Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Eddig csak a vállalkozások negyede módosította az adatokat

Február elsején lejár az a határidő, amelyet bizonyos cégügyi adatok módosítására, kiegészítésére jelölt ki a jogszabály.
Már csak nagyjából egy hét van a határidőig, de eddig a cégek döntő többsége a kilátásba helyezett sok százezres büntetés ellenére sem egészített ki a társasági szerződését, Budapesten csak 27 százalékuk tett ennek eleget ennek a kötelezettségnek - olvasható a szerdai Magyar Nemzetben.

Február elsején lejár az a határidő, amelyet bizonyos cégügyi adatok módosítására, kiegészítésére jelölt ki a jogszabály. Nem tudni, mi lesz akkor, ha az utolsó napokban tízezrével özönlenek majd a beadványok: az elektronikus rendszerek már most is akadoznak, a cégbíróság munkatársai pedig nemegyszer csak túlórázva tudják tartani a lépést - írja a lap.

Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője elmondta, hogy Budapesten nagyjából negyedmillió cég működik, eddig csak az érintetteknek a 27 százaléka tett eleget adatközlési kötelezettségének. Úgy tudja, hogy az ország más területein is hasonlóan alakulnak a folyamatok.

Egy tavaly tavasszal életbe lépett törvénymódosítás értelmében a 2012 márciusa előtt alapított cégeknek újabb adatokat kell feltüntetniük társasági szerződésükben. A teendők egyikeként a vállalkozásnak igazolnia kell a székhely, a telephely és a fióktelep használatának jogszerűségét, emellett a társasági szerződésben - akárcsak a kérelem nyomtatványán - fel kell tüntetni például a cégben részt vevő tagok adóazonosító számát és személyes azonosító adataikat is. Mindezek miatt tulajdonképpen új okiratot kell készíteni - ismerteti a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

607,5 milliárd az államháztartás 2012. évi pénzforgalmi hiánya

A pénzforgalmi deficit 2011-ben 1741,6 milliárd forintot tett ki. Tovább olvasom