Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Élelmiszerárak: a rossz hangulat és az e-útdíj tehet a drágulásról

Szeged - Bármihez nyúlunk az üzletekben, úgy érezzük, már megint többe kerül. Miért? Hiszen a KSH szerint alig 1,7 százalékkal magasabbak átlagosan az élelmiszerárak tavaly szeptemberhez képest. Igen ám, de az e-útdíj miatt sok szállító csak mostanában emelt árat.
– Mindennek megy fel az ára: többe kerül a buszbérlet, a vasúti jegy, a tej, a kávé, az étolaj, a hús, az iskolai menza; amire csak pénzt kell kiadni, az drágul – fakadt ki az áruházi parkolóban egy férfi, aki elmondása szerint fejből tudja az árakat, mivel ő a „soros" a mindennapi bevásárlásban.

Utánajártunk: az étolaj például 2008-ban, 5 évvel ezelőtt is ugyanannyiba került, mint most: átlagáron 496 forintba. Erre azt mondaná egy pszichológus: az emberek rossz hangulata is felelős azért, hogy még azt a cikket is drágábbnak gondolják, amelyért nem is kérnek többet a boltban.

Az emberek még azt a cikket is drágábbnak hiszik, amelyért nem is kérnek többet a boltban. Archív fotó: Schmidt Andrea
Az emberek még azt a cikket is drágábbnak hiszik, amelyért nem is kérnek többet a boltban.
Archív fotó: Schmidt Andrea

Mi az igazság? 12 hónap alatt, 2012. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerárak csak 1,7 százalékkal emelkedtek – jelentette a KSH. Ezen belül azonban jelentősen nőtt a sajt (8,6 százalék), a tej (5,7 százalék) és a sertéshús (5,6 százalék) ára. 10 százalék körüli mértékben csökkent a tojás, a cukor, a liszt ára. Ugyanakkor 11 százalékkal drágultak a szeszes italok, valamint a cigaretta is. Az infláció mértéke 1,4 százalék volt szeptemberben: vagyis alig másfél százalékos a drágulás, amennyiben nemcsak az élelmiszereket, hanem a televíziót, a benzint, valamint a téli csizmát is beszámítjuk. Meg azt is, hogy tavaly szeptemberhez képest 10 százalékkal csökkent a háztartási energia ára.

Fogyasztói kosár

Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi Főosztályának vezetője elmondta: a fogyasztóiár-statisztika jelenleg mintegy 1000 reprezentáns – árucikk és szolgáltatás – megfigyelésén alapul. Ezekből állítják össze az úgynevezett fogyasztói kosarat. A KSH területi munkatársai az árváltozásokat hónapról hónapra felírják az ország településein, üzletekben, piacokon. Fontos követelmény az adott tételek minőségi összehasonlíthatósága, tehát az állandóság, a folyamatosság. Havonta „reprezentánsonként" 35–150, összesen mintegy 80 ezer ár gyűlik össze az árindexszámításhoz. A fogyasztói kosár 23 százalékát adják az élelmiszerek.

A számok azonban arról is árulkodnak, hogy azokért a cikkekért kell többet kiadnunk, amelyekből többet is szeretnénk enni. Az embereket nem vigasztalja a cukor árának csökkenése, ha a trappista sajt kilója 1200 forintról 1400-ra emelkedett. Az egyik legolcsóbb hipermarketben egy liter olcsónak számító UHT tej korábban 149 forintba került, most 189 forintért adják, ez 27 százalékos áremelkedés, szemben azzal, amit az „átlagtejnél" mértek a szakemberek.

És akkor még nem számoltunk azzal a sokkhatással, amit az e-útdíj nyári bevezetése okozott: a kereskedők is csak az elmúlt hetekben szembesültek azzal, hogy nekik is osztozniuk kell a szállítók veszteségén.

– Mindenki árat emelt a szakmában, részben az e-útdíj, részben az élő sertés felvásárlási árának növekedése miatt – mondta Bognár Zsolt, a szegedi Mars téri Kotroczó húsbolt üzletvezetője. Megtudtuk: a hentesek hosszú ideig lenyelték a magasabb költségeket, az e-útdíj bevezetése óta azonban mindenki rátett egy százast az eddigi árakra. Eddig 1270 forint volt a sertéscomb, a lapocka, a karaj a Mars téri Irén csarnokban, most 1350 lett, az oldalas, a tarja pedig 1150 helyett 1250. A szintén Mars téri Csőrike és Csibe baromfibolt tulajdonos-üzletvezetője, Bozóki Péter azt mondta, a múlt hétig tudta tartani az árakat, de emelnie kellett: a csirkemell kilója nála 1650-ről 1700 forintra nőtt. De nem csak az útdíj miatt.

Bognár Zsolt szerint az áfacsökkentésben lehet reménykedni, az, hogy most 10-20 forinttal olcsóbb a benzin, se nem oszt, se nem szoroz.

5 százalékos áfát akarnak

A húsipari szakmai szervezetek szerint a sertés- és a baromfihús, valamint az ezekből készült hústermékek áfájának 5 százalékra csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növelhető, sőt talpon maradása is kétséges. Erről tegnap adtak ki közleményt. Magyarországon az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás két évtized alatt a 40 kilogrammot is meghaladó szintről mára 25 kilóra csökkent. A baromfiágazatban az utóbbi 1-2 évben 30 százalékkal csökkent a kereslet.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. zapi 2013. október 16. 22:07
  „30-nak
  Csak menni kell érte a városon kívülre.
  Ott 319.
  Brutto fogy áron.
  Kerékpározni olcsó,igaz 20 perc az út,meg Pol Pot polgármester multijaitól messze van.”
 • 43. mivan? 2013. október 16. 21:51
  „SP. Mégis a két út ( mszp-s és fideszes ) tudod hova vezet??? Ugyanoda. Ugyanakkora nagy rakás .....ba. Hiába csinálják a reklámot maguknak a bili ki fog borulni, mert a bili már csak ilyen. Most azon el lehet tűnődni, hogy IMF vagy mag.nyugdíj pénztár, ilyen adó olyan adó a lényeg ugyanaz marad. Mert a gazdaságot egyik dilettáns banda se tudja beindítani.”
 • 42. SP 2013. október 16. 21:43
  „41.
  Orbánnak nagy lemaradást kellett behoznia a 2002. évi szavazat elszámlálások miatt.
  Várhatóan 2014-től még nagyobb lendülettel folytatja a nagytakarítást.

  Kimaradtam az elvtársi IQ osztogatásból a pártiskolából. Az aláírásom sem XX vagy XY.”
 • 41. X_Y 2013. október 16. 21:06
  „40. SP 2013.10.16. 20:16
  Azért bele kellene gondolni abba is, mi lett volna ha Orbánék nem csak 8 évente kapnának 4 évet...

  " Több száz százalékos áremelések. Tovább halmozódó államadósság. Izrael zsebből megvásárolta volna az országot. Offshore cégek tömegesen végeztek volna aknamunkát. "

  Még a nap sem sütne :) Úgy tűnik kimaradtál, amikor az IQ-t osztogatták.”
 • 40. SP 2013. október 16. 20:16
  „Azért bele kellene gondolni abba is,
  hogy mi lett volna, ha 2010 után Gyurcsányék folytatják az országnyomorítást.
  Görög országi állapotokat szelíd történésnek ítélhettük volna meg a bekövetkezett hazai helyzethez képest.

  Szem nem maradt volna
  "kilövetés nélkül". Több száz százalékos áremelések. Tovább halmozódó államadósság. Izrael zsebből megvásárolta volna az országot. Offshore cégek tömegesen végeztek volna aknamunkát. A "becsületes" libakereskedelmet pedig csúcsra járatták volna a hozzáértők.”
 • 39. lukrecia 2013. október 16. 19:58
  „Az Afa csokkentest mar reg bearazta a kereskedelem. Ha lenne is Afa csokkenes , a kereskedelem ettol fuggetlen nyeresege lekonyvelve. Eppen ettol a beepitestol szenvedunk??? Az Afa csokkentes meg nem jon??
  Valakik elore ittak...........”
 • 38. x 2013. október 16. 19:48
  „20. csonakos "Nevetséges ez a mesterségesen leszorított infláció! ..."
  - Vannak ám gondjaid. Szerinted a magyar kormány kényszeríti arra Észak-Amerikát, egész Európát?
  http://gazdasagiradio.hu/cikk/97299/
  - Kelet-Európában tartósan alacsony marad az infláció
  http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2013/10/16/csokkent-az-inflacio-az-europai-unioban
  - Csökkent az infláció az Európai Unióban
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/gyorsul_az_inflacio_kinaban.190443.html
  - Gyorsul az infláció Kínában”
 • 37. bambulla 2013. október 16. 19:18
  „zibu a kormányunk”
 • 36. csonakos 2013. október 16. 19:14
  „35. achilleus 2013.10.16. 19:01
  "Mindenképp megjegyzendő, hogy amikor Varga Mihály szinten tartott osztalékokról, illetve rezsicsökkentésről beszél, akkor csak az energiaágazat egy kis részéről van szó. A rezsicsökkentés ugyanis a lakossági, közintézményi, mikrovállalkozási, azaz az úgynevezett egyetemes szolgáltatást nyújtó cégeket érinti, vagyis körülbelül a piac egyharmadát."
  http://www.origo.hu/gazdasag/20131015-tenyleg-kibirjak-a-kozmucegek-a-harmadik-rezsicsokkentest.html
  Vajon a kétharmad az kinek a zsebében van, hogy nem bántják? Érdemes az egész cikket is elolvasni!”
 • 35. achilleus 2013. október 16. 19:01
  „34. Ebgondolat 2013.10.16. 17:53
  "Nem hiszem, hogy egyedül lennék azzal, hogy töröljék el a rezsicsökkentést és állítsák vissza a 2010 előtti árakat. "
  - Nem a rezsicsökkentés miatt emelkednek más termékek árai. Ezek bemagyarázások. Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor nemcsak a megemelkedett árú egyéb termékek ára lenne magasabb, hanem a gáz, a villany, a távhő és a víz ára is ráadásul. Miért csinálja akkor mégis így a kormány, mert a 3%-os hiánycélt tartani kell, ennek egyik forrása közvetlenül a lakosságot is sújtó forrása a megemelt ÁFA, a kivezetett bérkompenzáció, míg a másik lényeges forrása a multiadó és bankadó (tudjuk ezeket is "áthárítják). A rezsicsökkentés mintegy ellentételezése akarna lenni a lakosságot közvetlenül vagy közvetve sújtó elvonásoknak. Ennek ugyanis leginkább a szolgáltatók profitja a forrása, és ezt a terhet nem is nagyon tudják áthárítani. Ráadásul kimondott célja a kormánynak, hogy ezeket a monopolhelyzetű szolgáltatásokat noinprofit jellegűvé kívánja tenni, ha pedig ez nem tetszik a nem hazai tulajdonú cégeknek, akkor mehetnek. Itt tehát annyi történik, hogy (illeszkedve egy távolabbi célhoz), nem az állam, hanem a multicégek profitja terhére történik átcsoportosítás a fogyasztók felé (mintegy az elvonások kompenzációjaként). Ha még ez sem történne meg, akkor a helyzet súlyosabb lenne. A hasznot (ami szerénytelenül magas mértékűvé duzzadt még a leginkább válságsújtotta években is) a multik kivinnék, mint azt eddig is tették. Nem élünk jobban (bár a munkahellyel rendelkező gyermekes családok, még ha szegényebbek is jobban élnek), viszont esély van arra, hogy belátható időn belül a társadalom minden rétege évről-évre nagyobb rétege, előbb-egyik majd a másik, olykor párhuzamosan, de jobban éljen, miközben - talán - nem lesznek önhibájukon kívül leszakadó társadalmi csoportok. Ennél többet SENKI nem tud ígérni, akik ennél többet ígérnek, azok vagy hazudnak, vagy ugyanúgy nem értenek hozzá, mint amikor hatalmukban állt egy fenntartható mindenki számára felemelkedést (de nem adósságból) biztosító társadalmat alakítani, nem ment. És nem lettek okosabbak, ez világosan látszik az elképesztő ígéretekből.”
 • 34. Ebgondolat 2013. október 16. 17:53
  „Akárki akármit mond erről a nyomorult rezsicsökkentésről és annak harcáról, bizony nagyon sokan visszasírják a 2010 előtti árakat. Ugyanis az árak jóval alacsonyabbak voltak, amit egyáltalán nem kompenzál a rezsicsökkentés. Sőt! pl. 100 ezer forintból sokkal jobban ki lehetett jönni 2010 előtt, mint most.
  Nem hiszem, hogy egyedül lennék azzal, hogy töröljék el a rezsicsökkentést és állítsák vissza a 2010 előtti árakat. Sőt, ha lehet, akkor az előző kormányzatot is! Teljesen nyilvánvaló, hogy manapság már csak a narancsfejű fülkeforradalmárok gondolják azt, hogy jobban élünk most, mint az "elmúlt nyóc évben".”
 • 33. achilleus 2013. október 16. 17:07
  „26. zsozso64 2013.10.16. 14:14
  Mert az e-útdíjat Orbán találta ki? Egyébként az e-útdíj lényege, hogy használatarányos legyen a költség, ezért Európa számos országában bevezették. Hogy ez hogyan befolyásolta az ottani lakosság hangulatát, arról arrafelé nem írnak.
  http://www.utdij.hu/e-utdij/europa/
  Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Spanyolország, Lengyelország. Ezek vannak megemlítve a csatolt linkben. És hogy idézzek belőle egy nem túl hosszú részt: "Szlovákiában és Csehországban fedélzeti egységek segítségével mérik a megtett távolságot. A 3,5 tonna feletti gépjárművekkel közlekedők számára kötelező útdíj megfizetése kétféleképpen történhet: a valósan megtett útdíjköteles szakaszok után, illetve előre, a díjköteles szakaszok használata előtt. Szlovákiában az útdíj áfával terhelt, Csehországban viszont nem. Szlovéniában minden gépjárműkategória útdíj-köteles. A 3,5 tonnánál nehezebb gépjárműveknél a közvetlen útdíjtérítési formát használják, az annál kisebb járművek sofőrjeinek pedig Vinjeta autópálya-matricát kell vásárolniuk. (...)"”
 • 32. lukrecia 2013. október 16. 17:03
  „Az hogy a kereskedelem az utdijra fogja a rendszeres aktualis emeleseket egy dolog. Neha az aszalyra , neha a rengeteg csapadekra, neha a jegveresre. Mindig van indok, hiszen nezzuk csak meg a nagy multikat pl. Energia pocsekolas megy ezerrel, Munkaero pocsekolas. A hutoszekrenyeket berakjak a nagy epulet kozepebe, ahol egyszerre kell huteni is, de hot is leadni. Esszeru am. Irodaban itt sok a lehuto , na es biztonsagi szolgalatok a kobon. Szerintetek ezeket kivel fizettetik meg ????? Semmi sem indokolja egyes termekek magas arkepzeset !!! De ez a legegyszerubb modja a "gazdasagossag megteremtesenek" Korrektseg ???? Kerdezhetnenk. Magyarorszagon .......???????
  Magyar a magyarral szemben a legaljasabb tud lenni.....tiszt a keves kiv.”
 • 31. hangman 2013. október 16. 16:29
  „Tévedés, 2011 júliusában 375 Ft körüli áron tankoltunk, azóta meg volt már 450 Ft fölött is, ill a fuvarozók, mint vállalkozók is kaptak egy jó csomó plusz adóterhet a nyakukba, vagy épp megemelték a gázolaj jövedéki adóját is.”
 • 30. xenopus 2013. október 16. 16:24
  „No, azért azzal az étolaj árral vitába szállnék! 350Ft-ért vettem étolajat most 500 alatt nem kapok. Ez a cikk amolyan agitációs és propaganda cikk, bizonyitván hogy Magyarország jobban teljesít. Egyes rétegek lehet hogy megéreznek valamit, de az átlagember nem, SŐT!
  A sok hazugság kitűnik abból is, átlag 5% a valós drágulás de 1.4% a hivatalos. Ugyan már! Engem nem érdekel hogy a lapostévé vagy a bőrkabát olcsóbb lett, engem az érdekel elsősorban hogy a mindennapi élelmiszereink árával mi történik!
  És még egy dolog!
  Évek óta mesterséges inflációs százalékok vannak! Minden emelkedik 5-10%-al akkor hogy lehet 1.4% a hívatalos? Valaki hazudik! Nem?”
 • 29. messzegedi 2013. október 16. 16:02
  „Miről is tehet az "e-útdíj"?

  Nézzük, mi is történt:
  - Az üzemanyag árak a 2011. júliusi szinten vannak.
  - A fuvarozók kaptak egy rakás kompenzációt.
  - A fuvarozók a díj bevezetésének pillanatában áttértek az alsóbbrendű utakra.
  - Mindeközben széttárták a karjukat és áthárították az egész díjat a megrendelőkre, mintha felsorolt 3 pontból semmi se történt volna...

  Nekem ez nem igazán stimmel. Szerintem inkább a fuvarozók körmére kéne kicsit odanézni.”
 • 28. mivan? 2013. október 16. 15:18
  „Szatyi: Tényleg nem bántásból írom, de néha egy kicsit távolabbról, kivülről nézve jobban át lehet látni a hazai dolgokat. Szóval Angliából nézve marha viccesek lehetünk... Nemrég voltam én is egy hetet Németbe (pont az ottani választások előtt) családtagot látogatni és hidd el láttam ott milyen a kampány és milyen diskurzus folyik mennyire öntudatosak az emberek. Elhiszed, hogy milyen rossz volt hazajönni????”
 • 27. mivan? 2013. október 16. 15:11
  „Majd az a pénz ami megmarad a 16%-os adó miatt több fogyasztásra sarkall. Meg beindul a fogyasztás meg felpörög a gazdaság meg elrugaszkodunk. De nem!!! Az a csúnya rossz hangulat, az felelős mindenért.”
 • 26. zsozso64 2013. október 16. 14:14
  „A rossz hangulatomért a dilettáns gazdaságpolitika a felelős! Az e-útdíjat sem én kényszerítettem a fuvarozókra, és így áttételesen a teljes lakosságra! Talán jobb kedvem kerekedne, ha a Fidesz is felkerekedne, és elvonulna a jó büdös háttérbe!!!”
 • 25. Berva 2013. október 16. 14:01
  „Barátom fél éve van kint Angliába, és egyszerű segédmunkás, nem kell nézni a boltba az árakat, ami kell neki megtudja venni, a rezsit is ki tudja fizetni, és már össze spórolt 1 millió forintot. HAJRÁ magyarország ! HAJRÁ magyarok !”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leggyakrabban a piacokon vagy az utcán vásárolnak hamis terméket

A leggyakoribb hamis termékítpusok a ruházati termékek, illatszerek, CD-k és DVD-k, valamint az élelmiszerek. Tovább olvasom