Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Éledezik a hazai lakáshitelpiac

A 2012-es adatohoz képest a tavalyi évben 15-20 százalékos bővülés mutatkozik a lakáshitelek kihelyezésében.
Tavaly az első tíz hónapban 122 milliárd forintnyi új, forint lakáshitelt helyeztek ki a hazai pénzügyi szolgáltatók. Ez ugyan jelentős elmaradást jelent a 2012-es 185 milliárd forinthoz képest, ám a végtörlesztés nagyjából 80 milliárdos hatását kiszűrve 15-20 százalékos bővülés mutatkozik 2012 azonos időszakához képest - írja a csütörtöki Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

A gazdasági napilap cikke szerint a 12,2 milliárdos, átlagos havi kihelyezés ugyanakkor még nem elég forradalmi változások elindításához a piacon: biztató ugyanakkor, hogy a szeptemberi és októberi hónap egyenként hozzávetőlegesen 15 milliárd forintnyi új kihelyezést hozott.

Az élénkülésnek több oka is lehet: a legfontosabb, hogy mind a piaci, mind az állami támogatás mellett nyújtott konstrukciók igen kedvező kondíciók mellett vehetők igénybe, amely a lakáscélú beruházást fontolgató háztartások egy részét már cselekvésre ösztönözheti.

A másik, a konszolidáció irányába mutató körülmény az elmúlt négy-öt évben felhalmozódott halasztott kereslet lehet, amelynek kedveznek a változatlanul nyomott ingatlanárak is. Emellett a lakás-takarékpénztári szektor is aktívabb szerepet játszik az új hitelek kihelyezésében, amelynek részben a korábbinál rugalmasabb szabályozás az oka.

Ezzel együtt a jelenlegi élénkülés még nem elég az állomány olvadásának megállításához: a jegybank statisztikái szerint 2013 októberének végén összesen 3350,5 milliárd forintnyi lakáshitel volt a háztartásoknál, amely több éves mélypont, és 4,9 százalékos elmaradást jelent a bázisidőszaki adathoz képest. És bár a 2012 októberi állomány még 20,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ott is figyelembe kell venni a végtörlesztés torzító hatását - olvasható a Világgazdaságban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényt sértve nyitottak ki a boltok és a benzinkutak

Január elsejétől kötelező az online kapcsolatra képes pénztárgép, halasztás nincs a törvényben. Tovább olvasom