Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb az internetes kereskedelem

Nemcsak műszaki cikket, hanem élelmiszert és még számtalan terméket vásárolhatunk az interneten keresztül, házhoz szállítással. Egy felmérés szerint 2011-ben 155 milliárd forintnyi árut vásároltak online módon a magyar fogyasztók. 8 munkanapon belül visszaküldhetik az árut, ha meggondolják magukat.
Egyre népszerűbbek Magyarországon az internetes áruházak, és már szinte nincs is olyan termék, amelyet ne lehetne otthonról, kényelmesen megrendelni. Legutóbb a Tesco jelentette be, hogy hamarosan elindítja az online bevásárlást lehetővé tevő szolgáltatását. – Az előregisztráció megkezdődött az áruház honlapján, a szolgáltatást terveink szerint még az első negyedévben elindítjuk, és az indulás utáni első fázisban az előregisztrált felhasználókat értesítjük leghamarabb az online vásárlási lehetőségről – közölte Szabó Anita külső kommunikációs szakértő. Arról egyelőre nem tudtunk meg részleteket, hogy mely városokban lesz házhoz szállítás.Gyakori panaszok

A fogyasztót indoklás nélküli elállási jog illeti meg a termék értékesítésére vonatkozó szerződés esetén a termék kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül – tájékoztatott a CSMKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója. Petrik Sándor felhívta a figyelmet, hogy internetes kereskedelem esetén is köteles a vállalkozás számlát, illetve nyugtát adni, továbbá a jótállásra kötelezett termékek esetén a termék mellé jótállási jegyet adni. A leggyakoribb fogyasztói panaszok közé tartozik, hogy a vállalkozás 8 nap elállási jogot biztosít 8 munkanap helyett, valamint az, hogy elállás biztosítása esetén a vállalkozások a szállítási költséget nem fizetik vissza a fogyasztóknak. Sokszor előfordult már, hogy a kifogásolt honlapon nem volt megfelelő a tájékoztatás például a szállítási költségek tekintetében, vagy nem volt közzétéve a szerződés nyelvére utaló tájékoztatás, illetve az, hogy a fogyasztó mikor mentesül a szerződési kötelezettség alól – tudtuk meg Petrik Sándortól.  
Szegeden már évek óta adott a lehetőség az internetes bevásárlásra: egy élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó cég működtet olyan webáruházat, amelyben több ezer termék, például alapvető élelmiszerek, frissáruk, fagyasztott ételek közül választhat a vevő. Háromféle fizetési módot ajánlanak: készpénzzel, bankkártyával vagy étkezési utalvánnyal rendezhető a számla.

– Rendszeresen vásárlok online módon, és csak pozitívak a tapasztalataim. Ékszereket, műszaki cikket, könyvet is rendeltem már az internetről. Karácsonyra okostelefont kaptam a páromtól; miután kinéztük az üzletben, azt is a neten rendeltük, mert úgy olcsóbb volt – mesélte Beáta, aki előnyként említette még, hogy egy bizonyos összeg felett a legtöbb esetben ingyenes a házhoz szállítás.

A GKIeNET és T-Mobile közös felmérésének adatai szerint 2011-ben 155 milliárd forintnyi árut vásároltak online módon a magyar fogyasztók, ami a hazai kiskereskedelmi forgalom 2,4 százaléka. 2011 végén az online vásárlók száma 1,4 millió volt, ami a 14 év feletti internetezők körülbelül 35 százaléka.

Elektronikus vásárlás esetén a létrejött szerződések a 17/1999. (II. 5.) kormányrendelet alapján távollévők között kötött szerződésnek minősülnek – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) Fogyasztóvédelmi Felügyelősége. A jogszabályi háttér szerint akkor minősül egy honlap webáruháznak, amennyiben a szerződéskötésre egy virtuális bevásárlás keretében, megrendelőlap kitöltésével kerül sor. A virtuális bevásárlás magába foglalja a honlapon történő előzetes regisztrációt, a katalógusban való böngészés lehetőségét, a termék kiválasztását és virtuális kosárba helyezését, a kosártartalom frissítésének és törlésének lehetőségét, a teljesítési és szállítási feltételek kiválasztását, a virtuális pénztárban való fizetést és a megrendelés szolgáltató részéről történő visszaigazolását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moody´s: haladás a magyar adósságcsökkentésben, gyenge gazdasági teljesítmény

Megerősítette a Moody's a magyar osztályzatot, változatlan negatív kilátással. A Nemzetgazdasági… Tovább olvasom