Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Elemezte az ÁSZ az eladósodás történetét: harcolt, de elbukott a megye

Csongrád megye - 4 év alatt 430 dolgozóját küldte el a Csongrád megyei önkormányzat, hogy működőképességét megőrizze. Adóssága 2007-től 2010-ig így is 200 millióról 7,7 milliárdra nőtt – állapította meg most az Állami Számvevőszék.
Az Állami Számvevőszék szerdán tartott tájékoztatót arról, hogy nemrég az eladósodás szempontjából vizsgálta a 19 megyei önkormányzat működését 2007-től 2010-ig. Ez – bár a jelentés nem tér ki rá – azért fontos időszak, mert a 2006-os önkormányzati választások után a legtöbb megyét jobboldali, fideszes többségű közgyűlés irányította. A kormány és a megyék viszonya elmérgesedett, évről évre csökkent ezen önkormányzatok finanszírozása, a megyéknek átengedett személyi jövedelemadó-hányad apadt, az illetékbevételek sem az előző évekhez képest alakultak. A megyék próbálták megőrizni pénzügyi egyensúlyukat, és közben ugyanúgy akartak működni, ahogy addig: feljesztéseket is terveztek.

Mindez Csongrád megyében azzal járt, hogy az önkormányzat, megreformálva intézményrendszerét, a vizsgált időszakban 430 fővel csökkentette az intézményeiben dolgozók létszámát. Ezalatt adóssága 200 millió forintról 7,7 milliárdra nőtt. Ebben benne van az 5 milliárdos kötvénykibocsátás, amelynek terhe az árfolyamveszteség miatt 2,3 milliárddal nőtt. Közben az önkormányzat 4,3 milliárd forint értékű beruházást vezényelt le, illetve indított el. Jelentős tétel volt, hogy kórházainak működéséhez és fejlesztéséhez ezalatt közel 1 milliárd forintot adott. A 2010 végi szállítói tartozás 1 milliárd 186 millió forint, ebből lejárt 558 millió, mindez a szentesi és a makói kórháznál jelentkezett. Az ÁSZ megállapítja: „az önkormányzat a központi intézkedések hatására jelentkező bevételi kiesést a kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseivel nem tudta ellentételezni".

Az ellenőrök azt javasolták, az elnök tájékoztassa a közgyűlést a kötelezettségállomány alakulásáról, és „terjesszen a feltételek romlása esetén a közgyűlés elé cselekvési tervet" a bevételnövelő, kiadáscsökkentő intézkedésekről, „a pénzügyi, működési egyensúly mielőbbi biztosítása és fenntarthatósága céljából". Csiszárné Kosik Mária, az ellenőrzés csoportvezetője lapunk kérdésére azt mondta: annak ellenére, hogy a megyei intézményeket át fogja venni az állam januártól, és az adósságot is átvállalja, az ÁSZ által javasolt intézkedések továbbra is aktuálisak.

Olvasóink írták

 • 9. joy 2011. december 22. 14:19
  „Az állam a legrosszabb gazda.
  :o(”
 • 8. bubuk 2011. december 22. 13:53
  „Vmi Zecchino Kft nevű cég a hibás,Beroesz, nem a Fletó? Hm...”
 • 7. Beroesz 2011. december 22. 11:03
  „Tipikus rejtett államadósság történet. Forráselvonás, leépítés, csökkenő szerepkör, erre újabb forráselvonás, kötvénykibocsájtás ("piacról finanszírozás"), erre újabb forráselvonás. ÁSZ nyugodtan elemezhette volna a megyék pénzügyi történetét akár a gyurcsányi ámokfutásnak adatott éveknél hosszabb távon is. Az 1990-es évek közepe óta folyamatos a leépülés. Jelenleg már csak a végstádiumban vonagló, szerepkörüket elvesztett megyékkel szembesülünk. Ezek zombi szervezetek, amelyek céljukat és forrásaikat vesztve, vagyonukat felélve egy rakás adóssággal bolyonganak a térben a valódi területi önkormányzatiság esélye nélkül. Feladataik egy része olyan jellegű, hogy az már önmagában válságterület: kórházak, középfokú oktatás, gyermekvédelem; esélyük nincs eredményt elérni ezen a téren.

  A Domonkos László (Fidesz pártkatona) vezette ÁSZ természetesen kihozta azt az eredményt, amit mindenki várt: Gyurcsány a hibás. Nem mondtak semmit, arról sem, hogy mit kellene tenni.

  "terjesszen a feltételek romlása esetén a közgyűlés elé cselekvési tervet" a bevételnövelő, kiadáscsökkentő intézkedésekről"

  Bruhaha.... Vagyis inkább brühühű...”
 • 6. Együgyű 2011. december 22. 10:48
  „,,Csongrád megye - 4 év alatt 430 dolgozóját küldte el a Csongrád megyei önkormányzat, hogy működőképességét megőrizze. Adóssága 2007-től 2010-ig így is 200 millióról 7,7 milliárdra nőtt - állapította meg most az Állami Számvevőszék." Valakit is meglepetés ért? Az a lényeg Annácska néni és társaik a jól megérdemelt munka után most tervezhetik, hogy jövőre közpénzen Floridába utazzanak és Diznilendbe? A vezetés a megszokott jólétéből nem adhat le, mert akkor színvonalas munkáját nem tudná jól végezni! ,,A megyék próbálták megőrizni pénzügyi egyensúlyukat, és közben ugyanúgy akartak működni, ahogy addig: fejlesztéseket is terveztek." Persze mert nem akarták a reménytelen helyzetet beismerni, mert akkor alkalmatlanságuk kiderült volna! A fejlesztésekről meg annyit! Kellet a közeli haverjaiknak és talpnyalóiknak a munka! Addig kellet volna nyújtózkodni ameddig a takaró ér! Az állam bácsit meg szembesíteni kellett volna a valóságos helyzettel. De ugye ez sem szokott probléma lenni! Mert HMVHELY polgármestere és csapata ugyanezt csinálta. Csak Ő mindezek ellenére felfele bukott! Polgármester is maradt, sőt a FIDESZ atyai pártának frakció vezetője is lett. Vígan vigyorog és osztja az észt következmények nélkül!A vagyonuk meg már régen ki van mentve a Svájci bankokba? Természetesen nem forintban?A dolgozok meg robotolhatnak tovább, ha van hol!”
 • 5. KamuNeni 2011. december 22. 09:46
  „El kell torolni a sok burokratikus intezkedest es az utat megnyitni a business elott. nem gatolni hanem segiteni kell a businsseket hogy tudjanak mukodni.

  Mostmar latszik a sok ado emeles kovetkezmenye azaltal hogy egyre kevesebb a penz. Dehat ti mind tudjatok hogy van ez nem kell magyarazni ujra es ujra. Ha az egyik zsebbol mindig csak a masikba teszek akkor kifogy a penz a zsebbol es nem lessz tobbet attenni.

  Ha nem tudom a cegemet mukodtetni mert mar elore kell spekulacios adot a varhato jovedelemre befizetni, illetek itt illetek ott illetek mindenhol fizetni, buntetes itt buntetes ott buntetest mindenhol fizetni, rettegni allandoan az adohivataltol, az ellenorzesektol stb.

  tegnapi vagy elotti cikk hogy a reszeg biciklis 30 ezerre buntetni mikor semmi penzuk eeve azoknak. Ez mind penz ki a gazdasagbol.

  Ennek kovetkezmenye a koldulas. Az orszag koldul mert nem csinal penzt. Az nem haztartas mikor allandoan elveszem a ferjem a nekem a gyerekem penzet hogy elkoltsem. Az a csalad nem jut sehova csak az utcara. A szomszedok es a rokonok is csak ideig oraig adnak mielott ott is leall a kolcsonzes.

  Az euro se fog jonni mar soka mert megunjak hogy MO nem csinal semmit az euro erdekeben csak koldul es mint parazita, feleli azt.

  Fel kell ebredni es hagyni a businesst ervenyesulni. Adokat utolag a tenyleges bevetel alapjan befizetni. A kezdo tokejet egy cegnek nem rogton spekulacios adoba elvenni hanem hagyni hogy hasznaljak hogy nojjon a ceg.

  Lehetne sorolni de nincs ertelme mert senki nem erti es nem tudja csinalni.”
 • 4. Larsson 2011. december 22. 09:44
  „Uez megy most a k.rmányhivatalokban is, meg majd a járásokban is... <moderálva.>”
 • 3. rosenrot 2011. december 22. 09:23
  „A jót könnyű megszokni. A jutalomosztás idokainak fázisai:
  1. jutalmazunk mert sikeres volt az év
  2. jutalmazunk, mert bár deficites volt az év, de sikerült eladnunk egy ingatlant. Ebből fedezni tudtuk a hiányt.
  3. jutalmazunk, mert sikerült kiadásokat csökkenteni pár száz dolgozó elbocsátásával
  4. jutalmazunk, mert intézkedéseink után nekünk kell oda tartani arcunkat a médiának
  5. jutalmazunk, mert bejárunk dolgozni
  És ha már nem tudunk jutalmazni, valahogy kiköhögjük a végkielégítésünket. Hisz jó pár évig senki nem lesz hajlandó alkalmazni minket.”
 • 2. klj-54 2011. december 22. 09:14
  „Köszönöm DM, régen nevettem ilyen jót, mint a cím olvastán!
  "harcolt a megye":)
  Mi ellen?
  A szakértelem ellen?
  A hozzáértő szakszerű működtetés ellen?
  Persze már megint a kisemberekkel fizettetik meg a rajtuk basáskodók által elbaltázott dolgokat:(”
 • 1. saturnus 2011. december 22. 08:33
  „Na erről van szó nyuszó-muszó ment a tékozlás és a felelőtlen gazdálkodás. Szakemberek irányították a megyét? Nem házárdőrök és pazarlás. Közszférában tízmilliós fizetések,zsíros állások és halmozása. Milliós jutalmak mindez hitelből,vagyonosodás és külföldi utak közpénzből és nem a nagykutyákat léptették le hanem a legalacsonyabb dolgozókat küldték el mint pl,takarítókat . Közben havi milliókért luxus autókat béreltek exkluzív irodák és fényűző pazarlás. Na nehogymán másra kenjük mindezt aki felvette és eltékozolta mindazt a közel tíz milliárdos hitelt na azokon kell bevasalni és éljenek meg nyomor nyugdíjból és minimál béről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poors

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól szerdán este a Standard &… Tovább olvasom