Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Drágulnak a lakások

Magyarország, Csongrád megye - A lakásárak térképén Csongrád megye az ország 6. legdrágább területe lett: az átlagos négyzetméterár tavaly 118 ezer forint volt.
– Budapestet nem számítva – az ország 6. legdrágább területe a tavaly eladott lakások átlagos négyzetméterára alapján – derül ki az Otthontérkép friss, lakásárakra vonatkozó statisztikájából. A hivatalos NAV-adatbázisból térképezték fel a hazai lakáspiacot, több mint félmillió pesti és vidéki lakóingatlan adásvétele alapján.

Az értékesített lakások átlagos négyzetméterára 2014-ben 118 ezer forint volt Csongrád megyében. Ezzel az eredménnyel megyénk a keleti régióban Hajdú-Bihar megye után, ahol egy lakás négyzetméteréért átlagosan 138 ezer forintot kértek, a második legdrágább terület. Az országban csak Győr-Moson-Sopron megyében (175 ezer Ft/négyzetméter), Pest megyében (162 ezer forint/négyzetméter), Somogy megyében (140 ezer forint/négyzetméter) és Vas megyében (129 ezer forint/négyzetméter) kerülnek többe az ingatlanok.

Drágulnak a lakások. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Megelőzzük többek között a Balaton mellett elhelyezkedő Veszprém megyét (114 ezer forint/négyzetméter), illetve az osztrák–szlovén határ közelében lévő Zala megyét (115 ezer forint/négyzetméter). A statisztikákból az is kiderült, hogy 2013-hoz képest tavaly Magyarország megyéi közül csak Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, illetve Csongrád megyében növekedtek az átlagárak, ami a területek felértékelődését mutatja.

4 szobás házak: 5-től 30 millióig

Egy 60 négyzetméteres átlagos nagyságú lakás Csongrád megyében a fenti négyzetméter árat figyelembe véve 7 millió forintba kerül. A Déli Apró legutóbbi számában Szegeden házat 7 millió forintért vagy az alatt mindössze 8-at kínálnak Baktóban, Dorozsmán és Szentmihályon, a többségük azonban felújításra szorul. Ezzel szemben például Kübekházán egy 4 szobás, újszerű családi házat telekkel már 5 millió forintért is lehet vásárolni. Szegeden és felkapottabb városrészeiben egy 4 szobás ingatlan 15–30 millió forintba kerül. Az 55–60 négyzetméteres szegedi panellakásokért állapottól függően 6,5–8,5 millió forintot kérnek. Sarkadi Mónika, az ingatlanbazar.hu üzletágvezetője elmondta, érdekességek mindig alakulnak ki az ingatlanpiacon, például tavaly Győrben többért mentek el a panelek, mint Budapesten. Általánosságban azonban a nyugati határhoz közelebb lévő megyékben drágábbak az ingatlanok, mint Kelet-Magyarországon.


További javulásra is lehet számítani. Megírtuk, hogy használt lakásra is igényelhető júliustól a korábban „szocpolként" ismert lakásvásárlási támogatás. A Családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) már az egygyerekesek is igénybe tudják majd venni, a pénz nagysága épület mérettől, a gyerekszámtól és az energetikai besorolástól függ – a CSOK 500 ezer forint és 3,25 millió forint közötti összeg lehet.


A vissza nem térítendő állami támogatást lakásépítéshez vagy legalább B energetikai besorolású új lakás vásárlásához, meglévő ingatlan bővítéséhez lehet igényelni. Használt lakáshoz is kérhető, a támogatásnak feltétele, hogy az ingatlan négyzetméterenkénti vételára nem érheti el a 350 ezer forintot, valamint hogy a lakás teljes ára Szegeden nem lehet több 25 millió forintnál. A kétgyerekes családok egy legalább 65 négyzetméteres lakáshoz a mostani 800 ezer forint helyett akár 1 millió forintot is kaphatnak. Szakértők szerint a CSOK megjelenésével tovább drágulnak majd a lakások.

Így látják olvasóink

Lapunk Facebook-oldalán a Csongrád megyei lakásárakkal és a CSOK júliusi bevezetésével kapcsolatban kérdeztük az olvasókat.
Korom István: A 118 ezer forint még kevés, a 130-135 ezer forint körüli ár lenne a reálisabb. Talán ezzel az új „szocpollal" könnyebb lesz az első lakáshoz jutás, és megélénkül a piac, mert a banki hitelfelvétel még mindig sokakat elriaszt, az első lakáshoz jutás nem lett könnyebb. Ha ilyen helyzetben lennék, inkább a használt ingatlant választanám.
Kis Pista: Örülök a lakásdrágulásnak és a CSOK-nak. Most vettünk egy 48 négyzetméteres panelt, akkor év vége felé már el is adjuk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ambíciózus vállalkozásokra van szükség˝

A kormány azt szeretné elérni, hogy 2015-2016 is az export bővüléséről szóljon - mondta Varga… Tovább olvasom