Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Egyre drágábban autózunk

Szeged - Újabb ötletei vannak a kormánynak az autósok megadóztatásával kapcsolatban. Emelkedne például a regisztrációs adó, az áfa, valamint az átírás illetéke.
Költségek, most

Egy 993 köbcentis Suzuki Swiftnél most köbcentinként 18 forintot kell fizetni az átírásnál vagyonszerzési illetékként: kerekítve 18 ezer forintot. Ehhez kell hozzáadni az eredetiségvizsgálatért a 17 ezer forintot, a forgalmi engedély, a törzskönyv kiadásáért pedig a 6000-6000 forintot. Összesen 47 ezer forint az egyéb kiadás az autó vételárán kívül. Új autónál a rendszámtábláért további 6500 forintot kell fizetni.

A 2012-es költségvetésről szóló törvénytervezetnek az interneten megszellőztetett változatából az elmúlt napokban kiderült, az autósokra is újabb adóterhek várnak. Az újonnan forgalomba állított, valamint a külföldről behozott használt autók regisztrációs adójánál például módosítanák az eddigi adótáblát. A legkevésbé környezetszennyező, Euro-5-ös osztályozású motorral felszerelt autókra bevezetnének egy új oszlopot az adótáblázatba, vagyis a jelenlegi legjobbnak számító Euro-4-es kategóriát már „büntethetnék" a magasabb díjjal. A regisztrációs adó változásával az állam adóbevétele 20 százalékkal, csaknem 7 milliárd forinttal gyarapodhatna.

Egy új BMW 1-es, 8,4 millió forintos autó árában közel 500 ezer forint – a vételár 6 százaléka – most a regisztrációs adó. De a „kisember autójánál" is legalább 100–200 ezer forintra rúg a „regadó". A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke, Fojt Attila a totalcar.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a 3–7 éves, 2000 köbcentisnél kisebb dízelek, illetve az 1800 alatti benzinesek regisztrációs adója akár 21–55 százalékkal növekedhet.

Ne karambolozz!

A sok balesetet okozó autótulajdonosokat terhelné a jövőben egy újabb adónem, a baleseti adó. Ebből 27 milliárd forint bevételt remél a kormány 2012-ben. A részletek egyelőre nem ismertek, csak annyit tudni, hogy a biztosítótársaságok fizetik majd, amelyek egyes vélemények szerint „továbbadják" az autótulajdonosoknak. Más szakértők szerint akkora a verseny a biztosítási piacon, hogy nem várható áremelkedés a díjakban.

Átvariálnák a gépjármű megvételekor fizetendő illeték alapját is. Most a motor hengerűrtartalma szerint szabják ki az illetéket, jövőre azonban már a jármű teljesítményén múlhat az illeték összege. Ettől 6,5 milliárd forint pluszbevételt remél a kormány.

Miért nő a gépjármű átírási illetéke, ha teljesítmény alapján számolják? Nagy Attila, az IKESZ Autó Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: ugyanakkora hengerűrtartalmú – ugyanannyi köbcentis – autóhoz sokféle teljesítmény tartozik. Amennyiben a teljesítmény alapján differenciálnak, nyilván a nagyobb teljesítményűnél magasabb adót lehet beszedni. Nagy Attila hozzátette: minden újabb költség vagy drágulás tovább csökkenti az eladásokat. Amíg a regisztrációs adót az eladó és vevő egyaránt megérzi, az átírási illeték kifizetése egyedül az autó használóját érinti.

Egyértelműen megdrágítja az autókat az is, hogy az áfa kulcsa 25-ről 27 százalékra emelkedik 2012. január 1-jétől. Hiszen egy gépjárműnél milliókról van szó: 1 millió forintra 20 ezer forint pluszkiadás rakódik a 2 százalékkal magasabb áfa miatt.

Olvasóink írták

 • 3. papsajt 2011. október 14. 19:45
  „jövőre az átírás is durva lesz.

  emelnek mindent, de fizetésből csak a sajátjukat intézik uniós átlagra.

  Persze azt csak kevesen tudják hogy Budapesten vannak az IMF képviselői tárgyalni.”
 • 2. nyomdasz63 2011. október 14. 12:59
  „A tavasszal vettem egy könnyű utánfutót-egy >Erdőgép-lady<-t. A vételára 70ezer volt. Mire mindent elintéztem,és "teljesen" az enyém lett: 38 165 ft-ba került még.”
 • 1. lamatic 2011. október 14. 11:35
  „Vissza a sötét középkorba.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 százalék: A gyermekek és az állatok nyertek

Egészségvédő, gyógyító- és állatvédő alapítványok az egyszázalékos felajánlások nyertesei 2010-ben is. Tovább olvasom