Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Elemzők: lassabb ütemben, de folytatódhat a kamatcsökkentés

Vélhetően az eddiginél lassabb ütemben, a várakozások szerint jövő év végére 5 százalékra, vagy akár az alá is csökkenhet a jegybanki alapkamat.
Elemzők szerint folytatódhat a kamatcsökkentési periódus, bár vélhetően az eddiginél lassabb ütemben, a várakozások szerint jövő év végére 5 százalékra, vagy akár az alá is csökkenhet a jegybanki alapkamat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi, kamatdöntő ülésén. Az elemzők többsége 25 bázispontos monetáris enyhítést várt, azt követően, hogy októberben már a harmadik egymást követő alkalommal csökkentette 0,25 százalékponttal a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a döntéshez fűzött kommentárjában kifejtette: mivel a forint nem ingott meg a Standard & Poor's pénteki leminősítése után, és a kötvényhozamok, valamint a CDS-felár sem emelkedett, így várható volt, hogy a monetáris tanács, a korábbi logikának megfelelően folytatja a lazítást.

Hozzátette, hogy a kockázati megítélés ugyan némileg romlott az októberihez képest, de továbbra is fennáll a feltörekvő piaci eszközöknek kedvező nemzetközi környezet.

Az Equilor elemzője középtávon a monetáris politika további lazulására számít, amíg fennmarad a kedvező tőkepiaci környezet, és ezzel együtt stabil marad a forint árfolyama és az állampapír-hozam. Várakozása szerint a jövő év végére 4,75 százalékig csökkenhet az alapkamat - az infláció alakulásától függetlenül -, ugyanis a monetáris tanács külső tagjai korábban jelezték, hogy 4,5-5,0 százalék körül van szerintük a hazai egyensúlyi kamatláb.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője szintén úgy véli, hogy folytatódni fog a kamatcsökkentés, a kérdés csak az, hogy milyen ütemben. Erre vonatkozóan a piaci szereplők az MNB kommentárjára figyelnek.

Emlékeztetett, hogy az előző ülés jegyzőkönyve szerint a monetáris tanács a következő hónapokban a kockázati megítélés javulásának tartósságára, illetve arra figyel majd, hogy az inflációs folyamatok mennyire közelítenek a 3 százalékos célhoz. Miután ezeken a frontokon nem történt érdemi változás az előző ülés óta, így elképzelhető, hogy a következő hónapokban kivár a tanács - vélekedett az elemző.

Hozzátette, hogy az infláció jövőre még bőven a 3 százalékos cél fölött, 5 százalék körül lehet, a külpiaci hangulat pedig most alapvetően támogató, de azért vannak kockázatok, ahogy azt a legutóbbi leminősítés is mutatja.
Az Erste jelenlegi előrejelzése szerint az idén már nem változik az alapkamat, jövőre pedig negyedévente várható 25 bázispontos csökkentés, így 2013 végén 5 százalékos lehet a kamat.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője úgy vélekedett, hogy az enyhülő pénzpiaci kondíciók, csökkenő hozamok és kockázati felárak, erősebb szinten stabilizálódó forintárfolyam, valamint a reálgazdasági mutatók alátámaszthatják ugyan az alapkamat csökkentését, az enyhülő, de még mindig jelen lévő stabilitási kockázatok, valamint az inflációs kockázatok a kivárást indokolhatták volna.

Hozzáfűzte, hogy az eddigi kamatcsökkentésekre leginkább a globálisan enyhülő monetáris kondíciók, a nagy jegybankok újabb mennyiségi lazításai adhattak lehetőséget, amelyek a hazai pénzpiaci hozamokra is igen erőteljes hatással vannak.

A TakarékBank elemzője arra számít, hogy a kamatcsökkentési sorozat üteme a következő időszakban némileg lassulhat. Az idén nem vár további kamatcsökkentést, a kamatcsökkentési sorozat várakozása szerint a jövő év elejétől folytatódhat, 2013 közepén 5,5 százalék, a jövő év végén 5 százalék lehet az alapkamat.

Suppan Gergely hangsúlyozta, hogy a kamatpálya várható alakulására erőteljes kockázatot jelenthet a nemzetközi hangulat esetleges romlása, az MNB vezetésének változása, valamint a 2014 első felére várt 3 százalékos inflációs cél elérésének tarthatósága.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a monetáris tanács feltehetően addig kész vágni a kamatokat, amíg a forint árfolyama kellően stabil, és amíg a hozamgörbe rövid vége hajlandó lekövetni az alapkamat egyre csökkenő szintjét.

A szakember kifejtette: a forint árfolyamát elsősorban a feltörekvő kötvénypiacokra beáramló tőke tartja stabilan még úgy is, hogy az ország hitelbesorolása folyamatosan romlik. Egyelőre nem látják okát, hogy ez a tőkeáramlás megforduljon, így várhatóan decemberben, illetve a jövő év első hónapjaiban is folytatódhat a kamatvágások sorozata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 százalékra csökkent az alapkamat

Az inflációs folyamatok és a gyenge kereslet miatt csökkentett 25 bázisponttal a monetáris tanács Tovább olvasom