hogy a pornep sosem tudjon vagyonra szert tenni. Neki egy dolguk van , az hogy eladosodjanak, hitelt vegyenek fel, csapdaba essenek, majd dolgozzanak mint a robotok , gepek. Ok igy sosem tudnak vagyon nelkul privatizalni valamit is, de meg egy maszek uzletet sem . Rabszolgak lesznek, akiknek megszabjak mennyiert, es mit csinalhatnak.
  A rezsit, es a kajat csak eggyel feljebb tudjak megfizetni
  Akik legfelul vannak igy gyakorlatilag a teljes orszag vagyonat megszerezhetik idovel. Nekik mindig lesz annyi penzuk, hogy havonta egy hektar foldet vegyenek, egy ujabb uzletet nyissanak.
  Akinek ez nem tetszik 2 ev mulva masik partra szavazhat. De FIGYELEM ; OTT IS HIENAK ULNEK LEGFELUL OK IS VAGYONT GYARAPITANI VANNAK OTT.
  Uj szereplo nem lesz akire valasztast lehet tenni, tehat nyugodtak a politikusok tovabbra is. Mar eldontetett ki lesz rabszolga, es ki uradalom. Ehhez a tojast 50 fole kell emelni a benzint 500 fole
  Nemetorszagban a tyukok 20 FT os tojast tojnak, sot a lekvar is felebe kerul mint itthon. Abban gyumolcs is van ebben meg csak zsele. Ezt igy akartak egyesek nektek.”
 • 25. hahaha62 2012. április 04. 19:17
  „24.Queenmargareth 2012.04.04. 18:44

  Laci barátom valóban abbahagyta---így igaz---de nekem tetszik a nick és mivel én jobban nem szeretem szűlőföldet -így -hogy látható legyen a gazdasági vasfüggöny megléte----ami nem véletlen---

  én régebben vagyok itt-mint ő-és ő még nagyon megértő volt a hunniai történések iránt---én kevésbé---európai véleményt írok-a balkáni.....NA EZ CSAK RÉSZBEN A NÉP HIBÁJA-BÁR ŐK VÁLASZTOTTA!!!!!--helyzetről in h.

  de ha kitiltatsz-akkor nem írhatok---de az igazi véleményem -majd jó vastag-tompító subába fogom rejteni!!!

  jó lesz így?

  hölgyem---cigaretta és munkanélküliség---hogy is függ ez össze??? vélemény???”
 • 24. Queenmargareth 2012. április 04. 18:44
  „23. hahaha62 2012.04.04. 18:09
  azt írtad pár napja: nem írsz ide többet.
  Tőlem nyugodtan, csak pár ember, mint én is kényes a magyarságára és az országára. Nem szeretjük, ha becsmérli egy valószínűleg szintén magyar.....
  Ezt már megtette Mignon és még sokan:nem szeretjük ennyi.”
 • 23. hahaha62 2012. április 04. 18:09
  „22.partizánok 2012.04.04. 17:44

  naiv vagy csak bekötött szemű-kigyelmed?---vajh hogyan tud a felsorolt és sok már termék csak 400km-re nyugatabbra majd 30%-kal olcsóbb lenni....az autók meg féláron szegedtől már 900km-re????inkább ezem kéne elgondolkodni---KEDVESÚR!!!

  ezt hívják gazdasági vasfüggönynek!!!

  REMÉLEM A PUSKA -A DOBTÁROS NEM TÖLTÖTT!!!”
 • 22. partizánok 2012. április 04. 17:44
  „18. hahaha62 2012.04.04. 16:12

  Az igaz hogy itt drágább minden, de egy kárörvendő emberrel kevesebben vagyunk.
  És ez már kárpótol sok mindenért.”
 • 21. gedeon 2012. április 04. 17:41
  „15. Pandora
  Szívesen Pandora, inkább állok. Nem szoktam másolni, szabadidőmben vicceket és verseket szoktam írni. Jut eszembe mi újság a szelencéddel?”
 • 20. 6664 2012. április 04. 17:34
  „18. hahaha62 2012.04.04. 16:12 Itt a 30-as rekeszes tojás EUR3-3,70 Pedig nem egy helyről vagyunk nyilván...”
 • 19. Kisg 2012. április 04. 17:00
  „Zka, a politikusaink mondd, hány munkahelyet teremtenek? A milliárdosaink közül hány becsületes, dolgozó, munkát végző vállalkozó, és hány politikus, celeb, közszereplő? A magyar vállalkozó nem milliárdos, ergo nem tud munkahelyet teremteni. Egy gondolat. Tegnap egy ismerőssel beszélgettünk, kis üzlete van. Mütyüröket árul, ami kelendő lenne egy bizonyos csoportban, ha nem lenne marha drága. Idegbajt tud kapni, amikor elmondják neki a bennfentek, hogy Kínából megrendelve a kütyüt postával együtt harmadába-negyedébe kerül, mint amit ő árul itthon. Azt mondja, le kéne gyártani itthon. Kütyü, csak esztergályos, műanyag feldolgozó meg ilyenek kellenének. Kis cég is csinálhatná, mondjuk, csökkent munkaképességűek. Pár ember, ellátnánk az országot, nem Kínát gazdagítanánk. Mire a kollégája: meg vagy őrülve? Minél több vásárlód lenne, annál jobban megadóztatna az állam. Tönkremennél mielőtt kimondhatnád, hogy vállalkozás.”
 • 18. hahaha62 2012. április 04. 16:12
  „kis buta-buta fityiszdrollos nép a maygar---itt nincs drágaság---
  -egy tojás 10 cent..30ft
  -1kg cukor 70 cent--210ft
  -i kg brutterbrot-szeletelt-ízesített-csúcskategória-1.20 euro-360ft

  kis sorrentó itt 7 misi ...hunniában 13 misi----stb--stb!!!

  zsebkendő-ingyért van-küldjek?”
 • 17. Queenmargareth 2012. április 04. 15:59
  „- Hogy hívják angolul a nyuszit?
  - ???
  - New Sea.qrva nagy!:))))))))))”
 • 16. Zka 2012. április 04. 15:07
  „3: aki hitelből vesz ajándékot, az meg is érdemli.

  1: szerintem is osszuk szét a milliárdosok vagyonát, csak aztán amikor ezt úgy kb 1 hét alatt feléltük, majd ne csodálkozzunk, hogy mégannyi vállalkozás és munkalehetőség sincs, mint eddig. De biztos vigaszt fog nyújtani, hogy megdöglött a szomszéd tehene. Komcsi észjárás... Ennek kéne kipusztulnia már végre.”
 • 15. Pandora 2012. április 04. 13:33
  „Köszönjük, gedeon, leülhetsz!
  ezeket honnan schmittelted? :D”
 • 14. kiokushyn 2012. április 04. 13:21
  „Igaz.Fogjuk a nyuszira!”
 • 13. vasi 2012. április 04. 12:12
  „Valójában annak lenne hírértéke, ha nem lenne drágulás. :(”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedett a benzin ára, újra csúcson a 95-ös

Bruttó 5 forinttal emelte a MOL a 95-ös benzin árát. A gázolaj nem változott. Tovább olvasom