Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Elég május elsejéig nyilatkozatot tenni a jogos földhasználatról

A földforgalmi törvény módosított tervezete a gazdák kérésére könnyítést hoz a korábban benyújtott javaslathoz képest.
December 15-től csak az a gazdálkodó bérelhet földet, aki megfelel a földműves fogalmának - többek között erről is rendelkezik a földforgalmi törvény végrehajtási szabályait tartalmazó jogszabály, amelynek tárgyalását hétfőn kezdi meg az Országgyűlés - írja a Magyar Hírlap.

Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a lap hétfői számában közölt interjúban azt mondta, hogy a módosított tervezet a gazdák kérésére könnyítést hoz a korábban benyújtott javaslathoz képest. Így a termelőknek a hatálybalépés és május elseje között elég nyilatkozatot tenniük arról, hogy megfelelnek a földhasználat követelményeinek. A már meglévő jogviszonyokat a törvény nem érinti.

A helyettes államtitkár az átmeneti könnyítést azzal indokolta, hogy minden évben május 15-től lehet a területalapú támogatást igényelni, s nem szerették volna, hogy az új rendszerben egy esetlegesen bekövetkező hiba miatt meghiúsuljon akár egy gazdálkodó kérelme is.

Aki viszont trükközni próbál az adatokkal, szigorú szankciókra számíthat. A törvény intellektuális közokirat-hamisításnak tekinti a valótlan tartalmú nyilatkozatot, aminek büntetőjogi következményei vannak. Emellett semmissé válik a gazda földbérleti szerződése, és a támogatás összegét vissza kell fizetnie az államnak. A tartozás adók formájában behajthatóvá válik.

Simon Attila István a földbizottságokról szólva kifejtette: a bizottságok nagysága a helyi gazdaközösség nagyságától függ. Azt, hogy ki tartozik egy adott település gazdái közé, nem a lakhely határozza meg, hanem hogy a gazdának mely település határában vannak a földjei.

Kövesse és kommentelje a cikkeinket a Facebookon! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok gyerekkel nem előnyös az ekho

Az ekhós alkalmazott 300 ezer forint bruttó bért alapul véve 245 ezer forintot visz haza, míg a… Tovább olvasom