Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ecoline: kacsa a Magyarországot leminősítő Fitch-döntés híre

A magyar kormány nem tud olyan tervről, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását.

Az Ecoline gazdasági hírportál szerda este a Fitch vezető elemzőjére, Matteo Napolitanóra hivatkozva azt közölte, hogy csak "kacsa" az Origo hírportálon közreadott, Magyarország adósbesorolásának esetleges leminősítéséről szóló, névtelen piaci források alapján megírt információ.

Az Origo két független piaci forrásra hivatkozó értesülése szerint a Fitch arról értesítette a magyar kormányt, hogy akár már szerdán két fokozattal - "BBB mínuszról" "BB"-re - rontja Magyarország adósi besorolását.

Az Ecoline szerint viszont a Fitch vezető elemzője, Matteo Napolitano szerint a névtelen piaci forrásoktól származó információ "csak kacsa", így nem is kívánja kommentálni.

Az MTI megkeresésére a Fitch Ratings londoni központjának egy magas beosztású illetékese az Origo által közreadott értesülést sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó, kijelentve: "piacról kiinduló pletykákhoz" a hitelminősítő "gyakorlatszerűen" nem fűz érdemi kommentárt.

A magyar kormány nem tud olyan tervről, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását - mondta el Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár a Reutersnak szerdán, cáfolva ezzel azt az értesülést, hogy küszöbön állna a leminősítés.

"Nincs tudomásunk olyan tervről, hogy a Fitch egy vagy két osztályzattal leminősíteni készül a magyar adósi besorolást" - mondta Pleschinger Gyula az Origo hírportálon megjelent értesüléssel kapcsolatban a Reuters által feltett kérdésre válaszolva.

Korábban írtuk:

A romló euróövezeti gazdasági-pénzügyi kilátások a felzárkózó európai térségben is gyengülő gazdasági növekedéshez, megnövekedett pénzügyi sérülékenységhez és "bizonyos negatív hitelminősítői lépésekhez" vezetnek - közölte a közép-kelet-európai országcsoport 2012-es kilátásairól összeállított, szerdán Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Fitch Ratings. Az Origo hírportál piaci forrásokból úgy értesült, hogy a Firch két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve "messze a legnagyobb mértékben" a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak, tekintettel az erőteljes banki, kereskedelmi és egyes esetekben portfolió-befektetési kapcsolatokra, valamint a devizakockázatokra és a jelentős bruttó külső finanszírozási igényekre.

Tovább gyengült a forint

Meredeken gyengült a forint árfolyama szerdán késő délután a bankközi devizapiacon.

Kereskedők a forint hirtelen gyengülését a magyar szuverén adósságbesorolás küszöbön álló lerontásáról a piacon elterjedt hírnek tulajdonítják.

Az értesülést követően az euró 303 forint közeli jegyzésekről 305 közelébe, a svájci frank 247 forintról 250 közelébe, a dollár 232 forintról 233 forintra, a japán jen pedig 2,9770-ről 2,9950-re erősödött.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemelte, hogy csak idén október óta hét térségi ország - Magyarország, Ukrajna, Törökország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Csehország - besorolási kilátásait rontotta. Ez az esetek zömében azt jelentette, hogy az osztályzati kilátások pozitívról stabilra módosultak, de két ország - Magyarország és Horvátország - besorolásaira negatív kilátás érvényes.

A cég Magyarország "BBB mínusz" szintű hosszú futamú adósbesorolásának kilátását a múlt hónapban rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról. A magyar osztályzati kilátás felülvizsgálatát a Fitch akkori elemzése szerint a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlása indokolta. A hitelminősítő emellett az okok közé sorolta azt is, hogy szerinte több költségvetés-politikai intézkedés, valamint a devizaalapú hitelek piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele ártott a külföldi befektetői bizalomnak.

Szerdai térségi elemzésében a hitelminősítő visszatért a végtörlesztés kérdésére, azt írva, hogy a kormány e lépése, amely "a bankok kárára" segíti az eladósodott háztartásokat devizaalapú hiteleik törlesztésében, "csak a legutóbbi a nem szokványos gazdaságpolitikai lépések sorában".

A Fitch Ratings szerint ez "szerencsétlen" dolog, mivel Magyarország - tekintettel a helyi államkötvénypiacon jelenlévő külföldi tulajdonosok arányára - továbbra is a negatív befektetői hangulatnak leginkább kitett országok egyike.

A Fitch a szerdai elemzésben közölte, hogy a felzárkózó európai régió jövő évi átlagos növekedési ütemére szóló előrejelzését az eddigi 4,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta, de az orosz gazdaság figyelmen kívül hagyásával csak 1,5 százalékos átlagos térségi növekedést vár 2012-ben.

Az Origo hírportál két, egymástól független piaci forrásból úgy értesült, hogy a Fitch két fokozattal rontani készül a magyar adósbesorolást, és a cég már értesítette a kormányt a küszöbönálló bejelentésről. A magyar osztályzat így - a Moody's november 24-ei döntése után - már két hitelminősítőnél lesz a befektetésre nem ajánlott kategóriában.

Az LMP véleménye:

Az LMP szerint a "dilettáns módon összerakott és törvénytelenül vagy alkotmányellenesen elfogadott törvények sora" csak a magyar gazdaságpolitika csődjéhez és teljes bizalomvesztéséhez vezethetett.

Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy az Origo internetes portál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Fitch hitelminősítő a magyar szuverén adósbesorolás két fokozattal történő rontásának szándékáról tájékoztatta a magyar kormányt.

Az ellenzéki képviselő azt írta: ha a hír igaznak bizonyul, nyilvánvalóvá válik minden választópolgár számára, hogy Orbán és Matolcsy "hepciáskodása" az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) forint tízmilliárdokban mérhető kárt okoz az országnak.

Az LMP számára egyértelművé vált, hogy csak Matolcsy György menesztésével, új gazdaságpolitika bevezetésével és a 2012-es költségvetés újratervezésével lehet a helyzetet megoldani. Ehhez még az idén nemzeti megegyezést kell létrehozni a kormány, a parlamenti pártok, az Magyar Nemzeti Bank, valamint a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek között.

Olvasóink írták

 • 15. azigazitrebitsch 2011. december 21. 21:22
  „Na Kázmér,most kinek ugorjunk be?”
 • 14. nemecsekerno_007 2011. december 21. 21:12
  „Nem a Fitch, hanem a Standard & Poor´s:

  http://hvg.hu/gazdasag/20111221_sandp_leminosites

  Elég tipikus magyar reakció : ( Mindneki hülye a világban, csak mi vagyunk okosak. Persze. Ezért nincs nálunk se minőség, se rendes szolgáltatás. Tisztelet a kevés kivételnek.”
 • 13. Kazikázmér 2011. december 21. 21:02
  „Azért kedves DM nem kellene elgondolkodni azon, hogy nem ugrunk be a liberális lapoknak! Írnak olyanokat, hogy hűha! Origo, index! Ajjaj!”
 • 12. ozikS 2011. december 21. 21:01
  „Commander-V2 : Már ez se teljesen így van.Éppen nemrég jelent meg egy cikk ,hogy mindenki lesza*ta hogy pl leminősítették egy fokkal USA-t.Semmit se befolyásolt az a minősítés se...
  Ez a 3 Világháború. Itt már nincsenek fegyverek, csak a pénz, és a hatalom, minősítgetéssel, hitellel,és gazdasági leigázással. Ez van. Örüljünk, hogy csak valakinek a tartománya vagyunk, és nem lőnek még ránk.”
 • 11. nemecsekerno_007 2011. december 21. 20:51
  „1. Lakos 2011.12.21. 19:07

  Ne gondold, hogy ha a hitelminősítők és az IMF noszogatására elkezdi a kormány a reformokat, akkor nem fog itt mindenki szívni. Eszedbe ne jusson. Ami az öszödi beszédben elhangzott az azért igaz, mindegy ki mondta, csak senki sem szeret szembe nézni azzal, hogy egy szemétdombon él. De ettől függetlenüln azért tudjuk, hogy igaz de tenni senki sem akar ellene.”
 • 10. bubuk 2011. december 21. 20:49
  „Leminősíthetik az egész EU-t, mind amerikai, nekik a dollár erősítése az érdekük. Más nem.”
 • 9. Commander-V2 2011. december 21. 20:42
  „Daffy, az senkit nem érdekel, amit viszont ezek a minősítők mondanak, arra ad a világ. Orbán szavára már régóta semmit, és ez katasztrófába sodorja az országot, ha nem mond le.”
 • 8. daffy 2011. december 21. 20:33
  „Ki ez a leminősítő cég,mi joga van minősítgetni.Én meg őket mínősítem a brekkencs feneke alá.”
 • 7. dezsi 2011. december 21. 20:29
  „És ami egy picit kimaradt. ha egy hitelminösítő leminösít az még belefér. Akkor csak pár alapkezelő nem vásárolhat az adott ország állampapírjaiból. Ha viszont már kettő is ilyen döntést hozz az azzal jár, hogy el is kell adnia ezeket a papírokat!!!!!!!!!!!!! És ez itt a nagyon nagy baj. Eddig a lejtön mentünk, most már egy nagyon meredek csúszdán. Persze játszhatjuk tovább a szabadságharcot, csak nincs hozzá fegyverünk. És lehetnek itt olyanok akik azt mondják hajrá viktor csináld tovább, DE MI LESZÜNK A TÖBBEN (nem csak 2/3-dal) AKIK EZT NEM FOGJÁK TÚL ÉLNI!!!!!!!”
 • 6. újratöltve 2011. december 21. 20:21
  „Lexa..om a hitelminősítőket! Éljen és virágozzék a 2/3ad!!!!”
 • 5. Mizujs 2011. december 21. 20:19
  „Köszönjük, Viktor!”
 • 4. azigazitrebitsch 2011. december 21. 19:45
  „3. igazságkereső 2011.12.21. 19:22
  Pedig nagyon egyszerűen működik ez,mondjuk te barátom kérsz tőlem pénzt,én mivel nem ismerlek eléggé,nosza megkérdezek pár ismerősöd,hogy mennyire vagy megbízható,s a választól függően döntöm el,hogy adok vagy nem.
  Ez nagyban is így müxik a pénz világában.
  Ha nincs pénz akkor az ismerősöd fogod szidni, aki negatív véleményt adott rólad?
  Vagy esetleg megpróbálsz megfelelni az elvárásoknak?”
 • 3. igazságkereső 2011. december 21. 19:22
  „Egy nagyon fontos kérdés: a hitelminősítőket ki minősíti, vagy ők "állam az államban",miközben nagyon komoly károkat okoznak az országunknak? Vagy a nyugati piacok pénzelik őket, hogy kisebb legyen az ő piacvesztésük? Nem vette még észre senki széles e világban, hazában, hogy a hitelminősítők is régen hiteltelenné váltak és nincs valós mögöttes tartalom, csak és kizárólag a pénz?!! Nos kérem ezt nevezik tisztességtelenségnek, fiskális spekulációnak, multikulturális simlinek!! Legyen most már ember a talpán egy szakértő,vagy szakértő csoport és állítsa már meg végre ezeket az őrült ámokfutókat,kik kizárólag Magyarország előre le-és megfizetett tönkretételére játszanak!!”
 • 2. tonyk 2011. december 21. 19:17
  „Hajrá kétharmad! Itt a fülkeforradalom eredménye!”
 • 1. Lakos 2011. december 21. 19:07
  „Egyenes út Észak Koreába? Imádni kell a Kedves Vezetőt, és más joga nincs is a Zembernek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint szerdán: 302 fölött az euró

Szerdán folyamatosan gyengült a forint, az euró árfolyama a kedd délutáni 300 forint alatti… Tovább olvasom