Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

EKB: stabil az euró, mint a német márka

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint az euró legalább olyan stabil, mint egykor a német márka volt, az euróövezetet pedig nem fenyegeti inflációs veszély.
Jean-Claude Trichet egy pénteki előadásában hangsúlyozta, hogy az európai gazdasági és valutaunió valutapolitikai pillére árstabilitást teremtett a közös pénzt használó országok hatalmas térségében, és minden jel arra utal, hogy a belátható jövőben is biztosítja az árak szilárdságát.

Az euró legalább annyira stabil, "mint a legstabilabb elődei, köztük a német márka" - mondta az euróövezeti jegybank elnöke a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) - a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártjának - hagyományos évnyitó gyűlésén.

Az euróövezet "nem az inflációval hadakozó országok közössége, és nem is lesz az" - mondta Trichet, alig néhány nappal az új inflációs adatok megjelenése után, amelyek szerint a fogyasztói árak emelkedési üteme 2,2 százalékra nőtt, és így több mint két év után ismét meghaladta az EKB-nál az árstabilitás határának tartott 2 százalékot.

Elemzők azonban az infláció megugrását az energia és az élelmiszer drágulásának tulajdonítják, és felhívják a figyelmet, hogy továbbra is alacsony, csupán 1 százalék az úgynevezett maginfláció - amelynek számításakor az élelmiszer- és energiaárak alakulását nem veszik figyelembe -, ezért a jegybank még sokáig várhat a kamatemeléssel.

Az EKB irányadó kamata 2009 májusa óta rekord alacsony, 1 százalék. A kamatot meghatározó testület, az EKB Kormányzótanácsa legközelebb a jövő héten tart ülést, és várhatóan nem határoz változtatásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 ezer ügyfélnek nő a fűtésszámlája

A fűtésszámla biztosan emelkedik azoknál a fogyasztóknál, akik eddig az EMFESZ Kft.-től vásárolták a 8 százalékkal olcsóbb földgázt. Tovább olvasom