Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Elemzők: az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed 2012-ben

Az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed jövőre, akár sikerül megoldást lelni az adósságválságra, akár nem.
A különbség a gazdasági teljesítmény szempontjából valószínűleg csak annyi lesz, hogy a megoldás elmaradása esetén még meredekebb visszaesésre kell számítani - jósolták 2012-re szóló friss előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) jövő évi alapeseti prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6 százalékkal csökken.

A CEBR londoni közgazdászai azonban kidolgoztak egy "kockázati forgatókönyvet" is, amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak jövőre sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásának mikéntjéről, és ez "egy vagy több tagállam" távozásához, egyes államadósok törlesztésképtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet.

E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2,0 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsít 2012-re.

Az euróövezet legalább részleges szétesésére és annak várhatóan súlyos gazdasági következményeire más nagy londoni házak is kidolgoztak - nem egyszer katasztrófafilmbe illő - forgatókönyveket 2012-es és távlati prognózisaikban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra taksálta az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

A cég londoni elemzői szerint ha a valutaunió összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is. Az EIU e katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50 százalékot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics új előrejelzése szerint 2012 valószínűleg döntő év lesz a valutaunió számára, és ha az európai döntéshozók nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".

A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

Olvasóink írták

 • 5. Mignon 2011. december 28. 06:49
  „Egy, a Der Spiegel-ben megjelent cikk szerint

  Nemetorszag 2 legnagyobb bankja (ök nem irtak, de az csak a
  Deutsche Bank es a Commerzbank lehet), az ünnepek elött

  "elemeztek,es merlegre vetettek"
  ("analysiert und erwogen haben") a DM (a nemet Marka) ujra bevezeteset...”
 • 4. KamuNeni 2011. december 27. 22:15
  „Nemlessz itt semmi baj. Az euro tul nagy es eros es fontos ahhoz hogy ossze essen. kamu az egesz. Kis recession van mert a computerek atveszik emberek munkait es a nepszaporulat. De az euro ovezet marad es az euro is. Most ez egy "Erezzuk jol magunkat cikk" hogy nemcsak MO-n van sz****-ban a megelhetes.

  Hat igen csak eppen mashol ott nincs annyira Sz***-ban. Igy s ugyis valsag van es lessz, mert egyszeruen nem szabhatjuk meg kinek legyen gyereke es mennyi. Kinaban se mukodik es mashol se fog. Persze nem lepodnek meg ha az orban diktatura ezt is megoldana egy ejszakai ulesezes alatt.”
 • 3. jozko 2011. december 27. 21:40
  „Fogy a szabad legelő - ahhoz, hogy továbbra is fejős tehénként lehessen használni néhány országot,
  mint például Magyarországot is - istálózó állattartásra kell átállni...és az költségesebb, csökkenti a nyereségüket.

  A gyarmatosítás kifújt, a neokolonializmus egyre nehezebb és egyre drágább-
  ráadásul egyszerre kifacsarni egyes országokat -nem tankokkal, bankokkal- és szalonképesnek maradni közben.
  ez bizony egyre nehezebb.
  Meg is értem, hogy készítik a vész forgatókönyveket.
  A magasabb tornyok mindig nagyobb robajjal dőlnek le.”
 • 2. chmanor 2011. december 27. 21:22
  „Erre már rég rá lehetett jönni, csak idő kérdése (volt) az egész. :/”
 • 1. Mike3 2011. december 27. 21:07
  „az eu-ban olyan országokat akartak egységgé kovácsolni, akik egész történelmük során csak egymást gyakták. ehhez hozzájön a világméretű pénzügyi maffia és máris kész a válság. rengeteg fiktív pénz, hatalmas pocsolya, lehet halászni”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végi pangás: 306-307 forinton az euró

Kissé erősödött kedd estére a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon. Tovább olvasom