Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Elemzők elhúzódó IMF/EU-tárgyalásokra számítanak

Az IMF/EU-programról szóló megállapodás a magyar piaci árfolyamok még további jelentős esésének hatására jön csak létre - vélik az elemzők.
Londoni felzárkózó térségi elemzők szerint várhatóan folytatódik a magyar piacokra nehezedő nyomás, mivel a kormány "korlátozott rugalmasságot" mutat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val szemben, és ez felveti annak a kilátását is, hogy elhúzódnak a tárgyalások egy majdani új - "akár elővigyázatossági, akár másféle" - hitelprogramról.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci közgazdászai befektetők számára csütörtökön összeállított helyzetértékelésükben közölték: lehetségesnek tartják, hogy az IMF/EU-programról szóló megállapodás a magyar piaci árfolyamok még további jelentős esésének hatására jön csak létre.

A Barclays Capital londoni elemzői "megjegyzendőnek" nevezték, hogy a Standard and Poorís hitelminősítő múlt heti osztályzatrontása óta tapasztalható piaci nyomás ellenére is "nagyon kevés jele" van annak, hogy a kormány újból kapcsolatba lépett volna az EU-val vagy a valutaalappal.

A ház felidézi, hogy a magyar parlament a múlt héten elfogadta a gazdasági stabilitási törvényt, annak ellenére, hogy az EU-bizottság elnöke kérte a szavazás elhalasztását annak tisztázása végett, hogy a törvény összhangban van-e az uniós jogszabályokkal. A Barclays Capital londoni elemzői szerint ráadásul - "bizonyos módosítások" ellenére - a jegybanktörvény tervezetében is maradtak vitatott elemek.

A cég szakértői szerint a magyar kormány jövőre "nem elhanyagolható" hazai és külső finanszírozási szükséglettel szembesül. A Barclays Capital számításai szerint a teljes finanszírozási igény 2012-ben 14,9 milliárd euró lesz, ami a magyar GDP-érték 13,6 százalékával egyenlő.

A jövő évi lejárati menetrend zöme az év későbbi szakaszára összpontosul, ami "lélegzethez" engedi a kormányt. Emellett a kormánynak vannak tartalékai és eszközei, amelyekből meríthet, ha a hozzáférés a piaci finanszírozási forrásokhoz "bajosabbá" válna. Az e tényezők által nyújtott rugalmasság azonban "kétélű kardnak" is bizonyulhat, mivel keményebbé teheti a magyar kormány álláspontját az IMF-fel és az EU-val szemben - áll a Barclays Capital csütörtöki londoni elemzésében.

A cég elemzői szerint a múlt heti negatív hitelminősítői hírek piaci hatásait valószínűleg erősítette az alacsony likviditás mellett folyó kereskedés, de ház szakértői közölték azt is, hogy az újév kezdetén sem látnak korrekciós mozgásteret.

A Barclays Capital közgazdászai mindezek alapján azt az ajánlást adták a befektetőknek, hogy maradjanak rövid pozícióban a forint esetében, tekintettel arra, hogy a ház véleménye szerint a kormány és az EU/IMF közötti esetleges "tartós kapcsolathiány" gyengíti a kormány lehetőségeit a valószínűsíthető magánszektorbeli tőkekiáramlás kezelésére.

Más nagy londoni cégek ugyanakkor derűlátóbban ítélik meg az IMF/EU-megállapodás elérésének esélyeit.

A JP Morgan bankcsoport citybeli közgazdászai a jegybanktörvény-tervezet múlt heti módosításai után összeállított értékelésükben közölték: véleményük szerint kedvező fejleményként kell értelmezni a magyar törvényhozók hajlandóságát az EU és az IMF aggályainak elsimítására.

Bár az EU-bizottság inkább a jegybanktörvény és a gazdasági stabilitási törvény tervezeteinek teljes visszavonását pártolta volna, "véleményünk szerint azonban a (...) módosítások egyértelműen helyes irányba tett lépések" a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos bizonyos aggályok kezelése szempontjából - fogalmaztak múlt heti kommentárjukban a JP Morgan londoni szakértői.

A ház elemzői közölték: értékelésük szerint a múlt pénteken végrehajtott módosításoknak "elégnek kell lenniük" ahhoz, hogy januárban legalábbis informális tárgyalások kezdődhessenek az IMF-fel és az EU-val. A JP Morgan elemzői közölték azt is: változatlanul úgy gondolják, hogy 2012 első negyedében elérhető a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti csomagról, bár "még mindig magasak annak a kockázatai is, hogy a megállapodás átcsúszik a második negyedévre".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 80 jelentést készített az ÁSZ 2011-ben

Az ÁSZ jelentéseit felhasználva készült el többek között az új katasztrófavédelmi törvény. Tovább olvasom